'Studenten laten meedenken over vraagstukken leidt tot nieuwe inzichten'

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Studenten die bij woningcorporaties worden ingezet als 'denktank', om zo op een frisse manier naar nieuwe en oude vraagstukken te kijken. VVA-informatisering startte onlangs haar concept VVA-innovatisering, en CorporatieGids.nl ging daarover in gesprek met Piet Verdult van het adviesbureau: "Hier wordt iedereen - experts, woningcorporaties en studenten - rijker van."

VVA-informatisering hoopt met het nieuwe concept 'innovatie' en 'informatisering' dichter bij elkaar te brengen. "Dit doen wij met studenten die interesse hebben in Information Management en studeren aan de Tilburg University," begint Piet het gesprek. "Zij bedenken innovatieve oplossingen voor bestaande en (nog) niet bestaande cases. Zo ontstaat een denktank die middels 'design thinking' brainstormsessies ondergaat en prototypes test. De uitkomsten worden vervolgens door de studenten zelf gepresenteerd bij de corporaties."

Nieuwe inzichten
Woningcorporaties kunnen volgens Piet zelf cases inbrengen voor VVA-innovatisering. "Denk bijvoorbeeld aan kwesties als de procesoptimalisatie van het huurincassoproces of het klantcontactcentrum. De studenten kijken met andere ogen naar zo'n schijnbaar geoptimaliseerd proces en kunnen daarom tot nieuwe inzichten komen."

Een ander voorbeeld is een nieuwe, innovatieve vorm van presenteren, wat tegelijkertijd de eerste case is voor de studenten van VVA-innovatisering. "Het probleem is dat er veel, lang en saai wordt gepresenteerd, daar valt dus veel te winnen. De studenten kunnen in zo'n kwestie de corporatie helpen met verrassende ideeën en tooling om zo je presentatie kort en inspirerend neer te zetten."

Studenten hebben de toekomst
Op de vraag waarom VVA-informatisering specifiek kijkt naar de mogelijkheden met studenten, zegt Piet: "De jeugd heeft de toekomst. De universiteit is sowieso een inspirerende omgeving; bruisend met een soort nonchalance waardoor je meer uit jezelf haalt. Meer dan in een normale werkomgeving. Daarnaast komt meer dan de helft van onze consultants van de opleiding aan de Tilburg University, wat de studenten weer aanspreekt."

De samenwerking betekent wel dat VVA-innovatisering de korte 'lifecycle' van de studenten in de gaten moeten houden. "De Master Information Management duurt maximaal twee jaar, waardoor wij een goed mechanisme moeten neerzetten waar iedereen gebruik van kan maken."

Doorstroom stimuleren
Met het concept hoopt VVA-informatisering de doorstroom van studenten richting de branche te stimuleren. "Wanneer studenten de corporatiesector leuk en interessant vinden, kunnen ze altijd bij ons of bij de corporaties aan de slag. Studenten die zelf willen ondernemen ondersteunen we ook. Entrepreneurs geven weer een extra dimensie aan het initiatief. Voor ons is het sowieso inspirerend om met studenten te werken. De energie die daarbij vrijkomt en ons oplevert is een cadeautje."

Creativiteit
De studenten helpen niet alleen bij het meedenken naar oplossingen die vrijblijvend bij de corporatie gepresenteerd worden, maar helpen eventueel ook mee bij de implementatie. "Verder kunnen corporaties cases inbrengen en ook deelnemen aan de sessies. En wanneer er niet teveel restricties op de studenten zal worden gelegd," gaat Piet enthousiast verder, "zal de creativiteit rijkelijk vloeien."

Eerste case
VVA-innovatisering is begin dit jaar officieel van start gegaan. "We hebben toen enkele nulsessies gehouden om te verkennen wat de studenten wel en niet aanspreekt. Welk model van innoveren past goed bij ze, en van welke cases of onderzoeksvragen worden ze enthousiast? We hebben nu ruim twintig onderwerpen op de plank liggen, en zijn voor de eerste case met een voor de student wat toegankelijke probleemstelling begonnen."

Het onderwerp 'innovatief presenteren' ging begin oktober van start. "We gebruiken 'design thinking' als model om de probleemstelling scherp te krijgen, om vervolgens via een brainstormsessie vorm te geven en de ideeën te toetsen op toepasbaarheid en haalbaarheid. We gebruiken daarbij Facebook als community, SharePoint als samenwerkingsplatform en Trello om de activiteiten te monitoren en te delen op een Agile-werkwijze."

Andere universiteiten
Hoewel op dit moment wordt samengewerkt met de universiteit uit Tilburg, sluit Piet een uitwisseling met andere Nederlandse scholen niet uit. "We hebben contacten met studentenverenigingen van twee andere scholen, maar zetten ons eerst in op deze denktank."

Organische samenwerking
VVA-informatisering heeft volgens Piet geen harde doelen die ze per se wil behalen met het concept, maar wel verschillende dromen. "We voorzien een organische samenwerking tussen 'vakidioten' als VVA en studenten. Het lijkt ons mooi om een jaarlijkse 'Hackathon' - een evenement waar in zeer korte tijd intensief aan een softwareproject wordt gewerkt - op dit vakgebied te organiseren, daar worden we allemaal 'rijker' van."

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia - 25 oktober 2016