Slim omgaan met risico op datalek

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De grootste oorzaak van een datalek, is de menselijke fout. Jan Niessen, Kwaliteitsmanager bij NEH en tevens Privacy Officer, verklaarde eerder al dat datalekken de orde van de dag zijn geworden. Jan: "Helaas blijven de datalekken toenemen." Waar voorheen vrijwel alleen grote organisaties mee te maken hadden, zitten de risico's tegenwoordig voor elk bedrijf in een klein hoekje. Slim omgaan met risico op datalek

Verouderde websites, niet op tijd een domeinnaam verlengen of onbeveiligd persoonsgegevens uitwisselen via de e-mail. Hoe kun je als bedrijf de risico's op datalekken te slim af zijn?

Bewust bekwaam 
Het grootste wapen tegen een datalek is bewustzijn creëren bij medewerkers. Hierbij gaat het niet alleen om het kennen van de regels en het snappen van de gevaren. Wanneer een medewerker bewust en bekwaam is van de gevaren, ben je als organisatie de kwaadwillenden een stap voor. Medewerkers denken na over hun eigen handelen en welke gevolgen elke handeling heeft.

NEH biedt laagdrempelige, op specifieke situatie afgestemde, diensten aan. Deze diensten geven je inzicht in de beveiligingsrisico's en eventuele datalekken van de organisatie. Enkele diensten zijn: awareness trainingen, WBP-Proof, pentesting, phising test en scanservice.

Een bepaalde regelmaat in zijn werkzaamheden heeft Jan niet. Al geeft hij toe: “Ik zou wel graag nog vaker naar bepaalde klanten toe gaan. Soms loop ik even bij Jan Pieter binnen (algemeen directeur bij NEH) en dan zeg ik wat er goed gaat bij de klant én wat er beter kan. Ik wil dan het liefst meteen naar de klant toe om diegene verder te helpen en. Gelukkig krijg ik ook wel de vrijheid om dat te doen.”

Wil je meer informatie over het voorkomen van een datalek of over een van onze diensten? Ga naar onze pagina over informatiebeveiliging.

Bron: NEH | Foto: NEH