De CorporatieGids 2013 biedt woningcorporaties het startpunt voor (her)oriëntatie op bedrijfsvoering en ICT- oplossingen en diensten. Naast een zo volledig mogelijk overzicht en bedrijfspresentaties van toeleveranciers en adviesbureaus, biedt de CorporatieGids ook redactionele houvast voor onze doelgroep. Vandaag aandacht voor “Sturen op vastgoed: Absolute noodzaak!”
Als we toch een positief effect van de crisis en de overheidsmaatregelen moeten noemen, is dat corporaties meer en meer genoodzaakt zijn om scherper aan de wind te zeilen en dus meer te gaan sturen. De bomen groeien niet meer tot aan de hemel en als we niet oppassen is de bodem van onze beurs snel in zicht.
Corporaties zijn maatschappelijke organisaties. Dat iedereen met belangstelling naar corporaties kijkt, is duidelijk. Eventuele missers worden in de media breed uitgemeten en leiden tot parlementaire enquêtes. Terecht of onterecht: corporaties moeten laten zien dat ze het uiterste uit hun vastgoed halen om hun huurders optimaal te bedienen en hun maatschappelijke doelen te behalen.
Sturen op vastgoed is dan voor de hand liggend. Nu is strategisch voorraadbeheer al jaren een gevleugeld begrip binnen corporaties, maar het sturen op vastgoed neemt bij veel corporaties nog steeds niet de centrale plek in die het zou kunnen (en misschien wel zou moeten) hebben.
Sturen op vastgoed, strategisch voorraadbeheer heet bij commerciële vastgoedbeheerders Asset Management. En het is daar ook vaak de spil van de bedrijfsvoering. Nu zijn corporaties geen commerciële vastgoedbeheerders, maar hebben ze ook maatschappelijke doelen. Maar sturen op vastgoed en op vastgoedrendement hoeft niet te betekenen dat de maatschappelijke doelen in het gedrang komen. Sturen op vastgoed is noodzakelijk om de middelen te genereren om aan hun maatschappelijke doelstellingen te voldoen.
Waarom wordt er dan nog zo weinig op vastgoed gestuurd? Ik zie drie redenen waarom dit niet plaatsvindt:
Gebrek aan informatie?
Ik betwijfel of er gebrek aan informatie is. Als je weet waarop je wilt sturen, kun je de benodigde informatie met een beetje moeite wel boven tafel krijgen. Corporaties hebben al veel instrumenten in huis om op vastgoed te sturen. Helaas worden deze instrumenten vaak niet in samenhang gebruikt.
Vrees voor inperking handelingsvrijheid?
Dit is wellicht het echte probleem: in hoeverre willen corporaties de moeite doen om echt de informatie boven tafel te krijgen en daadwerkelijk te gaan sturen op deze informatie? Sturen op vastgoed beperkt ook de ruimte om vrij te opereren. De vastgestelde vastgoedstrategie is het afwegingskader voor investeringsbesluiten, ruimte voor subjectieve overwegingen zijn dan beperkt (“tuurlijk gaan we helpen dat dorpshuis te realiseren”).
Gebrek aan heldere kaders?
Als je weet wat je met een complex wilt, kun je hier ook duidelijk kaders voor stellen, bijvoorbeeld: bij dit pand gaan we alleen nog het hoogst noodzakelijke onderhoud doen of op dit complex willen we 10% rendement halen. Dat geeft intern richtlijnen aan medewerkers zodat ze ook weten waar ze in hun dagelijks handelen op moeten sturen. Daarmee worden verwachtingen voor alle partijen transparant en kun je ook echt handen en voeten geven aan vastgoed sturing en het behalen van maatschappelijk rendement.
Auteur: Henk Fissering is partner bij Hoffman Krul & Partners
Bron: CorporatieGids2013
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.