Oriëntatie; Regierol bepalend bij best of breed strategie

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De CorporatieGids 2013 biedt woningcorporaties het startpunt voor (her)oriëntatie op bedrijfsvoering en ICT- oplossingen en diensten. Naast een zo volledig mogelijk overzicht en bedrijfspresentaties van toeleveranciers en adviesbureaus, biedt de CorporatieGids ook redactionele houvast voor onze doelgroep. Vandaag aandacht voor “Best of breed”

Wat is best of breed? Volgens CORA 3.0 is dit de applicatiestrategie waarbij je voor elke informatiefunctie opnieuw bepaalt welk pakket in de markt het meest geschikt is voor het ondersteunen van die informatiefunctie. Dit betekent dat je niet vastzit aan één leverancier maar voor elk soort (breed) informatiebehoefte de beste (best of) oplossing en leverancier kunt selecteren en gebruiken.

Elke corporatie gebruikt meerdere applicaties van meerdere leveranciers. Maar betekent dat nu dat elke corporatie heeft gekozen voor een best of breed applicatiestrategie? Nee, best of breed is één van de twee basis applicatiestrategieën (best of breed versus ERP/kernapplicatie), die een organisatie kan gebruiken. Veel corporaties gebruiken een breed toepasbaar kernsysteem aangevuld met een aantal expertapplicaties. Deze corporaties passen de kernsysteem applicatiestrategie toe.

Waarom zou je best of breed toepassen? Het voordeel van best of breed is dat je applicaties kunt selecteren en implementeren die zijn toegesneden op een specifiek proces. Best of breed is daarmee functioneel ‘maatwerk’ met standaard applicaties. Nadeel is dat kosten vaak hoger zijn vanwege integratie en extra beheer. Functionaliteit is leidend en meerkosten als gevolg van dubbele gegevensopslag, integratie en extra applicatiebeheer worden dus geaccepteerd.

Één nadeel is dus meerkosten, maar zijn er nog meer nadelen? Helaas wel, best of breed leidt tot een complex applicatielandschap waarbij niet altijd helder is wie bepaalt wat de waarheid is. Welk systeem bevat nu het meest actuele telefoonnummer van uw klant, de klantcontactcenter-applicatie, het huurdersportaal of de verhuurapplicatie?

En binnen welk systeem is het eigenlijk toegestaan om dat gegeven te wijzigen, en zijn die andere systemen wel in staat om dat wijzigen te blokkeren? Deze complexiteit en beheersvraagstukken vragen om duidelijke keuzes. Een belangrijke randvoorwaarde voor een best of breed applicatiestrategie is daarom een sterke regierol. Deze regisseur moet heldere kaders stellen ten aanzien van gegevenseigenaarschap en de inrichting van de applicatie integratie. Zonder een duidelijke regie rol is het beter best of breed te vermijden, ook al worden de meerkosten geaccepteerd in ruil voor de extra functionaliteit.

De grenzen van een best of breed strategie worden bepaald door de kwaliteit van de regierol, het aantal koppelingen dat nodig is en de complexiteit van het beheer. Door binnen een best of breed strategie het aantal leveranciers beperkt te houden is het mogelijk best of breed beheersbaar te implementeren, mits de regierol ook goed is ingevuld.

Auteur: Menno de Jong is partner bij DeltaConsulting

Bron:CorporatieGids2013