Smartphone, Tablet of toch robuuste PDA?

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De CorporatieGids 2014 biedt woningcorporaties het startpunt voor (her)oriëntatie op bedrijfsvoering en ICT- oplossingen en diensten. Naast een zo volledig mogelijk overzicht en bedrijfspresentaties van toeleveranciers en adviesbureaus, biedt de CorporatieGids ook redactionele houvast voor onze doelgroep. Vandaag aandacht voor “Smartphone, Tablet of toch robuuste PDA?

Na een selectietraject heeft u gekozen voor een fieldservice applicatie. Dan volgt het toestel nog. Voorheen was de keuze eenvoudiger maar de tijden zijn veranderd. Wordt het een tablet, een smartphone of robuuste PDA? Wie of wat bepaalt de keuze?

Voor de vaklieden is het niet zo moeilijk: het toestel moet goed in de hand liggen, het scherm moet groot maar ook weer niet te groot zijn en het moet vooral (snel) werken. De systeembeheerders hebben hele andere behoeften. Zij willen vooral een toestel dat eenvoudig te beheren is (mobiledevice-management tools) en een goed servicepakket van de leverancier. Het management streeft, uiteraard, naar lage kosten. Aan u de keus…

De werkomgeving
Natuurlijk weten we dat de werk omstandigheden van de vaklieden anders zijn dan die van de systeembeheerders. Maar deze omstandigheden bepalen wel het perspectief en de voorkeur. Denk hierbij aan het gebruik in direct zonlicht, het blootstellen aan regen, een werkomgeving in hoge/ lage temperaturen of het blootstellen aan trillingen. Dit vraagt om hogere eisen ten aanzien van behuizing en schermen dan bijvoorbeeld consumentenapparatuur kan bieden.

Welke informatie
Op welk adres moet ik mijn werk uitvoeren, wie is hier eerder geweest, wat heeft hij/zij gedaan en welke bijzonderheden spelen hier een rol? Ook handleidingen en foto’s kunnen onderdeel zijn van een breed scala aan informatie die gebruikers nodig hebben voor het uitvoeren van werkzaamheden. De hoeveelheid informatie en wijze van presentatie wegen mee in de keuze van het scherm formaat. Met andere woorden: neem ik een tablet of een smartphone/PDA? Uiteraard is de informatie beter leesbaar op een groter scherm, maar is dit ook echt (altijd) nodig?

Wat wordt er geregistreerd
Naast de informatiebehoefte is ook de hoeveelheid en wijze waarop gegevens geregistreerd worden een belangrijk aspect bij het maken van een keuze. Waar de overzichtelijke presentatie een duidelijk voordeel is van een groot schermformaat (tablet), is de handzaamheid een duidelijk voordeel van een smartphone of robuuste PDA. Een PDA of smartphone heb je voortdurend in je broekzak en dus snel beschikbaar voor het scannen van barcodes of andere registratie. Een tablet is groter en zal daarom sneller in een bus of tas achterblijven.

Weet u het al?
Wordt het een tablet of smartphone/PDA? Wordt het een robuust exemplaar of een consumenten apparaat? Natuurlijk moet u meer keuzes maken alvorens tot aankoop over te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor een operating system, de gewenste batterijduur, de accessoires etc. Laat u in ieder geval niet leiden door trends maar laat de applicatie en de werkomgeving waarin die gebruikt wordt leidend zijn bij het maken van uw keuze.

Auteur: Marcel Bierens is Product manager Connect-It bij ViaData

Bron: CorporatieGids2014