'Passend toewijzen vergroot beschikbaarheid huurwoning voor mensen met recht op huurtoeslag'

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Over een paar weken moeten alle woningcorporaties in Nederland huurwoningen passend toewijzen. Maar wat zijn hierbij de uitdagingen voor een corporatie? CorporatieGids.nl ging in gesprek met Kees Fes, Manager Markt & Klanten bij Standvast Wonen, over wat passend toewijzen voor hen betekent. "Op 1 december 2015 zijn wij volledig klaar voor de nieuwe wet- en regelgeving."

Standvast Wonen beheert ongeveer negenduizend woningen in het zuiden van Nijmegen, Beuningen en Druten. Kees is met zijn functie als Manager Markt & Klanten verantwoordelijk voor de verhuur en verkoop van woningen voor de corporatie. De uitdagingen die passend toewijzen met zich meebrengt, liggen volgens Kees op verschillende vlakken. "Als Standvast Wonen willen we graag betaalbare woningen bieden. De wetgeving op het gebied van passend toewijzen vraagt nu specifiek om aan de vraag van woningzoekenden met recht op huurtoeslag te voldoen."

Entree.nu
Kees legt uit: "Ons woonruimteverdeelsysteem is ingericht op keuzevrijheid voor alle woningzoekenden met een inkomen onder de 34.911 euro, en maakt geen onderscheid tussen mensen met en zonder recht op huurtoeslag. Een deel van de mensen met dit recht kiest nu nog voor een duurdere huurwoning, maar dat mag straks niet meer. Ze moeten vanaf 1 januari uitsluitend kiezen voor woningen onder de huurtoeslaggrens."

Als woonruimteverdeelsysteem maakt Standvast Wonen gebruik van Entree.nu het woonruimteverdeelprogramma voor corporaties uit de regio Arnhem-Nijmegen. "Dat betekent dat wijzigingen in dit systeem als gevolg van passend toewijzen, modelwijzigingen zijn die gelden voor alle corporaties en woningzoekenden in de regio. De deelnemende partijen moesten dus eerst het met elkaar eens worden over hoe het nieuwe model eruit ziet, voordat het doorgevoerd wordt. Hiervoor is een werkgroep passend toewijzen aangesteld. Inmiddels hebben bijna alle corporaties in de regio gekozen voor dit model."

Passendheidsprofiel
Volgens de Manager Markt & Klanten ligt een andere uitdaging bij de verhuurmakelaars. "Zij moeten voortaan niet alleen op de inkomensgrens van 34.911 euro controleren, maar ook op de inkomensgrens van de huurtoeslag en huishoudgrootte. Dit moet vervolgens worden vergeleken met de huurprijs van de vrijkomende woning."

Standvast Wonen hoopt deze uitdaging aan te pakken door gebruik te maken van 'slimme' ICT. "In Entree.nu wordt door middel van een 'passendheidsprofiel' getoond op welke woningen een woningzoekende mag reageren. Dit profiel wordt samengesteld op basis van het inkomen en huishoudgrootte van de woningzoekende. Hij of zij krijgt een foutmelding te zien wanneer de reactie op een woning 'niet past'. Zo kunnen wij passend toewijzen gemakkelijker uitvoeren."

Vluchtelingen
De huidige vluchtelingencrisis maakt de nieuwe wetgeving bij Standvast Wonen niet gemakkelijker volgens Kees. "Deze doelgroep moet natuurlijk ook passend worden gehuisvest. Alleen ligt dit complexer omdat - los van passend toewijzen - jongeren onder de 23 jaar vooral moeten worden geplaatst in woningen onder de kwaliteitskortinggrens van 403 euro. Anders hebben zij geen recht op huurtoeslag."

"Bovendien is de vraag van deze doelgroep naar woningen zodanig hoog, dat toewijzing ten koste gaat van reguliere woningzoekenden," gaat Kees verder. "Daarom zij hier andere oplossingen nodig, zoals geclusterde huisvesting in onder andere voormalige studentencomplexen, verzorgingsinstellingen en kantoorgebouwen."

Slaagkans
Hoewel door de influx van een grote groep vluchtelingen meer vraag is naar huurwoningen bij Standvast Wonen, betekent dit volgens Kees niet dat huidige huurders of woningzoekenden extra lang op een huis moeten wachten. "Integendeel, de beschikbaarheid van betaalbare woningen met huurtoeslag wordt juist vergroot. Er komen door aanpassingen in het portefeuille- en huurbeleid meer woningen beschikbaar met een huur onder de huurtoeslaggrens."

"Daarnaast betekent het dat wij - en onze intermediairs - rond 1 december 2015 volgens de nieuwe systematiek moeten werken, omdat deze leiden tot huurcontracten met ingangsdata na 1 januari 2016. En deze contracten moeten voldoen aan de nieuwe wetgeving. Ons doel is uiteindelijk om de slaagkans op betaalbare woningen bij Standvast Wonen te verbeteren, of minstends hetzelfde te houden."

Keep it simple
Tijdens het traject richting passend toewijzen is Standvast Wonen geholpen door Enserve. Volgens Kees hielpen zij vooral de focus op de huurder te houden. "We werken in een regio met andere corporaties in verschillende marktgebieden met verschillende vraag. Dan is er de natuurlijke neiging om de optimale oplossing voor het eigen werkgebied te kiezen, ook al is de woningzoekende gediend met een eenvoudige en overzichtelijke oplossing voor de totale regio. Enserve heeft ons geholpen de focus op de klant te houden met termen als 'keep it simple', want de wetgeving rondom passend toewijzen is al ingewikkeld genoeg."

Op schema

Inmiddels is Standvast Wonen helemaal klaar voor de nieuwe wet, die 'begint' op 1 januari 2016. "Onze huidige systematiek is ingericht op keuzevrijheid voor woningzoekenden. Daarmee is het noodzakelijk dat het model tijdig wordt aangepast op de nieuwe wet- en regelgeving. Standvast Wonen heeft deze wijzigingen inmiddels doorgevoerd, en Entree.nu is waarschijnlijk op 1 december 2015 al helemaal klaar voor passend toewijzen, rekening houdend met de nieuwe huur- en inkomensgrenzen per 1 januari 2016."

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia – 26 november 2015