Planmatig onderhoud betreft doorgaans een aanzienlij ke post op de begroting van woningcorporaties. Niet verwonderlij k dan ook dat vanuit Asset Management wordt aangegeven op deze begrotingsposten te willen sturen. Echter zonder een doordacht strategisch vastgoedbeleid kan geen sprake zij n van een duidelij k bedrij fseconomisch verantwoord onderhoudsbeleid. Ofwel vraag en aanbod moeten op de meest optimale wijze op elkaar worden afgestemd.
Vraagzijde: Definiëren onderhoudsbeleid corporatie
Strategie en beleid zijn bij woningcorporaties bepalend voor de ‘vraagzijde’ van het planmatig onderhoud. Het begint bij de Asset Managers die vanuit de strategie en beleid meerdere SVB/kwaliteitslabels zoals sloop, sober, doorexploiteren (standaard) en/of verbetering (luxe) definiëren. Deze SVB/kwaliteitslabels worden vervolgens naar concrete onderhoudspakketten vertaald hetgeen inhoudt dat elk label een eigen onderhoudsaanpak kent met vastgestelde maatregelen inclusief prijzen en onderhoudscycli. Door nu de juiste SVBlabels aan complexen c.q. bouwblokken te koppelen worden de juiste beleidsmatig vastgestelde onderhoudsuitgangspunten toegepast bij het opstellen en analyseren van onderhoudsplannen.
Aanbodzijde (inspecties)
De werkelijke technische staat (aanbodzijde) van het vastgoed wordt in kaart gebracht door middel van methodiek ‘Conditiemeting’. Deze inspectiemethodiek legt de bouwkundige kwaliteit van het bezit op objectieve wijze vast. Tijdens conditiemetingen worden inspecteurs gevraagd ‘adviesmaatregelen’ te definiëren. Dit houdt in dat wordt aangegeven welke onderhoudsmaatregelen vereist zijn om het complex c.q. bouwblok in de gewenste onderhoudstoestand te behouden.
Afstemming vraag en aanbod
Optimale meerjaren onderhoudsplannen komen tot stand doordat de opstellers ervan vraag en aanbod zorgvuldig bij elkaar brengen. De vraagzijde is daarbij de gewenste bouwkundige kwaliteit gedefi nieerd vanuit het Asset Management en de aanbodzijde het resultaat van conditiemetingen. Vervolgens zijn er mogelijkheden analyses uit te voeren en risico’s in kaart te brengen in het geval onderhoud niet wordt uitgevoerd. Deze werkwijze leidt tot zorgvuldige en transparante besluitvorming. Tot slot kunnen SVB/Kwaliteitslabels worden gewijzigd waarna de meerjaren onderhoudsbegroting op basis van gewijzigde uitgangspunten opnieuw wordt doorgerekend.
Rapportage WSW (dVi)
Bijkomend resultaat van de systematiek ‘Conditiemeten’ is de geaggregeerde conditiescore van complexen c.q. bouwblokken. Deze geaggregeerde conditiescores worden gebruikt voor de rapportage naar de WSW (dVi).
Bron: CorporatieGids 2017
Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Vastware in de CorporatieGids 2017 te bekijken
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.