Vastware: MJOB is meer dan een lijst met bouwkundige maatregelen

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Anno 2018 bestaat een meerjaren onderhoudsbegroting uit meer dan alleen een opsomming van bouwkundige maatregelen. Welke onderdelen horen er in een goede MJOB te zitten, en hoe ondersteunt software corporaties hierbij? De antwoorden op deze vragen staan centraal bij Vastware op 27 september tijdens CorporatiePlein. Wij spraken daar alvast over met Walter Scheffers.

“De gedachte dat een MJOB slechts bestaat uit een opsomming van bouwkundige maatregelen is ver achterhaald,” begint Walter het gesprek. “De opstelling ervan betreft een complex werkproces dat uit de afweging van vraag en aanbod bestaat. Ofwel, asset management. De vraag wordt geformuleerd middels strategische uitgangspunten uit het vastgoed- of portefeuillebeleid. Het aanbod bestaat uit het in beheer zijnde bezit, en de gemeten kwaliteit ervan.”

Bij het opstellen van de MJOB ligt de focus echter nog te vaak op alleen de techniek, vertelt Walter. “De focus ligt op de conditiemeting en vertaling ervan naar de MJOB. Van groot belang is echter dat alle strategische uitgangspunten zoals investeringen in duurzaamheid, energie, functionele verbeteringen en contracten worden meegewogen. Al deze componenten beïnvloeden namelijk de MJOB.”

Opstellen van een MJOB
“Het werkproces start met inventarisaties en conditiemetingen, een onderdeel dat goed is uit te besteden. Dit aangezien kennis van het strategisch vastgoedbeleid niet vereist is en wellicht zelfs ongewenst. Kwaliteit moet namelijk onafhankelijk worden gemeten en vastgelegd. Daarna start pas de opstelling van de MJOB en het jaarplan.”

Bij het opstellingen van een goede meerjaren onderhoudsbegroting worden de resultaten van conditiemetingen door interne specialisten getoetst aan de strategische uitgangspunten. “En dat wordt vervolgens vertaald naar de MJOB en jaarplannen. Daarbij is het sturen op risico´s een zeer voornaam hulpmiddel geworden. Tijdens conditiemetingen worden risico´s inzichtelijk gemaakt en door het interne vastgoedbeleid naar prioriteiten vertaald. Deze prioriteiten worden in Vastware aan elke maatregel in de MJOB gekoppeld. Sturen op risico’s en dus prioriteiten hebben als resultaat dat besluitvorming op eenduidige en transparante wijze tot stand komt. Daarbij hebben wij veel aandacht besteed aan analyse- en rapportagetools. Ook komen dashboards beschikbaar waarmee risicomanagement wordt ondersteund.”

Vastware en Dakota
“Een tweede ontwikkeling betreft ‘Resultaatgericht Vastgoed Onderhoud’ (RGVO),” gaat Walter verder. “Steeds vaker maken woningcorporaties meerjarige, vaste afspraken met hun leveranciers. Ook deze ontwikkeling heeft invloed op de opstelling van meerjarige onderhoudsbegrotingen. Nieuw op dit gebied is de integratie van Dakota en Vastware. Dakota is het product van dakdekkersbedrijf Consolidated wat ook inspecties uitvoert en aan de hand daarvan onderhoudsplannen opstelt. Op een slimme wijze worden de gegevens vanuit Dakota automatisch naar Vastware overgezet. Zo beschikken corporaties over één waarheid. Daarnaast worden gegevens op efficiënte wijze vastgelegd en beheerd. Deze trend zal zich de komende jaren doorontwikkelen, en wij vertellen daar graag meer over aan bezoekers van CorporatiePlein.”

Bron: CorporatieMedia | Foto: Vastware

Aanmelden voor CorporatiePlein 2018 kan hier. Een plattegrond met alle deelnemende exposanten vind je hier.

Vastware is op CorporatiePlein te vinden op stand 22