'Overname door TSS borgt groei en continuïteit Itris'

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Gisteravond werd bekend dat softwareleverancier Itris wordt overgenomen door Total Specific Solutions (TSS). Wat betekent deze overname voor de toekomstvisie van de ERP-leverancier, en wat zullen huidige corporatieklanten merken van de overgang? CorporatieGids.nl sprak met Commercieel Directeur Pim Kamstra (foto rechts) van Itris over de laatste ontwikkelingen.

TSS - wat onderdeel uitmaakt van het Canadese Constellation Software Inc. (CSI) - had begin de zomer voor het eerst contact met de softwareleverancier uit Nieuwegein. "De ontwikkelingen zijn daarna zeker erg snel gegaan, vooral als je het vergelijkt met soortgelijke projecten."

Continuïteit
Itris hoopt met de samenwerking vooral de continuïteit te borgen. "Niet alleen van onze organisatie, maar ook van onze klanten. Door aan te sluiten bij een grote, financieel krachtige partij, kunnen wij corporaties in de toekomst beter van dienst zijn. TSS is namelijk wat de corporatiebranche betreft écht van een andere financiële klasse en grootte."

Daarnaast hoopt de leverancier van onder andere ViewPoint en ViewPoint GO! hiermee haar groeiambities waar te kunnen maken. "Wij wilden altijd al gefaseerd doorgroeien. Deze toekomstvisie gaat boven verwachting goed, en met de overname kunnen wij dit hopelijk nog beter invullen."

De paraplu van TSS
Het nieuws komt enkele maanden nadat softwareleverancier NCCW - en in het verlengde ook ProImpact - werd overgenomen door TSS. Een goed iets aldus Pim, aangezien kennis binnen TSS gedeeld kan worden. "Onder de paraplu van Total Specific Solutions hangen vooral bedrijven die in verticale marktsegmenten fungeren. Eén van die takken is vastgoed. Tussen Itris, NCCW en ProImpact kunnen wij kennis delen, maar ook informatie vergaren vanuit andere segmenten. Dit zal vooral gaan om technische informatie - bijvoorbeeld wanneer wij iets nieuws willen ontwikkelen. Omdat wij niet het wiel opnieuw hoeven uit te vinden, kunnen wij sneller inspelen op ontwikkelingen in de markt."

"Maar," gaat Pim verder, "dit betekent niet dat Itris en NCCW in elkaar opgaan. We blijven elkaars concurrent en intern zal er bijvoorbeeld geen informatie gedeeld worden over de klanten. Wij blijven onze eigen visie, logo en producten houden, en varen de koers die wij een paar jaar terug hebben ingezet. Dit is in groot contrast met soortgelijke grote clubs, waarbij van bovenaf wordt opgelegd welke visie moet worden gevolgd. Het behouden van onze eigen visie is dan ook een van de redenen waarom wij voor TSS hebben gekozen."

Marktleider
Met de overname hoopt Itris uiteindelijk marktleider te worden in de corporatiebranche. "Door de bundeling van krachten binnen de TSS-groep, zijn wij in het segment tot 10.000 vhe nu zelfs al marktleider. Ons doel blijft om binnen dit verticale marktsegment de beste ERP-oplossing te bieden."

Dezelfde lijn
De overname van Itris komt redelijk kort na de overname van Pim Kamstra, Rob van der Salm (algemeen directeur Itris) en Ad van der Leeden (financieel directeur Itris) van het bedrijf. In juli 2014 namen de drie samen met investeerder Bob Jansen volledig het heft in handen, na een periode waarin vijf andere aandeelhouders ook aan het roer stonden. "Wat wij de afgelopen jaren vooral gedaan hebben is orde op zaken stellen," legt Pim uit. "Niet alleen binnen de organisatie, maar ook voor onze klanten. Wij hebben een duidelijke visie en strategie neergezet met vier kernwaarden: kwaliteit, innovatie, samenwerking en voorspelbaarheid (continuïteit). Dit verhaal is erg goed geland, en wij hebben gelukkig de wind in de zeilen meegekregen. Het is dan goed om je organisatie mee te laten groeien met de juiste mensen. Met TSS kunnen wij dezelfde lijn volgen en tegelijkertijd groeien als organisatie. Niet eens per se in omvang, maar ook door efficiënter te werken en meer gebruik te maken van standaarden."

"Het is dan ook belangrijk te vermelden dat er geen ontslagen of reorganisaties zijn na de overname," gaat Pim verder. "Rob en ik blijven daarnaast aan als directeuren en 'het gezicht' van Itris. Wij hebben het erg naar onze zin, en hopen op deze manier de ambities van Itris ook in de toekomst waar te maken. Ook blijven wij in de toekomst samenwerken met onze huidige partners, zoals Bright Answers."

Financieel daadkrachtige 'moeder'
Ook de medewerkers van het softwarebedrijf reageerden positief op het nieuws. "Gisteravond is dit gemeld tijdens een personeelsmeeting. We hebben daarin duidelijk uiteengezet waarom wij dit doen en waarom TSS voor ons kiest. Dat is goed ontvangen. Iedereen ziet dat het goed gaat met Itris en dat een financieel daadkrachtige 'moeder' die achter ons staat goed is voor de ambitie en groeimogelijkheden. Met daarbij het voordeel dat we onze eigen identiteit houden, waaronder ons huidige logo, pand en locatie."

Doorgetrokken visie
Huidige klanten van Itris zullen volgens Pim vooral merken dat de huidige visie doorgetrokken wordt. "Met daarbij het bijkomende voordeel dat wij hopelijk sneller dingen voor elkaar krijgen, en vlugger kunnen inspelen op ontwikkelingen in de sector. De Stichting ViewPoint - de gebruikersvereniging van ViewPoint gebruikers - heeft daarnaast het nieuws positief ontvangen, en kijkt nu uit naar de toekomst en voortzetting van prettige samenwerking."

Ingeslagen weg
"Er verandert aan het oppervlak dus niet heel veel met de overname," sluit Pim het gesprek af. "Behalve dat wij nu meer financiële draagkracht hebben om onze ambities waar te maken en verder te kunnen groeien. Verder blijft Itris de door haar ingeslagen weg bewandelen, en zullen wij dit door de grotere financiële armslag alleen nog maar beter kunnen doen."

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia - 4 oktober 2016