Performance management eenvoudig gemaakt

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Veranderende omstandigheden
Woningcorporaties moeten tegenwoordig ieder dubbeltje omdraaien. Steeds meer heffingen worden opgelegd terwijl er nauwelijks ruimte is om nieuwe inkomensstromen te genereren omdat het werkterrein en kerntaken wettelijk zijn afgebakend en de markt er de afgelopen jaren niet echt beter op is geworden. Woningcorporaties moeten super efficiënt opereren en strak sturen op de meest kritieke indicatoren. Dit vereist dat alle bedrijfsinformatie eenvoudig verwerkt kan worden, vervolgens op heldere wijze inzichtelijk wordt gepresenteerd en er een cultuuromslag plaats vindt om tot een gezonde en goed draaiende organisaties te komen. Daarmee zijn klantgerichtheid en klantvriendelijkheid meer dan ooit succesfactoren voor de woningcorporatie. Maar ook is een interne organisatie die slagvaardig en flexibel is belangrijker dan ooit.

De Woningcorporatie en performance Management
et performance managementsystemen kan de strategie en de achterliggende doelstellingen van de woningcorporatie in kaart worden gebracht. De eerste stap is het vertalen van de strategie van de woningcorporatie naar concrete doelstellingen. De zaken die bepalen of de doelstellingen daadwerkelijk gerealiseerd zullen worden zijn de Kritieke succes Factoren (KSF-en). Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s) zijn kwalitatief of kwantitatief meetbare grootheden die aan een KSF gerelateerd kunnen worden en informatie geven over de mate waarin een corporatie presteert. Om dit na te kunnen gaan en te zien of de KSF-en werkelijk zijn gerealiseerd, worden er normen aan de KPI’s gekoppeld. Het Performance Managementsysteem van de corporatie moet zo zijn ingericht dat het mogelijk is om naast op financiële KPI’s ook op trendmatige gegevens over niet-financiële zaken en moeilijk kwantificeerbare aspecten te sturen.

Ondersteuning met Bizzscore
Invoering van performance management heeft een grote impact op de organisatie. Het raakt het management, de medewerkers, de informatievoorziening, de systemen, enzovoort. Daarom is het van belang dit proces zo eenvoudig mogelijk te maken en dus te faciliteren met ondersteunende hulpmiddelen. Bizzscore van VCD is hier bij uitstek voor geschikt. Deze oplossing biedt een definitie-module (met hulp bij het juist samenstellen van KPI-definities en templates, onder meer gebaseerd op CORA). Daarnaast zijn er standaard-koppelingen met alle gangbare primaire systemen.

Bijzonder is ook dat deze data kan worden verrijkt via formulieren op internet of intranet en dat op deze wijze ook commentaren en acties kunnen worden toegevoegd aan eerder genoemde ‘harde’ data. Daarmee worden dashboards gevuld die continu gemonitord en geanalyseerd kunnen worden en kant-en-klare managementrapportages opleveren zoals die bijvoorbeeld naar de RvC gaan. Zo worden allerlei knip-en-plak activiteiten tussen bijvoorbeeld Excel en Word voorkomen en is er een overzichtelijk versiebeheer. Bovendien worden er automatisch reminders uitgestuurd voor uit te vragen data en commentaren.

Uiteraard gaat het bij performance management om de mensen en de activiteiten die zij ondernemen, maar met Bizzscore wordt dit proces in ieder geval op eenvoudige wijze ondersteund.

Bron: Bizzscore