Seminar ‘Tijd voor effectiviteit’

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Het seminar, ‘Tijd voor effectiviteit’ op woensdagmiddag 18 juni, gaat over de manier waarop de effectiviteit van de woningcorporaties verbeterd kan worden. In het politieke en sectorale debat een ondergeschoven kindje; dat willen wij veranderen!

De maatschappelijke meerwaarde van woningcorporaties hangt vooral af van de effectiviteit van hun investeringen en beheeractiviteiten. Noch in het politieke, noch in het sectorale debat over woningcorporaties wordt echter veel aandacht besteed aan de vraag wat ‘effectiviteit’ inhoudt en hoe die effectiviteit verhoogd kan worden.

Effectiviteit is geen eenvoudig te bepalen, eenduidig begrip; het roept tal van dilemma’s op: inhoudelijke – is betaalbaarheid al of niet belangrijker dan kwaliteit? – maar ook procesmatige – hoe verzoen je botsende belangen? Er zijn verschillende wegen denkbaar waarlangs de woningcorporatie de effectiviteit van haar handelen kan bevorderen. Het gaat daarbij niet alleen over de inhoudelijke kwaliteit van beleid, plannen en van de tools die de corporaties in de planvorming gebruiken, maar ook over de kwaliteit van het proces van plannen maken.

Het seminar heeft een sterk interactief karakter: er is plaats voor een investeringsspel waarbij de allocatie van schaarse middelen centraal staat, en voor rondetafelgesprekken waarbij enkele bekende bestuurders / beleidsmakers aan de tand gevoeld kunnen worden over hoe zij aankijken tegen de effectiviteit van woningcorporaties en hun invloed daarop:

·Marnix Norder, voormalig wethouder van Den Haag, ontvouwt zijn visie op de rol en positie van de gemeente bij het bepalen van effectief corporatiebeleid.

·Rob Donninger, directeur-bestuurder bij woningcorporatie wonenCentraal in Alpen a/d Rijn, schetst hoe de corporatie haar effectiviteit centraal kan stellen bij de sturing van de organisatie.

·René van de Ent, plv. directeur Kennis en Verkenningen, Ministerie van BZK, zal de visie van de rijksoverheid op het sturen op effectiviteit toelichten.

·Eef Meijerman, Directeur Amsterdams Steunpunt Wonen (gevraagd), zal ingaan op de wijze waarop huurders invloed (zouden moeten) hebben op het beleid van de woningcorporatie.

En verder: Peter van Os (RIGO) zal naar aanleiding van zijn proefschrift zijn corporatie-allocatiemodel presenteren en Jan van der Schaar (Em. hoogleraar UvA, gevraagd) vervat zijn visie op effectiviteit in een column.

Het seminar start om 13.30 uur (inloop vanaf 13.00 uur; afsluiting met een borrel rond 17.00 uur) en zal plaatsvinden in het Paushuize, Utrecht (Kromme Nieuwegracht 49).

Hier kunt u meer informatie vinden over de seminar.

Voor inhoudelijke vragen over de seminar kunt u bij Thierry Wever terecht.

Bron: Rigo