Plezier in je werk ondanks hoge werkdruk?

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Hoge werkdruk. Wie heeft er niet mee te maken? De beroepsbevolking slinkt en het vinden van de juiste mensen is in alle denkbare sectoren een uitdaging.

Het gevolg: werkend Nederland heeft het gi-gan-tisch druk. Is het mogelijk om ondanks de drukte werkgeluk en werkplezier te ervaren? Jazeker. Dat kan echt. In dit artikel leggen we uit hoe.

Werkdruk of werkplezier?
Hoe ontstaat werkdruk eigenlijk? Werkdruk ontstaat als je een ‘energielek’ ervaart op de hoeveelheid werk dat ligt te wachten. En als je het gevoel hebt dat je het werk in de beschikbare tijd niet (goed) meer af krijgt. Wanneer jij het gevoel hebt dat je leegloopt dan moet je alert zijn…

Een voorbeeld: de weken vlak voor je vakantie ervaren we vaak als mentale grens waardoor we van alles af willen krijgen. Je wilt met een opgeruimd gevoel en leeg hoofd op vakantie dus vink je je to-do lijstje af. Maar begin je je vakantie dan ook echt uitgerust? De dag voor vertrek nog even snel tassen inpakken, oppas voor de kat regelen en halsoverkop de auto inladen. Wat is daar eigenlijk ontspannen aan?

De kunst is om een goede balans te zoeken tussen drukke momenten en ontspanning. Maar hoe? Ons advies is om door het hele jaar een lekkere uitdaging te ervaren in je werkzaamheden. Zorg daarbij voor wat ‘ruimte’ (bijvoorbeeld door het blokken van tijd in je agenda) zodat je een piek kunt opvangen tijdens drukke periodes.

Waar ligt de grens?
Iedereen ervaart werkdruk anders en gaat anders om met stress. Je hebt dan ook een keuze in hoeverre je je erdoor laat beïnvloeden en waar je zelf de grens trekt. Eigenlijk heb je het net zo druk als dat jij je druk maakt. Echt waar. Is de stapel werk groter dan je in de geschatte tijd kunt afmaken? Zeg je dan wel eens ‘nee’ tegen een opdracht?

Makkelijk gezegd misschien? Niet iedereen kan of wil die grens aangeven. Sommige mensen werken aan de hand van targets, of willen voldoen aan hun (eigen) verplichting en overtuiging iets te kunnen. Iets te moeten doen of afmaken. Het vergt ook lef en oprechte zelfreflectie om tegen een leidinggevende, collega of opdrachtgever te zeggen: “Ik snap dat je het vraagt maar ik krijg het gewoon niet voor elkaar.”

Werkdruk zegt maar deels iets over de stapel werk, het zegt vooral ook veel over jou! Kies je ervoor om invloed uit te oefenen? Je grens aangeven is één van de belangrijke aspecten van persoonlijk leiderschap.

De jonge generatie is daar net wat beter in dan de oudere generatie. Werknemers van 45+ zijn van nature wat volgzamer en minder snel geneigd om taken ter discussie te stellen. Terwijl de werkethiek van de jonge generatie gekenmerkt wordt door mobiliteit, nieuwe uitdagingen, innovatie en flexibiliteit.

Wat gaat er wel goed?
Naast het aangeven van grenzen stimuleren we bij Andersom om juist te focussen op wat wél goed gaat. We helpen mensen om het werkplezier te onderzoeken bij zichzelf. Kijk niet naar die hoge stapel. Kijk ook niet naar wat er niet is of misgaat. De kunst zit hem in het vinden van voldoening in wat je wél hebt bereikt en gemaakt. Waar haal je nu energie uit en waar wil je méér van doen?

Het onderzoeken van werkgeluk kan iedereen natuurlijk voor zichzelf doen. Maar als werkgever of leidinggevende kun je een handje helpen om dit te faciliteren. Laat collega’s bewust worden van wat er wél goed gaat. Vier het succes door stil te staan bij een mooi resultaat, de lancering van een product of dienst of een tevreden klant.

Je staat er niet alleen voor
De professional van het jaar 2022 is over het algemeen zeer zelfbewust en zich bewust van de complexiteit van deze tijd. Toch is het goed om je te realiseren dat de arbeidsmarkt van nu een generiek probleem is. Het helpt om je ervan bewust te zijn dat je er niet alleen voor staat.

Accepteer ook dat je soms de stapel werk niet afkrijgt. Als je heel perfectionistisch, zorgzaam of doelgericht bent en graag wil presteren dan is dat echt ontzettend moeilijk. Want waar haal je dan je voldoening uit?

Volle mailbox
Erken als leidinggevende dat dit nu eenmaal ‘de nieuwe werkelijkheid’ is en dat het niet morgen voorbij is. “We zetten alles in wat we hebben. Maar er zullen situaties voorkomen dat het gewoon even niet lukt!” Als je dat aan de voorkant weet, dan komt de klap minder hard aan. Bij Andersom vertellen we nieuwe collega’s dat je mailbox soms aan het einde van de week nog steeds vol kan zitten. En dat dat oké is. Die mails komen maandagochtend wel.

Er zijn nu eenmaal perioden dat we ‘er met z’n allen onze schouders onder moeten zetten.’ Het is van belang je dat ziet en erkent als leidinggevende. Maar óók is het goed om na een hectische periode een moment van ontspanning te markeren.

Hoe pak je dit nu aan als leidinggevende? Wij helpen je hier graag bij. Neem contact met ons op!

Bron: Andersom, Foto: Andersom