Sommige bedrijven werken zonder problemen met 20 jaar oude ERP’s, ‘dinosaurussen’ in IT-termen. Bij anderen blijkt een oplossing al na 5 jaar ontoereikend. En in nóg heel wat andere gevallen is de houdbaarheidsdatum niet echt duidelijk. In dit artikel nemen we 4 vragen door, die je kunnen helpen bij de beoordeling van jouw huidige ERP-systeem.
Eigenlijk is de term ‘gedateerd’ uit de titel een ruim begrip. Want waar gaat het om? Kost het huidige pakket veel geld, omdat er continu support en aanpassingen nodig zijn? Of is er de vraag om de organisatie wendbaarder te maken en het ERP-systeem daarin een sleutelrol te geven? In dat geval is de vraag eerder: steunt jouw huidige oplossing nog alle (groei)ambities?
5 vragen om jouw ERP-systeem te evalueren
In hoeverre voldoet jouw huidige ERP-systeem? Aan de hand van onderstaande vragen kan je de balans opmaken.
1. Wat zijn de kosten voor optimalisaties?
Bij een ERP-systeem dat al een tijdje meegaat, zal de support voor correcties (het oplossen van bugs) vrij laag liggen. Optimalisaties zullen echter een stuk duurder uitvallen. Denk maar aan verbeteringstrajecten, maatwerk om in te spelen op veranderde omstandigheden of interfaces om jouw ERP-systeem te verbinden met andere systemen. Stijgen de kosten flink? Dan kan dat een indicatie zijn om met jouw ERP-partner te gaan praten. Wanneer je helemaal geen optimalisaties meer doorvoert heeft dit ook op termijn een kostprijs.
Moderne applicaties of platformen ondersteunen standaard nieuwe recentelijke ontwikkelingen, of brengen regelmatig updates uit. Dat maakt optimalisaties doorgaans efficiënter.
2. Vormt de verouderde technologie een risico voor later?
Dat het ERP-systeem gemaakt is met een verouderde technologie kan een risico vormen. Want wat nu als de oude applicatiebeheerder met alle kennis het bedrijf verlaat? Nieuwe (jonge) mensen vinden die ondersteuning kunnen bieden op oudere systemen, is allesbehalve eenvoudig.
3. Communiceert jouw ERP-systeem met andere systemen?
Het huidige ERP-systeem levert misschien nog prima werk, maar hoeveel tijd gaat er in andere systemen zitten, zoals CRM of data analyse? Zijn al die oplossingen met elkaar geïntegreerd? Zo ja, wat kost het onderhoud daarvan en hoe lang zal het meegaan? Staan de systemen los van elkaar, dan is het niet ondenkbaar dat verschillende datastromen naast elkaar bestaan, maar niet overeenkomen. Of dat werknemers uit andere afdelingen hetzelfde werk doen, maar dan anders.
4. Wat kan jouw ERP-systeem leveren?
Jouw ERP-systeem levert op grote lijnen nog goed werk, maar misschien zouden de gebruikers met een moderner alternatief veel meer kunnen doen. Of wordt hun baan eenvoudiger, zodat er tijd overblijft voor andere dingen. Wat ze niet weten, kunnen ze niet missen. Ons ERP-draaiboek geeft je een leidraad: aan de hand van een uitgebreide vragenlijst zie je wat er allemaal mogelijk is.
Interne en externe analyse
Niet elke vraag laat zich natuurlijk even makkelijk beantwoorden. Twijfel je over de houdbaarheid van jouw ERP-systeem? Begin dan met een interne analyse. Wat loopt er niet helemaal goed? Wat gaat er ‘morgen’ veranderden? En hoe kan technologie je daarbij helpen?
Een ervaren IT-provider kan je helpen om deze vragen te beantwoorden. De oplossing hoeft niet een nieuw ERP-pakket te zijn, maar is afhankelijk van de behoeften van jouw organisatie, en kan om een single app, geïntegreerd platform of iets daartussen gaan.
Bron: Cegeka, Foto: Cegeka
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.