Van probleemwijk naar kanswijk: hoe samenwerken het verschil kan maken

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Het is al bijna 20 jaar geleden dat de “krachtwijken”, ook wel bekend als de “Vogelaarwijken”, werden vastgesteld door de rijksoverheid. Het betrof de 40 wijken in Nederland die het slechtst scoorden op verschillende indicatoren (fysiek, sociaal en economisch).

Door de economische crises en verminderde aandacht vanuit de rijksoverheid, met als toppunt het sluiten van het ministerie van VROM, is de sturing van de rijksoverheid voor de ontwikkeling van wijken sterk verminderd. Tegelijk komt uit verschillende onderzoeken, zoals Veerkracht, naar voren dat er verschillende wijken in Nederland zijn waar de opeenstapeling van vooral sociale en economische problemen dusdanig groot is, dat deze wijken “door hun hoeven (dreigen te) zakken”.

De casus Geitenkamp in Arnhem
In de uitzending van Pointer afgelopen zondag 23 maart bleek dat ook te gelden voor de wijk Geitenkamp in Arnhem.  Een deel van de problematiek, zo is ook in de uitzending te zien, komt voort uit de sturing door de rijksoverheid om “passend toe te wijzen”, wat de concentratie van verschillende kwetsbare groepen in 1 wijk juist heeft versterkt. Inmiddels is in 2022 het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid opgezet, maar de vraag is of dat voldoende is. 

Een deel van de problematiek, zo is ook in de uitzending te zien, komt voort uit de sturing door de rijksoverheid om “passend toe te wijzen”, wat de concentratie van verschillende kwetsbare groepen in 1 wijk juist heeft versterkt.

Jeroen van VlietAlgemeen directeur, Batavia Groep

Bij het aanpakken van de problemen in Geitenkamp, in combinatie met toekomstige opgaven zoals de energietransitie, hebben de drie Arnhemse woningcorporaties – Volkshuisvesting Arnhem, Vivare en Portaal – de handen ineengeslagen. Samen beheren zij het merendeel van de woningen in de wijk en zoeken zij naar manieren om effectiever samen te werken. Een belangrijk onderdeel hiervan is het bundelen van inzichten: hoe ziet de woningvoorraad eruit, welke mutaties vinden plaats, en welke projecten staan op stapel? 

De toekomst: samenwerken en data delen
Om deze samenwerking te versterken, hebben de corporaties ervoor gekozen om data op wijkniveau met elkaar te delen via de GebiedsCloud. Dit is ons platform waarin gegevens, uit in dit geval de afzonderlijke VastgoedCloud omgevingen van de corporaties, samenkomen. Hierdoor ontstaat een integraal beeld van de wijk, waarmee beter kan worden gestuurd op beleid en investeringen.  

De vraag is niet óf we dit moeten doen, maar hóé we dit zo goed mogelijk organiseren. 

Jeroen van VlietAlgemeen Directeur, Batavia Groep

Als we willen voorkomen dat kwetsbare wijken verder afglijden, is het cruciaal om niet alleen naar de problemen van vandaag te kijken, maar ook naar de opgaven van morgen. Samenwerken, kennis delen en slimmer gebruikmaken van data kunnen daarbij het verschil maken. De vraag is niet óf we dit moeten doen, maar hóé we dit zo goed mogelijk organiseren. 

Themamiddag: Ontdek de mogelijkheden van samenwerking
Wil je meer weten over de mogelijkheden van samenwerking door data te delen met corporaties, andere vastgoedeigenaren en gemeenten binnen jouw gebied? Wij organiseren hierover een themamiddag op 17 juni 2025. Kijk hier voor alle informatie over deze inspirerende sessie en om je direct aan te melden.

Bron: Batavia Groep, Foto: Batavia Groep