Peter van Ling (Wonen Midden-Delfland): Overname vastgoed Vestia helpt bovenal de huurders

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Bijna tien jaar nadat Vestia gered werd door de corporatiesector, is er opnieuw voor vele miljoenen aan hulp nodig. Er wordt gewerkt aan een structurele oplossing waar de eind vorig jaar beklonken verkoop van 10.000 verhuureenheden onderdeel van uitmaakt. Wonen Midden-Delfland tekende voor de aankoop van 355. “Een win-win situatie voor onszelf, voor Vestia, voor de betrokken gemeenten en bovenal voor de huurders in de regio,” zegt directeur-bestuurder Peter van Ling. Aan CorporatieGids Magazine legt hij uit waarom.

Peter van Ling is maatschappelijk ondernemer pur sang. Toen hij medio 2019 hoorde over de verkoopplannen van Vestia, was hij direct geïnteresseerd. “Ik wilde kijken of wij hierin een rol zouden kunnen spelen. Het terugdringen van het tekort aan sociale huurwoningen is de grootste volkshuisvestelijke opgave in de regio. Wij willen hieraan een zo groot mogelijke bijdrage leveren.”

Kans
Wonen Midden-Delfland verhuurde tot voor kort circa 1.700 woningen, uitsluitend in de gemeente Midden-Delfland. “We hebben de afgelopen jaren veel nieuwbouw gerealiseerd en investeerden in het verduurzamen van ons bezit; onze woningen hebben gemiddeld een energielabel B. Omdat in de gemeente Midden-Delfland beperkt kansen liggen om nieuwe sociale huurwoningen te bouwen, heb ik contact opgenomen met Vestia. Ik zag voor ons een kans om meer sociale huurwoningen beschikbaar te houden in de regio. Niet alleen om Vestia te helpen, maar vooral voor de huurders.”

Stakeholders betrokken
Na het eerste contact met Vestia schreef Peter een notitie aan zijn Raad van Commissarissen. “Ik kreeg eigenlijk direct een positieve reactie. Mijn commissarissen gaven aan dat het hen goed leek om te kijken wat er mogelijk was. Vanzelfsprekend zijn zij in het gehele proces nauw betrokken geweest. De medewerkers en huurderskoepels zijn meegenomen in het proces en ook de gemeente Midden-Delfland werd op de hoogte gehouden.”

Gedegen onderzoek 
Het traject begon met gedegen onderzoek naar de conditie van de aangeboden woningen: wat zou eraan moeten gebeuren en welke kosten zouden daarmee zijn gemoeid? Peter: “Als je bezit overneemt, moet je het ook kunnen beheren en onderhouden. Het onderzoek toonde aan dat we onderhoud en verduurzaming op niveau zou kunnen brengen, zonder dat het ten koste zou gaan van de investeringen in de opgaven in Midden-Delfland.”

Win-win
Of de overname van in totaal 10.000 woningen én de aanvullende structurele oplossingen voldoende zijn voor Vestia moet natuurlijk nog blijken. Maar binnen de eigen mogelijkheden heeft Wonen Midden-Delfland het maximale gedaan om bij te dragen aan het grote geheel, blikt Peter tevreden terug. “In totaal nemen we 355 verhuureenheden over, waaronder 340 woningen. Van deze 340 brengen we er 165 over van de niet-DAEB tak naar de DAEB. Uiteindelijk is het een win-win situatie: voor onszelf, voor Vestia, voor de betrokken gemeenten en bovenal voor de huurders in de regio. Door de overname komen deze woningen niet op de vrije markt. Ze blijven in de sociale voorraad.”

Sinds eind december 2020 is Wonen Midden-Delfland eigenaar van de woningen in Maasdijk en vanaf 1 april 2021 nemen ze het beheer over. Peter: “Huurders zullen dat op termijn gaan merken omdat we gaan investeren in hun woningen, zowel aan de binnen- als de buitenkant. Ook bij deze woningen streven we naar gemiddeld een energielabel B.”

Samenwerking 
Voor de overname van de woningen werkte Wonen Midden-Delfland nauw samen met woningcorporatie Arcade. Een samenwerking die volgens Peter erg goed verliep. “Je huurt samen adviseurs in voor taxatie en due diligence, waardoor we de kosten konden delen. Arcade is een grotere corporatie, zij hebben dus meer deskundige professionals in huis dan wij. Toch brachten we allebei verschillende kennis en kunde in. Dat ging als vanzelf.”

Natuurlijk zijn er in zo’n overnameproces wel eens verschillen van mening. “Maar we hielden vast aan ons gezamenlijke doel: de overname van dit bezit. Je komt dan altijd tot een oplossing. Overigens hebben we ook heel veel gehad aan de samenwerking met Vestia. Zij hadden hetzelfde doel voor ogen als wij. Over en weer waren we elkaars sparringpartners.”

Wonen Midden-Delfland en Arcade vormden één van de twee coalities in de gemeente Westland. De andere coalitie bestond uit de Wassenaarsche Bouwstichting en Wonen Wateringen. Zij hebben elk ongeveer 750 woningen overgenomen. 

Impact organisatie
Hoewel Wonen Midden-Delfland er 355 verhuureenheden en maximaal 2 fte bijkrijgt, valt de impact op de organisatie heel erg mee, zegt Peter. “Ons besturingsmodel hoeft niet te worden aangepast. En de extra werkzaamheden op het gebied van beheer en onderhoud zijn goed in te passen in onze bestaande bedrijfsprocessen. We hebben goed voor ogen hoe de Vestia-woningen ervoor staan en wat eraan moet gebeuren. De komende jaren zullen we iets meer uitgeven om ook deze woningen op niveau te brengen. Hier hebben we in de begroting al rekening mee gehouden.”

En wat vínden de collega’s van de ontwikkelingen die de corporatie doormaakt? Peter vertelt: “Iedereen vindt het leuk dat we iets groter worden. We hadden van DUWO in Den Hoorn al 38 studentenwoningen gekocht en afgelopen jaar ook nog eens 64 nieuwbouwwoningen aan ons bezit toegevoegd. Nu komen daar de Vestia-woningen bij. We zijn een ontwikkelende corporatie. Iedereen levert daar op zijn of haar manier een bijdrage aan. Als kleine club kunnen we best een grote rol spelen. Iedereen heeft het gevoel dat we iets doen voor de regio.”

“Met de overname van het Vestia-bezit zijn we nu niet meer alleen actief in Midden-Delfland, maar ook in de gemeente Westland. Dit betekent dat we twee keer prestatieafspraken moeten maken. Dit is nieuw, leuk om te doen en het biedt kansen om meer bij te dragen aan de volkshuisvestelijke opgaven in de regio.”

Gevoel van trots
Het traject van anderhalf jaar is voorbij. Wat blijft dan achter qua gevoel? Peter: “Ik ben trots. Het is gelukt. Tot één of twee weken voor de deadline was het nog onzeker. Maar de realisatie van dit traject biedt écht meerwaarde in de regio. Dat geldt voor ons en voor de andere drie corporaties. Maar de grootste meerwaarde is er voor de bewoners. Voor hen hebben we onze nek uitgestoken. En dat is beloond.”

Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: CorporatieMedia