Rentree. Van verscherpt toezicht naar positieve aandacht

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In hendrerit id dolor sit amet accumsan. Praesent eleifend erat et lacus vulputate tincidunt. Fusce magna arcu, fermentum et aliquet vitae, mollis quis leo. Nullam ullamcorper sem eros, quis tempus dui imperdiet nec. Curabitur faucibus orci vel ultricies tempor.

Ut luctus cursus tortor ac commodo. Ut ac pretium sem. Mauris ultrices nulla nec nunc blandit, vel elementum nisi mollis. Nulla tempor egestas pretium. Fusce euismod feugiat enim in feugiat. Ut a posuere nibh, sit amet euismod massa. Nulla ac pretium urna, vulputate egestas neque. Donec vitae faucibus mauris. Praesent blandit arcu quis urna ultrices, quis venenatis ipsum dictum.

Nullam sed dolor neque. Morbi sagittis auctor tellus. Sed sollicitudin velit ac dui pellentesque, cursus tincidunt quam sodales. In pellentesque mollis elit vitae tempus. Praesent sit amet urna sodales, feugiat urna vel, porta metus. Nunc aliquam consectetur felis a molestie. Suspendisse blandit lobortis libero, nec aliquam augue tincidunt pharetra. Praesent id nisi sed massa elementum ultricies et sit amet nibh. Duis sagittis ornare risus, at condimentum nibh laoreet a.

Rico Leemreijze startte 3,5 jaar geleden als manager Finance & Control bij Rentree. ‘’Dat was vlak nadat Rentree in 2009 in financieel noodweer was gekomen. Voordat ik in dienst ben getreden was Liesbeth van Asten als nieuwe bestuurder bij Rentree al aan de slag gegaan. Haar grootste taak was uiteraard het uitvoeren van een hertstelplan om de solvabiliteitsproblemen het hoofd te bieden’’.

Organisatiestructuur versimpeld
Plannen werden geschrapt en de organisatiestructuur versimpeld. ‘’Geen directeur-bestuurder met daaronder drie managers, maar een horizontaal en procesgerichte organisatie met daarboven één manager’’. Inmiddels is Rico manager Bedrijfsvoering, Wonen en Vastgoed. ‘’Ik heb in mijn carrière nog nooit zo’n uitgebreide functieomschrijving op mijn visitekaartje gehad’’, grapt hij, maar vervolgt met serieuze ondertoon: ‘’Het staat symbool voor de verandering die we bij Rentree hebben doorgemaakt’’.

Verschillende waarheden
Remon trad kort na Rico in dienst en kreeg als opdracht de ICT-systemen, informatievoorziening en de processen te optimaliseren. ‘’Ik trof een scala aan applicaties en work arounds aan en administraties die niet op elkaar aansloten. We hebben wel eens gezegd: op de begane grond hebben we 3.950 vhe’s en op de eerste verdieping 4.100 vhe’s. Kortom, we hadden last van verschillende waarheden, met Excel als extracomptabele lijm ertussen. We concludeerden dat we alles moesten durven loslaten’’. Zo geschiedde. De stip op de horizon werd geplaatst en eind 2011 werd de organisatieverandering Be Smart in gang gezet.

Dikke bestekken
Remon vervolgt: ‘’Bedrijfsvoering, ICT, cultuur en organisatie; op alle fronten hebben we slimme aanpassingen gedaan. We waren vooral op zoek naar één waarheid, gedragen door een efficiënt en effectief apparaat. De zoektocht leidde begin 2012 onder meer tot de vervanging van het primaire systeem, de infrastructuur en kantoorautomatisering. Maar niet volgens dikke bestekken of programma’s van eisen, zegt Remon. ‘’Wanneer je alles vooraf dichttimmert, verlies je de kansen die ICT-oplossingen kunnen bieden uit het oog. Toen wij na een selectieprocedure voor Itris (ViewPoint) en NEH (outsourcing KA en infrastructuur) kozen, vonden we in hen de strategische partners waarmee wij de reis naar de stip op de horizon durfden te maken. Zonder vastomlijnde plannen of gedetailleerde bestekken. In amper zeven maanden hebben we onze ICT-huishouding vernieuwd, 1 januari 2013 waren we operationeel. Dat vraagt om lef, zowel van de eigen organisatie als de leveranciers’’.

ICT-project als onderdeel herstelplan
De vernieuwing van de ICT is een wezenlijk onderdeel geweest van het herstelplan van Rentree. ‘’We wilden het oude snel achter ons laten. We zagen de invoering van een nieuwe ICThuishouding als een noodzakelijke eerste ‘harde’ stap richting de stip op de horizon. Daarbij hebben we niet geschuwd om zaken ook organisatorisch op te lossen en hebben we ook onze samenwerkingen met bijvoorbeeld onze onderhoudspartners wezenlijk anders en effectiever ingericht. Juist de integrale en samenhangende kijk op de bedrijfsvoering heeft ons gebracht naar waar we nu zijn’’, zegt Rico.

Woonmakelaar
Hij vervolgt: ‘’Een voorbeeld van een organisatorische oplossing is het in het leven roepen van de functie van woonmakelaar. Waar we eerst discussies hadden tussen aannemer, opzichters en verhuurmedewerkers, hebben we dat nu ondervangen in één functie en prestatiegerichte afspraken met onze aannemer. De harde kant hebben we dus ook gebruikt om de organisatie en cultuur te veranderen en te kunnen faciliteren. Kwalitatief, door bijvoorbeeld met woonmakelaars te gaan werken en kwantitatief, door met minder mensen te werken’’.

