SWRU: "Nieuwe toevoeging WoningNet informeert huurders beter over het aanbod"

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Sinds november vorig jaar zien ouderen en mensen met een lichamelijke handicap die een huis zoeken in Utrecht iets nieuws. Stichting Woonruimteverdeling Utrecht (SWRU) heeft namelijk een nieuw classificatiesysteem aan WoningNet toegevoegd, waarmee met één oogopslag te zien is of een woning geschikt - of juist niet - is. Henny van den Heiligenberg, voorzitter dagelijks bestuur bij SWRU, vertelt over de beslissing: "Het is hierdoor makkelijker voor mensen met een fysieke beperking een woning te vinden die bij zijn of haar behoeften past."

"SWRU wil haar klanten zo goed mogelijk informeren over het beschikbare woningaanbod," legt Henny uit op de vraag waarom de stichting het classificatiesysteem heeft aangepast. "Verhuizen doe je niet vaak en de keuze voor een nieuwe woning is zeer belangrijk. Voor mensen met een fysieke beperking is het lastig om op basis van een advertentie een goede inschatting te maken in hoeverre de woning voor hen geschikt is. Voorheen kwam  dit pas tijdens een bezichtiging aan het licht. Potentiële huurders kunnen nu gerichter zoeken naar een geschikte woning, en daar plukken alle partijen uiteindelijk de vruchten van."

Pictogrammen
Als classificatiesysteem gebruikt SWRU pictogrammen, waarop te zien is of een woning bijvoorbeeld toegankelijk is voor rolstoelen of meerdere verdiepingen heeft. "Wij wilden vooral een praktisch systeem waarbij de woningzoekende intuïtief kan zoeken. Door het gebruik van enkele simpele pictogrammen kan de klant in één oogopslag zien of de woning bij hem of haar past."

Volgens Henny kunnen woningzoekenden woningen met een bepaald pictogram daarnaast uit het aanbod filteren. "Zo wordt aan hen alleen het geschikte aanbod gepresenteerd. Wij hebben ons hierbij laten inspireren door onze collega's van de regio Haaglanden, waar een soortgelijk systeem al geruime tijd wordt toegepast."

Investeren
Hoewel de toevoeging van pictogrammen aan het classificatiesysteem is gedaan om het zoeken van een woning makkelijker te maken, moet het uiteindelijk ook voordelen opleveren voor de corporaties. "Door de verbeterde informatievoorziening hopen we dat het aantal weigeringen af zal nemen."

Om te kunnen profiteren van de eerdergenoemde voordelen, moeten corporaties wel willen investeren. "Om namelijk gebruik te kunnen maken van het nieuwe classificatiesysteem, moet het gehele woningbezit in kaart worden gebracht," legt Henny uit. "Dat vergt flink wat tijd en energie van de corporaties. De toegevoegde waarde zit het namelijk vooral in de kwaliteit van de matching."

Gemeente Utrecht
Volgens Henny is de gemeente Utrecht een belangrijke push geweest bij de toevoeging aan het classificatiesysteem. "Zij was al enige tijd met de Utrechtse corporaties in gesprek over het inzichtelijk maken van de toegankelijkheid van het woningbezit. Men hecht veel waarde aan de kwaliteit van het woonruimteverdeelsysteem. De implementatie van pictogrammen aan WoningNet is ons antwoord op de vraag van de gemeente."

"Daarnaast ontvingen wij van diverse belanghebbendenorganisaties signalen dat er behoefte was aan de toevoeging. Door de vraag vanuit twee partijen én onze motivatie om woningzoekenden zo goed mogelijk over hun woningaanbod te informeren, hebben wij uiteindelijk besloten de pictogrammen aan het classificatiesysteem toe te voegen."

Dienstverlening
SWRU heeft bij het initiatief van de corporaties hulp gehad van WoningNet. "Zij hebben net als de corporaties dienstverlening aan woningzoekenden hoog in het vaandel staan. Bij elk nieuw idee sparren de corporaties en WoningNet met elkaar over hoe een optimaal resultaat kan worden bereikt. Denk hierbij aan content, vormgeving en gebruiksgemak van de website. De toevoeging van pictogrammen aan het systeem verliep dan ook vlekkeloos."

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia - 5 januari 2015