Vastware: Goede besluitvorming vereist betrouwbare gegevens

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Om als corporatie de juiste beslissingen te nemen, moet je kunnen vertrouwen op de kwaliteit van je vastgoeddata. Hoe doe je dat, wat is daarbij de rol van software en wat levert het corporaties op? Antwoorden op die vragen en meer staan centraal bij het bedrijf op 12 september tijdens CorporatiePlein, en wij spraken vooraf alvast met directeur Walter Scheffers.

Wat staat centraal op jullie stand tijdens CorporatiePlein 2024?

Op CorporatiePlein 2024 staat het opstellen van integrale meerjaren onderhoudsplanningen (iMOP) met behulp van Vastware centraal. Het primaire doel van een iMOP is transparante en objectieve besluitvorming bij het in stand houden van vastgoed gedurende de gehele exploitatieperiode. Kenmerkend voor de iMOP is dat alle relevante onderhoudssoorten in deze planning worden opgenomen: Planmatig onderhoud, Investeringen, Contracten, Vraaggestuurd onderhoud (zoals BKT’s, CV’s, en zonnepanelen) en Niet-planmatig onderhoud. De reden hiervan is dat alle onderhoudssoorten elkaar sterk beïnvloeden. Een integraal overzicht is dus noodzakelijk om alle onderhoudskasstromen goed inzichtelijk te krijgen en te behouden. Alleen dan is goede besluitvorming mogelijk.

Een tweede voorname reden voor een iMOP is aanstaande wetgeving op het gebied van de beleidswaarde van vastgoed. Deze wetgeving vereist een integrale meerjaren onderhoudsplanning over zestig jaar.

Voor welke informatie kunnen bezoekers bij jullie terecht?
De belangrijkste informatievraag rondom de iMOP is de wijze waarop deze onderhoudsplanning tot stand komt. Welke werkprocessen moeten worden ingericht, inclusief de daarbij behorende taken en verantwoordelijkheden van interne en mogelijke externe medewerkers. Belangrijk gegeven daarbij is dat niet alleen bouwkundige zaken een rol spelen. Ook strategische of beleidsmatige uitgangspunten en financiële kaders hebben invloed op de onderhoudsplanning. Daarom zijn niet alleen bouwkundigen, maar ook diverse andere corporatiemedewerkers bij de werkprocessen betrokken zoals asset- en portfoliomanagers, financiële deskundigen en beleidsmedewerkers.

Een volgend belangrijk aandachtspunt is de relatie naar financiële vastgoedsturing op strategisch niveau. Ofwel op welke wijze wordt de integrale meerjaren onderhoudsplanning vanuit Vastware als input gebruikt bij softwareapplicaties zoals SAM/WALS, VastgoedCloud, Reaturn, Treasury.

Op welk vlak kunnen jullie corporaties écht verder helpen?
Datakwaliteit! Goede besluitvorming vereist betrouwbare gegevens. Vastware borgt datakwaliteit. Daarnaast beschikt Vastware over functionaliteiten die specifiek zijn ontwikkeld voor woningcorporaties. Tot slot worden Vastware gebruikers, zowel tijdens als na implementatie, ondersteunt door zeer ervaren consultants. Zij beschikken over uitgebreide kennis van het gehele vastgoeddomein bij woningcorporaties. Tevens kunnen zij ondersteuning bieden bij het inrichten van uw beheerorganisatie. Vastware is daarin absoluut onderscheidend in de markt en helpt woningcorporaties echt verder.

Vastware is op CorporatiePlein te vinden op stand 22.

Aanmelden voor CorporatiePlein kan via deze link.

Bron: CorporatieMedia, Foto: Vastware