SG|automatisering gaat verder als Aareon

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

SG|automatisering, sinds 2010 onderdeel van Aareon Groep, neemt op de bedrijfsvoering & ICT-vakbeurs CorporatiePlein officieel afscheid van haar bedrijfsnaam. Met ingang van 25 september luistert de ICT-dienstverlener uit Emmen - net als haar Europese zusterbedrijven - naar de naam Aareon. Martin Holwerda en Jeroen Kuiper, directeuren van – nu nog – SG|automatisering leggen uit waarom.

9,5 miljoen vhe
Aareon is de grootste leverancier van softwareoplossingen, outsourcing (Saas en hosting) en consultancydiensten in de vastgoedsector van Europa. Het van oorsprong Duitse ICT-bedrijf bestaat 57 jaar, telt 1300 medewerkers en heeft meer dan 2500 vastgoedbedrijven als klant in Noorwegen, Zweden, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Nederland. ‘’Aareon heeft een groot marktaandeel in de sociale vastgoedsector. Met lokaal verankerde ERP-systemen worden in totaal ruim 9,5 miljoen vhe’s beheerd’’, zegt Jeroen niet zonder trots.

Delivery-organisatie
Op de vraag waarom juist nu de naamswijziging wordt doorgevoerd, zegt Martin: ‘’Dit is het juiste moment. Dat heeft te maken met de manier waarop we binnen de Aareon Groep met elkaar samenwerken. De afgelopen jaren hebben we onze organisatie getransformeerd van ontwikkelorganisatie naar delivery-organisatie. Doel was om onze producten en delivery te verbeteren. Dat was nodig omdat de markt verandert en woningcorporaties behoefte hebben aan andere producten en dienstverlening. Die beweging hadden we als SG|automatisering al ingezet. Als onderdeel van Aareon heeft die beweging een extra impuls gekregen. De synergetische effecten worden meer en meer duidelijk en dan is het moment om eenduidig naar buiten te treden een logische stap’’.

Kapitaalkrachtig
Jeroen vult aan: ‘’ Het aansluiten bij een grote kapitaalkrachtige organisatie met een duidelijke roadmap op productontwikkeling voor onze sector, die wordt waargemaakt zonder daarbij alleen maar afhankelijk te zijn van new business, biedt woningcorporaties zekerheid en duidelijkheid. De toekomststrategie van Aareon is veel investeren en zoveel mogelijk hergebruiken. Vanuit onze internationale samenwerking zetten we producten in de markt waar woningcorporaties groot voordeel mee kunnen behalen. Denk aan oplossingen op het gebied van portalen en mobiliteit. Die sluiten perfect aan op de veranderende wereld waarin woningcorporaties zich momenteel in bevinden. Aan het einde van dit jaar zullen de eerste producten, zoals het DMS-systeem Archief Compact, al bij Nederlandse woningcorporaties in gebruik worden genomen.

Thema digitalisering
‘’Onderdeel zijn van een Europees moederbedrijf maakt het ook mogelijk om internationaal kennis te delen’’, zegt Martin. ‘’We organiseren visie-sessies met bestuurders van woningcorporaties uit verschillende landen. De onderlinge uitwisseling van informatie biedt Aareon weer input voor productontwikkeling. Krachtenbundeling maakt dat Aareon echt slagvaardig kan opereren. Ondanks de lokale verschillen tussen vastgoedbeheerders, zijn er namelijk ook veel overeenkomsten. ‘’Het thema digitalisering loopt als een rode draad door Europa. Vastgoedbeheerders zijn allemaal bezig met de vraag: Hoe komen we in contact met de klant en faciliteren wij hem in het zelf zaken kunnen doen?

Klantinformatie
Volgens Martin is het voor woningcorporaties belangrijk om dichter bij de klant te komen. ‘’Een partij als Google doet dat bijvoorbeeld heel goed. De vastgoedmarkt is één van de domeinen die Google maar wat graag betreedt. Als vastgoedbeheerder is het dus zaak om meer van je klanten te weten, voordat je straks klantinformatie moet terugkopen van een partij als Google. Denk aan het energieverbruik van een woning. Op het moment dat je inzage hebt in deze informatie, kun je maatregelen treffen om energielasten te beperken. Bijvoorbeeld een smart energiemeter die signaleert dat er toch lampen branden, terwijl een huis leeg staat’’.

Slim verbinden
Jeroen knikt en vult aan: ‘’Op ICT-gebied zijn ontwikkelingen als the internet of things in hoog tempo gaande. Met de kostprijs van een chip van amper 2 dollar kan intelligentie aan vrijwel ieder denkbaar product worden toegevoegd. Vastgoedbeheerders kunnen veel meer met informatie doen door zaken slim met elkaar te verbinden. Technische ontwikkeling in samenhang met vergrijzing, is daarvan ook een voorbeeld. Wanneer een device signaleert dat een bewoner een bepaalde tijd niet meer heeft bewogen, kan direct hulp worden ingeroepen’’.

Andere ogen
Woningcorporaties doen er dus goed aan het domein wonen met andere ogen te bekijken. Martin legt uit dat Aareon woningcorporaties daarbij kan helpen. ‘’Binnen Europees verband participeren wij in een project – I-stay@home - waar wonen op een brede manier wordt bekeken. Voor de Nederlandse markt betekent het vooral: Hoe komen we bij de klant van onze klant? Heel concreet hebben we binnen Aareon daar de klantportaal-oplossing Flexiciel voor beschikbaar. Begin 2015 nemen de eerste klanten in Nederland dat in gebruik’’.

Business to business
Jeroen vult aan: ‘’Ook steken we binnen Aareon veel effort in business to business integratie van de woningcorporatie met leveranciers. Omdat de ICT-investeringen op dit gebied ook voordeel voor bijvoorbeeld de aannemer oplevert, kan er een ander business model worden gehanteerd. In Nederland gaan de investeringen wel over de as van de woningcorporatie, maar de woningcorporatie kan ook met de aannemer afspraken maken over een discount op zijn tarieven. Die discount verdient een aannemer dubbel en dwars terug in efficiency en het feit dat hij binnen een aantal dagen zijn geld op de rekening heeft’’.

Ambitie
Op de vraag wat de ambitie is van Aareon, zegt Martin: ‘’De ambitie van Aareon is onveranderd aan die van SG|automatisering. We willen de beste zijn en daaruit voortvloeiend, de grootste’’. Jeroen vult aan: ‘’Een van de dingen die organisatiebreed tussen de oren moet zitten, is dat wij als Aareon ‘the right solution’ willen bieden voor de bedrijfsvoering van woningcorporaties en de uitdagingen waar zij mee te maken krijgen. Daarom zijn de sessies met corporatiebestuurders zo belangrijk. Bestuurders staan hier meer dan ooit voor open. Dat is regel, géén uitzondering. Ze willen de leverancier ‘proeven’ en zitten aan tafel bij selectietrajecten. Het gaat om majeure zaken als efficiency en organisatieverandering. Het beschikbaar en toepasbaar maken van goede ICT-oplossingen is daarbij één van de belangrijkste onderwerpen. Dat willen we op een gestructureerde en open manier met elkaar doen’’. Martin vat samen: ‘’Dat is wat Aareon wil zijn en waar SG|automatisering zich altijd al voor heeft ingezet. Kortom, voor ons een logische stap om over te gaan naar Aareon!’’.

Bron: Aareon

* Op de foto ziet u links Martin Holwerda en rechts Jeroen Kuiper