Preventief scannen om ‘probleemhuurders’ aan te pakken

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Problemen als hennepkwekerijen, inkomensvervalsing en illegale bewoning kunnen nu preventief worden aangepakt. Makelaars die aangesloten zijn bij de NVM kunnen potentiële huurders screenen met de nieuwe woontoets van de NVM. Deze nieuwe NVM Woontoets is ontwikkeld door Huurder-OK, onderdeel van de ValidataGroup, in samenwerking met de NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen.

Verhuurders en makelaars lopen vaak tegen tal van problemen aan. Uit cijfers van de politie blijkt bijvoorbeeld dat in 2014 meer dan 1000 verhuurders te maken kregen met huurders die illegaal hennep kweekten. Voor makelaars die betrokken zijn bij de verhuurtransacties biedt de NVM Woontoets hulp. De nieuwe NVM Woontoets controleert middels een online platform of de informatie die potentiële huurders aanleveren klopt. Inmiddels maken al 150 NVM verhuurmakelaars gebruik van de NVM Woontoets.

De werkwijze
Huurder-OK heeft het digitale proces zoveel mogelijk geautomatiseerd en zo kort mogelijk gemaakt. De NVM makelaar voert alleen de naam, het mobiele telefoonnummer en het e-mailadres van de kandidaat in en vervolgens wordt de kandidaat uitgenodigd door het systeem om zelf alle benodigde informatie aan te leveren. NVM Woontoets werkt onder andere met zogenaamde “deeplinks”. Via de deeplink vult de kandidaat alle gegevens in en zet hij zijn digitale handtekening. Vervolgens verifieert de NVM Woontoets de aangeleverde gegevens, waar mogelijk bij de bron.

Verscherping bescherming persoonsgegevens
Voor de makelaar betekent dit geen administratieve rompslomp, geen beheerderverantwoordelijkheden en geen juridische aansprakelijkheid omdat privacygevoelige informatie rechtstreeks wordt aangeleverd door de kandidaat zelf. Op 1 januari 2016 is namelijk de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) aangescherpt. De Autoriteit Persoonsgegevens kan nu direct boetes opleggen als organisaties de Wbp overtreden.

Fraude wordt preventief aangepakt
Er gaat een preventieve werking van de NVM Woontoets uit. Een makelaar zei hierover het volgende: “Het is wel eens gebeurd dat een vrouw 1000 euro had betaald voor valse documenten voor onze screening. Ze leek op het eerste oog erg netjes, maar uiteindelijk bekende ze huilend dat ze ons voor de gek had willen houden.”

Makelaars tevreden over de NVM Woontoets
Bernard Muijsson, makelaar bij WVO Makelaars Utrecht, maakt al vanaf het begin gebruik van de nieuwe NVM Woontoets: “We hebben nu een aantal screenings gedaan en die gingen allemaal goed. Het is een geruststellend gevoel dat huurders vooraf gecontroleerd worden. De NVM Woontoets stelt je in staat om mensen vooraf te confronteren met opvallende zaken.”

Over Huurder-OK
Huurder-OK is onderdeel van de Validata Group en een zusterbedrijf van CV-OK markleider op het gebied van het screenen van vaste en tijdelijke medewerkers in opdracht van de werkgever. Huurder-OK screent potentiële huurders online middels zogenaamde “deeplinks”, waarmee bijvoorbeeld de werkgevers van potentiële huurders in korte tijd hun informatie kunnen verifiëren.

Bron: NVM