Politieagenten
Rico en Remon werkten nog niet eerder voor een woningcorporatie. ‘’We komen beiden uit de projectontwikkeling en benaderden de uitdagingen bij Rentree meer als een gewoon bedrijf’’. Op de vraag of dat een paar jaar later nog steeds zo is, zegt Rico: ‘’Ik geef toe dat het lastig is om de frisheid vast te houden. In het begin - toen de organisatieveranderingen elkaar in rap tempo opvolgden - werden we soms gezien als de politieagenten van Rentree. Nu moeten we af en toe waken voor blindheid. Het mooie is dat medewerkers ons nu ook scherp houden. Dan komen ze bijvoorbeeld met het initiatief om een bepaald proces te borgen met werkstromen. Dat was twee jaar geleden ondenkbaar en werden wij ‘met onze werkstromen’ voor gek verklaard. Een teken dat er een cultuurverandering gaande is’’.

Denktank
‘’We werkten met een denktank in onze organisatie, die de bedrijfskosten doorlicht. Dat heeft ook alweer besparing van vele tonnen euro’s opgeleverd’’, zegt Remon. ‘’Het levert harde winst in euro’s op en zachte winst in de vorm van bewustwording’’. Rico knikt instemmend en vult aan: ‘’Kostenbewustwording heeft zich hier de afgelopen 2,5 jaar sterk ontwikkeld. In die zin heeft de crisis een handje geholpen, iedereen is wakker geschud. De negatieve teneur is omgezet in positieve daden. We hebben de afgelopen 2,5 jaar veel bereikt maar we zijn nog niet klaar. De uitwerking van de Novelle komt natuurlijk ook hard aan, zeker wanneer je net je hoofd boven het water hebt. Wij hebben de koers van ons herstelplan nog scherper moeten inzetten’’.

Zelf gedaan
Na 2,5 jaar saneren is Rentree financieel gezond, zijn de netto bedrijfslasten van 2012 ten opzichte van 2009 structureel met bijna 50% verlaagd en is het personeelsbestand blijvend met 30% afgenomen. ‘’We zijn vooral efficiënter en slimmer gaan werken. We presteren beter dan gemiddeld en beter dan waar we vandaan komen. We zijn toekomstrobuust en zouden met nagenoeg hetzelfde apparaat veel meer VHE’s aankunnen. Alle processen zijn geborgd en ingedaald en we maken gebruik van een overzichtelijk ICT-landschap. Ik ben er trots op dat we het als Rentree samen en vooral helemaal zelf hebben gedaan’’, klinkt Rico tevreden.

Huurders
Ook de huurders van Rentree merken de organisatieverandering. Remon: ‘’De huurder weet weer waar hij aan toe is. We zijn duidelijker, ook als iets niet kan. Voorheen was dat diffuus. Deels kwam dat door het organisatorische aspect. Nu kan de woonmakelaar bijvoorbeeld rechtstreeks zaken doen met de huurder. Meer taken in één functie en besliskracht daar waar hij hoort, dat voorkomt intern gekonkel’’.

Rico vult aan: ‘’Het mooie is ook dat we nu in een fase komen waarbij huurders ons kunnen helpen met besparen. We hebben de huurders letterlijk om hulp gevraagd en daar wordt heel goed op gereageerd. Samen met Itris hebben wij een intelligent klantportaal gebouwd. Dat portaal hebben we ook door een kritisch huurderpanel laten toetsen. Huurders zijn blij wanneer je ze in staat stelt om mee te praten. In totaal hebben bijna 200 huurders meegedaan. Een fantastisch resultaat’’.

Schijnwerpers
Hij vervolgt: ‘’Wat ook leuk is dat Rentree weer op een positieve manier in de schijnwerpers staat. We krijgen de laatste tijd ook vragen van andere woningcorporaties. Wat is het geheim van jullie succes? Hoe slagen jullie erin structureel zoveel te besparen? We delen onze ervaringen graag. Ook willen ze allemaal zo’n geavanceerd klantenportaal. We vertellen ze dan dat ze eerst aan de slag moeten met de inrichting van hun systeem en hun organisatie. Als je dat niet goed hebt geborgd, wordt het ook lastig om de juiste informatie op je portaal te tonen’’.

Webshop
Op de vraag of Rentree nu klaar is, zeggen de heren. ‘’Nee. We hebben de stip op de horizon nog niet bereikt. De duivel zit in de details. We hebben grote stappen gezet en gaan de komende periode door met de puntjes op de i te zetten. Als je richting de horizon loopt, zie je daarnaast telkens vervolgstappen opdoemen. Zo wordt er nu gedacht aan een digitale woonwinkel of webshop. Die weg bewandelen we, zonder daarbij de kwetsbare doelgroep uit het oog te verliezen’’.

Bron: CorporatieGids Magazine

Rentree is weer financieel gezond. De Deventer woningcorporatie heeft in november vorig jaar het verscherpt toezicht van het CFV van zich afgeschud en is er bovendien in geslaagd het negatieve imago om te buigen in positieve aandacht en vertrouwen. Hoe heeft de geplaagde corporatie uit de Hanzestad dat gedaan? "Je moet het oude los durven laten en iets nieuws durven neerzetten". Een gesprek met Rico Leemreijze, manager Bedrijfsvoering, Wonen en Vastgoed en Remon Lieverdink, projectmanager Bedrijfsvoering & ICT.

Download hier het originele artikel uit CorporatieGids Magazine editie juni 2014