Sprint 1: over het ophakken van het grote project in kleine brokken

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Inmiddels is Malengo samen met zes woningcorporaties begonnen met de doorontwikkeling van het huurdersportaal. En we hebben nogal wat plannen: 12 self-service scenario's, doelgroepgerichte push-notificaties, volledige integratie met KCC en kennisbank, en nog veel meer! Klinkt als een behoorlijke klus, of niet? De kunst is om het project overzichtelijk te houden. De projectmanagementmethodiek Scrum helpt ons hierbij. In deze blog geef ik je een kijkje in de keuken!

Wat is Scrum?
Scrum is een flexibele ontwikkelmethode (Agile), waarbij multidisciplinaire teams in korte 'sprints' werken aan de ontwikkeling van nieuwe software. Scrum past goed binnen onze visie 'Think big, act small'. Je hebt een helder doel (visie) waar je naartoe werkt, maar je bereikt het eindresultaat in verschillende kleine stappen.

Het is even wennen aan het taalgebruik, want Scrum heeft een heel eigen jargon met sprints, productbacklogs, retrospectives en noem maar op. Maar wat betekent dat nou precies? Hoe gaat dat nou in de praktijk?

Tweewekelijkse sprints
Binnen Scrum, verdeel je een project in verschillende sprints. Wij werken met tweewekelijkse sprints. Op dit moment zijn we bezig met de eerste. Zo'n sprint ziet er als volgt uit:
- We maken met het team een sprintplanning. Hierin worden de user stories verduidelijkt door de product owner (Martijn), onderverdeeld in taken door de teamleden en vervolgens worden deze taken ingeschat in tijd door de teamleden.
- We schatten tijd in met behulp van 'planningspoker'. Zo krijg je de meest objectieve inschatting qua tijd, omdat de teamleden bij het inschatten niet worden beïnvloed door elkaar.
- Je schat hierbij meestal iets meer in dan ‘past’ in de sprint, maar je zorgt wel voor een haalbaar doel (als er tijd over is, pak je iets op voor de volgende sprint).
- We gaan aan de slag met bouwen, testen, bouwen, testen, bouwen, testen. Dagelijks is er een zogenaamde stand-up meeting van maximaal 15 minuten, waarin we vertellen wat we hebben gedaan, wat we gaan doen en wat er die dag is gebeurd.
- Als de sprint klaar is, is het tijd voor een demo! Hier laten we zien wat er allemaal is gedaan de afgelopen sprint.
- We eindigen de sprint met een retrospective (evaluatie). Hier bespreken we wat er wel en niet goed ging en stellen we verbeterpunten op voor de volgende sprint.

Bezig met de eerste sprint
Op dit moment, zijn we aan het werk met de eerste sprint. Ik ben druk bezig met het indelen van de sprints. Dat doe ik in TFS (Team Foundations Server). Daarnaast werken we de user stories uit.

Een voorbeeld van een user story is:

"Als medewerker kan ik namens een huurder een self-service scenario starten"

Zo'n user story werken de ontwikkelaars verder uit in taken. Voorbeelden van taken bij de bovengenoemde user story zijn:
- Implementatie voor reparatieverzoek impersonation
- Authenticatie op rol-niveau
- Authorisatie op rol-niveau
- Testen

scrum overleg plannin

Foto: het team is bezig met de ureninschatting

Uiteindelijk zien we op basis van de taken, of de werkzaamheden passen binnen de sprint of niet. Momenteel zijn we goed op stoom in de eerste sprint.

Auteur: Eli van der Horn, projectleider Umbrella