De CorporatieGids 2014 biedt woningcorporaties het startpunt voor (her)oriëntatie op bedrijfsvoering en ICT- oplossingen en diensten. Naast een zo volledig mogelijk overzicht en bedrijfspresentaties van toeleveranciers en adviesbureaus, biedt de CorporatieGids ook redactionele houvast voor onze doelgroep. Vandaag aandacht voor “procesverbetering”
Ontwikkelingen in het beleid van de overheid maken de financiële situatie van corporaties steeds complexer. Corporaties worden door de overheid gedwongen commercieel te denken, nu naar aanleiding van de verhuurdersheffing. Een goede ontwikkeling, die vele kansen biedt op het gebied van efficiënt werken en de kosten in de hand houden. Maar helaas dreigen ook huurders de dupe te worden.
Ergens moeten middelen vandaan komen om te voldoen aan de verhuurdersheffing. Gevolg is dat de huren een stuk sterker stijgen dan afgelopen jaren gebeurde. En door krapte op de woningmarkt heeft de huurder weinig keuzevrijheid in het kiezen van een (andere) woning. Toch hebben woningcorporaties de verantwoordelijkheid om goede betaalbare huisvesting te bieden.
De belangrijkste vraag die corporaties zichzelf moeten stellen is hoe zij sociale huurwoningen betaalbaar houden. De corporatiesector is niet gedreven door concurrentie, waardoor prijzen niet gedwongen laag blijven. Woningcorporaties kunnen moeilijk failliet gaan, dat is in elk geval nog nooit gebeurd. Het vangnet voor de woningcorporaties zal altijd inspringen. Dus waar halen corporaties de middelen vandaan om te voldoen aan de verhuurdersheffing zonder de huurder daarin te duperen? Extra huurverhoging is in elk geval niet de oplossing.
Moeten corporaties dan gaan bezuinigen op onderhoud en renovaties van woningen, om zo meer geld over te houden om aan de verhuurdersheffing te voldoen? Bezuinigen is goed, zolang de kwaliteit van de dienstverlening niet in het gedrang komt. Juist hier liggen de kansen voor corporaties: processen verbeteren, zodat zowel kwaliteit gewaarborgd blijft, zelfs verbetert, én kosten worden bespaard door de hele organisatie heen.
Mis de kans niet om kennis en ervaringen op het gebied van werkwijzen, processen en verbeteraanpakken te delen met andere corporaties. Ik zie bij corporaties steeds meer initiatieven ontstaan nieuwe verbeterde werkwijzen te implementeren met grote veranderingen tot gevolg voor zowel de huurder als intern. De wil om te veranderen en te verbeteren is er dus, maar deel die kennis en ervaring! De kans is groot dat je zelf ook voordeel kunt behalen door verbeteraanpakken te delen en te profiteren van ervaringen van andere corporaties. Daarmee maken we gezamenlijk corporaties efficiënter, de kwaliteit van de dienstverlening beter en besparen we veel kosten in de bedrijfsvoering. Kennis delen met andere corporaties is naar mijn idee de sleutel om dit voor alle corporaties mogelijk te maken. Daarmee wordt de verhuurdersheffing slechts nog een goede trigger om de processen en gehele organisatie te verbeteren!
Auteur: Hans Bloemen is BPM-consultant bij Sensus-methode
Bron:CorporatieGids2014
Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Sensus-methode in de CorporatieGids 2014 te bekijken.
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.