Succesfactoren voor vastgoedinformatiemanagement

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De CorporatieGids 2014 biedt woningcorporaties het startpunt voor (her)oriëntatie op bedrijfsvoering en ICT- oplossingen en diensten. Naast een zo volledig mogelijk overzicht en bedrijfspresentaties van toeleveranciers en adviesbureaus, biedt de CorporatieGids ook redactionele houvast voor onze doelgroep. Vandaag aandacht voor “vastgoedinformatiemanagement

Goede informatie is de basis voor adequate besluitvorming. Op het gebied van vastgoedinformatie is nog een wereld te winnen. Het is belangrijk realistisch te zijn in het verbeteren van het vastgoedinformatiesysteem. Stap voor stap is de beste weg. Maar wel met een duidelijke ambitie en toekomstvisie.

Veel bruikbare data wordt lokaal beheerd en is niet altijd actueel. De eerste winst is deze data te actualiseren en toegankelijk te maken. Dit kan door datamigratie en -verrijking. Het is duur om gegevens in het veld te verzamelen. Maak daarom ambities expliciet en verzamel niet meer informatie dan nodig is. Voor het smart verzamelen in het veld is geavanceerde data-entry software voor tablets en smart phones beschikbaar.

Veel corporaties zijn tevreden over hun bestaande software. Houd deze in gebruik, ook al zijn er betere alternatieven. De voordelen ervan wegen meestal niet op tegen de ervaring met bestaande software. We zien nogal eens dat zeer bruikbare informatie wordt aangeboden in een omvang en detail die de tijd en kennis van de beslisser te boven gaat. Dit is onnodig.

Met de juiste analyses kan betrouwbare informatie op verschillende aggregatieniveaus en voor verschillende gebruikers worden aangeboden. Autorisaties regelen wie de informatie mag inzien, mag gebruiken en mag wijzigen. Een web portal maakt relevante informatie voor iedere medewerker toegankelijk. Bewoners krijgen desgewenst inzicht in woningplattegronden, beheerplannen en mutatierapporten. Onderhoudsplannen, werkomschrijvingen en foto’s van gebreken voor en na herstel kunnen met aannemers worden gecommuniceerd.

Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen op komst zoals de integratie van BIM met beheerinformatie, ingebouwde sensoren, laserscans en augmented reality (de koppeling van virtuele beelden met bestaande situaties). Wie zijn vastgoedinformatie nu niet op orde brengt, is straks zeker te laat om te profi teren van deze technologische mogelijkheden.

Auteur: Ir. André van Delft, Algemeen directeur DEMO Consultants

Bron:CorporatieGids2014

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van DEMO Consultants in de CorporatieGids 2014 te bekijken.