Oriëntatie; Risicomanagement op financiële risico’s en de rol van uw accountant

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De CorporatieGids 2013 biedt woningcorporaties het startpunt voor (her)oriëntatie op bedrijfsvoering en ICT- oplossingen en diensten. Naast een zo volledig mogelijk overzicht en bedrijfspresentaties van toeleveranciers en adviesbureaus, biedt de CorporatieGids ook redactionele houvast voor onze doelgroep. Vandaag aandacht voor “Financieel- en risicobeleid”

Door het meer ondernemersgericht opereren hebben woningcorporaties nadrukkelijk te maken gekregen met risicomanagement. Immers ondernemen betekent het nemen van risico’s. Ondanks dat de laatste jaren woningcorporaties specifieke aandacht hebben geschonken aan risicomanagement, heeft dat niet geleid tot het uitblijven van financiële misstappen.

Een onderschat ‘hulpmiddel’ bij het beheerst krijgen van de risico’s in de organisatie is de accountant. Financiële risico’s zijn vaak de risico’s waar management en toezichthouder als eerste aan denken en hoge prioriteit aan geven. Laat dat nu ook voor de accountant een belangrijk aandachtsgebied zijn voor de jaarrekeningcontrole. Het was dan ook niet onverwacht dat de beroepsorganisatie van de accountants, tegenwoordig het NBA geheten, een ‘Praktijkhandreiking [nummer 1117]: Risicoanalyse accountantscontrole Vastgoed’ opstelde. Deze praktijkhandreiking uit december 2011 gaat in het bijzonder in op het frauderisico (vaak gaat het dan om financieel gewin) en financiële risico’s. Toezichthouder en bestuur kunnen de onafhankelijke en deskundige accountant actief betrekken in het verkrijgen van inzicht in haar risico’s. Daar kan het volgende model in ondersteunen.

1. Bestuur en toezichthouder kunnen, met gebruik van de praktijkhandreiking, de risico’s vaststel len die grote impact en een reële kans op verschijnen hebben. Door de accountant in dit proces te betrekken kan hij in zijn controle- aanpak nadrukkelijk op deze risico’s inzoomen.

2. Het bestuur is verantwoordelijk voor het systeem van interne beheersing en zal in staat zijn in te schatten in welke mate de interne beheersing deze financiële risico’s beperkt.

3. Hier komt de toegevoegde waarde van de accountant. Deze zal toetsen of het beeld dat het bestuur heeft van de eigen interne beheersing strookt met de werkelijkheid. Onafhankelijk en objectief vastgesteld.

De uitkomsten bieden waardevolle aanknopingspunten voor bestuur en toezichthouder om verbeterpunten te identificeren en maatregelen te implementeren. Daag uw accountant uit en maak gebruik van deze expert binnen handbereik.

Auteur: R.G.S. (Ruud) Kerssens RE RA CISA CRISC is senior manager IT audit, BDO Audit & Assurance BV

Bron: CorporatieGids2013