Wat horen we de laatste tijd veel voorbij komen…. Advies hoe je veilig moet omgaan met de computer en met al die mooie softwaremogelijkheden, die we graag en veel gebruiken. Een groot aandeel hierin zijn de vele opties om ‘sociaal’ met elkaar te communiceren en zaken te delen.
Het is vreemd om te bedenken dat het helemaal niet lang geleden is, dat de computer een onmisbaar onderdeel werd van ons dagelijks leven en functioneren. Nog maar 20 jaar geleden waren websites op het internet alleen maar collecties van teksten met af en toe verwijzingen en een piepklein plaatje waar je de pixels van kon tellen. Zeker in de afgelopen 5 jaar zijn we in een stroomversnelling terechtgekomen. Nu delen we onze gedachten of activiteiten (Twitter), onze roddels en nieuwtjes (Facebook) en nog veel meer (met LinkedIn, Google+, YouTube, WhatsApp, Tumblr, Pinterest, enz.).
De boeven zijn ook ‘sociaal’
Deze inleiding had ik niet hoeven doen, omdat we het met zijn allen ervaren en er middenin zitten. Minder duidelijk is hoe deze zaken leiden tot een discussie over veiligheid. Belangrijk is om te beseffen, dat veel gebruikers van een bepaald stuk software of kanaal om te communiceren voor de booswichten in onze maatschappij werken als een rode lap op een stier. Als ze kans zien om hun gemene programmaatjes mee te laten liften op bijvoorbeeld een twitterbericht, kan dat hun klinkende munt opleveren. Hoe groter de groep die ze met een bepaalde truc kunnen bereiken, hoe meer kans dat ze daar hun energie in gaan steken. Dit is het principe waar ze al jaren gebruik van maken. Bedenk dat Twitter een jaar terug wereldwijd 200 miljoen actieve gebruikers had en dat Facebook zelfs dagelijks ruim 700 miljoen gebruikers heeft. Dan snap je wel dat duistere figuren er veel aan gelegen is om bij zo’n goudmijn hun malware, virussen en trojan horses in te zetten of hoe we dit soort rampzalige programma’s ook willen noemen.
Relativeren is belangrijk!
In een kleiner cursusverband had ik ook het voorrecht iets over veiligheid te mogen zeggen. Daar zie je de gezichten al gauw betrekken en is het logisch dat mensen zich afvragen of ze die stomme computer en smartphone dan niet het huis uit moeten knikkeren. Wat we niet uit het oog moeten verliezen, is het gezond verstand. Veel pogingen tot misbruik worden toch nog op knullige wijze uitgevoerd. Als je oplet en niet blind op alles klikt wat voor je neus komt, is het gelukkig nog niet zo rampzalig. Knipperendemeldingen met fantastische prijzen voor de zoveelste bezoeker zou ik maar niet geloven. Als je ergens op moet klikken waar bij staat: “U is gekozen door uw grote interest in ons aanbiedsel”, doe dat dan nooit! Of berichten die spectaculaire beelden beloven van knappe dames, flitsende crashes en beroemde medemensen zijn, afhankelijk van de herkomst, bijna altijd een grote bron van ellende.
Veilig ja of veilig nee?
Ik heb hier de social media uitgelicht, omdat velen email en websites zien als boosdoeners, maar niet direct denken aan deze categorie. Wat wil ik nog meegeven zodat u vanavond toch weer lekker kunt slapen? Maak gebruik van software en hardware voor beveiliging, als u de risico’s wilt beperken. Een firewall en een antivirus pakket is een goed begin. Naast antivirus kennen we ook antimalware als extra categorie software waar Aspect ICT opties voor heeft.
Wilt u geen risico lopen op computertoestanden, dan kunt u altijd nog naar het theater voor een sociale avond. Alleen liggen hier weer hele andere virussen op de loer….
Door: Eric den Ouden, Aspect | ICT
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.