Oriëntatie; Bring Your Own Device: kan dat wel?

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De CorporatieGids 2013 biedt woningcorporaties het startpunt voor (her)oriëntatie op bedrijfsvoering en ICT- oplossingen en diensten. Naast een zo volledig mogelijk overzicht en bedrijfspresentaties van toeleveranciers en adviesbureaus, biedt de CorporatieGids ook redactionele houvast voor onze doelgroep. Vandaag aandacht voor “Bring Your Own Device”

Grenzen tussen werk en privé vervagen. Het concept Bring Your Own Device (BYOD) wordt daardoor snel populairder. Veel bedrijven en organisaties hebben interesse voor dit concept. Het Citrix BYO onderzoek wijst uit dat 94 procent van de organisaties medio 2013 een BYOD policy heeft en dat in 2013 ongeveer 35 procent van de medewerkers een persoonlijke device voor het werk gebruikt! Het percentage organisaties dat BYOD verbiedt, daalt naar 37 procent en zij die het aanmoedigen stijgt naar 46 procent!

Smartphones en tablets worden meer en meer gemeengoed binnen organisaties. Privé wordt er in toenemende mate gebruik gemaakt van mobiele apparaten. Ook ‘Het Nieuwe Werken’ draagt bij aan de BYOD trend. We willen niet inleveren op gebruikersgemak en functionaliteit en willen het privé device daarom ook voor het werk gebruiken. Voordelen zijn snel op te sommen. Werknemers zijn bereid kosten zelf te dragen, omdat ze achter hun eigen keuze staan. Ook zijn ze meer tevreden en effectief, omdat ze hun eigen technologie mee mogen brengen én gebruiken. Ze zijn minder afhankelijk van de bedrijfstechnologie die vaak verouderd wordt verondersteld, of in ieder geval minder passend is.

Voor de onderneming brengt het op het eerste gezicht kostenvoordelen met zich mee. Op het eerste gezicht, want er zijn zeker ook nadelen te benoemen die kosten opdrijvend werken.

Deze bevinden zich op het gebied van informatiebeveiliging en dus beheer. De organisatie verliest een stuk controle op gebruik van het apparaat. Wat doe je bijvoorbeeld bij verlies of ontslag? Er staat tenslotte vertrouwelijk informatie op het device en op het spel.

Een risicoanalyse van het apparaat in relatie tot ICT-infrastructuur van de organisatie is daarom noodzakelijk. Met een klassiek ingerichte en in eigen beheer zijnde ICT-infrastructuur is het moeilijker garanties van informatiebeveiliging af te geven dan in een volledig geoutilleerde platformonafhankelijke cloudomgeving. Is het daarmee onmogelijk om eigen meegebrachte device toe te laten? Nee! Maar het begint met bewust te zijn wat de eigen situatie is en de bereidheid een BYOD beleid op deze situatie te formuleren.

Afspraken maken dus. Over wat wel en niet toelaatbaar is in de eigen specifieke situatie. Leg ook vast welke belangen je wilt beschermen en welke risico’s er gemanaged moeten worden. Voorziet dit niet in de behoefte, dan kan er een hybride vorm van BYOD gekozen worden. Je laat de medewerker dan kiezen uit een aantal apparaten waar de organisatie wel de juiste beveiligingsniveau kan garanderen. We spreken dan over Choose Your Own Device (CYOD). Auteur: Piet Verdult is partner bij VVA-informatisering

Bron:CorporatieGids2013