Bron: Naris
Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Naris in de CorporatieGids 2017 te bekijken
De wereld van woningcorporaties is in beweging! Dit geeft dynamiek maar brengt evenveel onzekerheid met zich mee. De behoefte neemt daarom steeds meer toe om inzicht te krijgen in het eigen risicoprofiel en risicomanagement onderdeel te laten uitmaken van de besluitvorming. De training Risicomanagement voor Woningcorporaties, die bij Naris Risk Academy vanaf 6 november te volgen is, voorziet op unieke wijze in deze behoefte. Docente Annette van Driel onthult in dit artikel alvast hoe je risicomanagement tot leven kunt brengen in een woningcorporatie, en welke soort sturing daar onlosmakelijk mee verbonden is. Over bewuste keuzes, in control zijn en de kans achter het risico.
In veel woningcorporaties wordt tegenwoordig gevraagd ‘iets’ te doen met risicomanagement. Op dit verzoek zie je over het algemeen twee soorten reacties, vertelt van Driel. Sommige corporaties zijn weliswaar bereid de risico’s in kaart te brengen, maar alleen om de RvC of de toezichthouder WSW tevreden te houden. Het merendeel echter wil er ècht mee aan de slag, maar vergist zich er vervolgens in hoeveel dit met zich meebrengt. Veel woningcorporaties zijn op dit moment verwikkeld in een reorganisatie, met als doel kleiner en efficiënter te worden en terug te gaan naar de kerntaak. Het proces van risicomanagement komt hier als het ware bovenop. Van Driel geeft toe dat risicomanagement in eerste instantie meer werk geeft, maar indien goed georganiseerd en gedragen, zorgt risicomanagement op termijn ook voor een betere en efficiëntere besluitvorming en bedrijfsvoering. Het biedt de organisatie een meer proactieve, in plaats van een reactieve, sturing.
Voorwaarden voor effectief risicomanagement
‘Om risicomanagement levendig te maken in de organisatie, en daadwerkelijk verandering te zien, is de voorwaarde dat je als woningcorporatie investeringen wilt doen. Dat je accepteert dat er taken bij gaan komen. Deze investering verdien je zonder twijfel op termijn terug door wat het risicomanagement oplevert: betere besluitvorming, effectiviteit en efficiency en het voorkomen van risico’s die worden gelopen.’ Bij het benoemen van additionele maatregelen om tot een betere beheersing van een risico te komen blijkt al snel of de woningcorporatie hier ook echt prioriteit van wil maken. ‘Door risicomanagement serieus te nemen, ontstaat er een verschuiving van prioriteiten. Want, als je risico’s belangrijk maakt, moet je er ook daadwerkelijk wat mee.’
The tone at the top
‘Waarmee je direct op het volgende punt uitkomt: wil je dat mensen binnen de woningcorporatie met risicomanagement aan de slag gaan, dan moeten ze zien dat het management de aandacht voor risico’s daadwerkelijk belangrijk vindt.’ Volgens van Driel is het bespreken van risico’s in het MT en capaciteit vrij maken voor de beheersing van risico’s een belangrijke tool om daadwerkelijk iets te laten veranderen. Een andere tool om het risicomanagement tot leven te brengen in de organisatie is het benoemen van risico-eigenaren, die bij voorkeur géén onderdeel uit maken van het MT. Door medewerkers te benoemen die kennis en affiniteit hebben met het risico wordt een bredere groep binnen de organisatie betrokken bij het risicomanagement. De organisatie vergroot zo het risicobewustzijn en maakt gebruik van de kennis binnen de organisatie. Door deze risico-eigenaren regelmatig in het MT uit te nodigen laat het MT zien belang te hechten aan risico’s en motiveert het medewerkers een signalerende rol te vervullen. Uiteindelijk zullen medewerkers vaker uit zichzelf met risico’s naar voren komen; in de meest ideale situatie wordt binnen iedere onderdeel en op ieder niveau nagedacht over risico’s en de consequenties die hieraan verbonden zijn.
Prestatiegericht sturen
Dit alles vraagt uiteindelijk om een prestatiegerichte, in plaats van een taakgerichte, vorm van aansturen. Risicomanagement, zegt van Driel, is dan ook in wezen de andere kant van de medaille van prestatiemanagement, deze twee zijn onlosmakelijk verbonden. De mooiste slag die je uiteindelijk kan maken is om het risicomanagement in de woningcorporatie om te draaien naar kansenmanagement. De medewerker die zich bewust is van de doelen van de organisatie en verantwoordelijk is voor zijn eigen prestaties zal sneller een signalerende rol vervullen. Ook wordt hij meer aangesproken op zijn kennis en expertise. Dit motiveert, en zorgt voor een hoge betrokkenheid.
Waarom deze training Risicomanagement?
Risicomanagement leidt uiteindelijk tot meer zekerheid omtrent het behalen van doelen, efficiëntie en effectiviteit, gemotiveerde medewerkers en grotere klanttevredenheid. ‘In de training risicomanagement van Naris Risk Academy wordt dan ook niet alleen aandacht gegeven aan de theorie, maar tevens aan het implementeren en succesvol maken ervan in de eigen organisatie.’ Volgens van Driel is het unieke van deze training dat er alleen maar woningcorporaties deelnemen. De deelnemers herkennen zich makkelijk in elkaar, worden actief gevraagd ervaringen te delen en vormen een wederzijdse spiegel om effectief van te leren. Het inschrijven voor de training Risicomanagement voor Woningcorporaties, is uiteindelijk dan ook niets minder dan een investering in de prestaties van de corporatie.
Bron: Naris
Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Naris in de CorporatieGids 2017 te bekijken
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.