RE Suite nu ook toepasbaar voor monumenten

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Stichting ERM (Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg) is een professioneel netwerk van specialisten op het gebied van restauratie van monumenten en daarmee een platform voor de uitwisseling van kennis en praktijkervaring. Dit vormt een basis voor de richtlijnen, tools en publicaties die zij ontwikkelen. Hun URL (uitvoeringsrichtlijn) 2005 bijvoorbeeld vertaalt alle eisen aan het inspecteren van modern vastgoed naar de specifieke inspectie  van monumenten. Met de gebruikmaking van de RE Suite door de Monumentenwachten Noord-Brabant en Limburg tot de RE Suite van DEMO is de implementatie van de URL 2005 een logische stap. Walter de Koning vertelt ons hoe deze URL 2005 tot stand is gekomen.

?“Een jaar of vijf geleden klopten een aantal Monumentenwachten, waaronder die van Noord-Brabant, aan bij ERM”, begint hij. “Zij zagen een groot probleem ontstaan voor de monumenten die in aanbestedingstrajecten van complete vastgoedportefeuilles voor inspectie werden meegenomen”. Dat was zorgelijk omdat aan de inspectie van monumenten geen specifieke eisen werden gesteld, de inspecties zouden volgens de NEN 2767 worden uitgevoerd. Maar wat afgeschreven is voor regulier vastgoed is juist voor een monument de moeite waard om te behouden. “Eerst hebben we ons de systematiek van de NEN 2767 eigen gemaakt”, legt Walter uit, “en vervolgens is de uitvoeringsrichtlijn 2005 opgesteld. Veel van de inhoud hebben we kunnen ontlenen aan het handboek voor monumenteninspectie van de Monumentenwachten. Verder  zijn ook nieuwe items beschreven zoals allerlei soorten molens, waar nog niets voor was”.

Verbinding zoeken
De eerste versie van de URL 2005 voor de inspectie van monumentale gebouwen was in 2019 een feit, maar toen begon de stap naar implementatie  pas. “Om ervoor te zorgen dat de URL 2005 ook breed bruikbaar zou zijn hebben we de verbinding gezocht met de moderne bouwwereld”, zegt Walter. Eerst hebben we de beheerder van NL-SfB benaderd, die bereid is geweest om ontbrekende objecten, zoals molens, te voorzien van een code en op te nemen in hun systematiek. Dit is belangrijk, want zonder deze NL-SfB-codes is een stap naar inspectiesoftware onmogelijk”. Maar ook het Rijksvastgoedbedrijf en andere partijen die actief zijn bij de NEN 2767 hebben bijgedragen om ervoor te zorgen dat zowel Monumentenwachten als softwareleveranciers de methode kunnen gebruiken. “Een mooi voorbeeld van een samenwerking die uit monumentennood is geboren”, vertelt Walter met trots.

Samenwerking met DEMO
Walter de Koning heeft een achtergrond als jurist en bestuurskundige. “Tien jaar geleden kreeg ik vanuit de overheid het verzoek om een stelsel met normering en certificering dat is bedacht en opgezet in een andere branche ook te ontwikkelen voor de gebouwde monumentenzorg”, legt Walter uit. Dat was het begin en inmiddels zorgt hij samen met zijn collega’s dat richtlijnen en normering voor de monumentenzorg worden ontwikkeld, dat voorlichting wordt gegeven en mensen ook bereid zijn om de richtlijnen te gebruiken. “Samenwerking met partijen als DEMO is essentieel om verder te komen”, benadrukt Walter, “. Die samenwerking zorgt voor brede toegankelijkheid van de URL 2005 en voorkomt dat deze alleen maar een document op de website blijft. André van Delft van DEMO en Walter de Koning zullen elkaar daarnaast één of meer keer per jaar ontmoeten om ervaringen met het gebruik uit te wisselen, zodat de uitvoeringsrichtlijn ook in de toekomst actueel zal zijn.

Maatschappelijke uitdagingen voor ERM
Net zoals bij de Monumentenwachten liggen de belangrijkste uitdagingen voor ERM momenteel bij verduurzaming van monumenten. “Er zijn steeds nieuwe uitdagingen ”, vertelt Walter, “een aantal jaar geleden bijvoorbeeld was de verwijdering van asbest actueel, nu geven we veel aandacht aan verduurzaming en de volgende uitdaging is klimaatverandering, bijvoorbeeld het aanpassen van historische daken aan stortbuien. Je kunt je voorstellen dat dit voor monumenten als het ware een soort beeldenstorm is,   met enorme impact voor de uitstraling als je daar niet goed en gedoseerd mee omgaat”. Dat dit ook geldt voor verduurzaming is duidelijk. Monumenten zijn nu eenmaal gebouwd met andere eisen aan comfort. Wil je het dak van een monument aan de buitenkant isoleren, dan heeft de dikte van zo’n isolatiepakket nogal een effect op het aanzicht. “De kunst is om het kind niet met het badwater weg te gooien”, legt Walter uit, “soms moet je een afweging maken en genoegen nemen met een C label in plaats van een A label. Ook het personeelstekort is op dit moment een probleem. Dat is het al in bouw en onderhoud, maar vakmensen met specifieke kennis van monumenten zijn nog schaarser. Toch zijn dit soort uitdagingen van alle tijden en is Walter positief, “gelukkig weten we elkaar binnen de sector goed te vinden, zolang we met elkaar samenwerken kunnen we veel bereiken”. Daar dragen we als DEMO natuurlijk graag aan bij.

Bron: DEMO, Foto: DEMO