Ophef over vermogensstijging corporatiesector onterecht

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Analyse van de cijfers van alle corporaties wijst uit dat de vermogensstijging komt door wijziging van de waardering van het commercieel vastgoed. Vandaag publiceerde adviesbureau Brink Groep haar jaarlijkse rapportage over de corporatiesector waarin dit wordt geconcludeerd. Ophef in diverse media over de vermogensstijging in 2013 blijkt daarmee onterecht.

Vermogensstijging
Vanaf 2012 moesten corporaties hun commercieel vastgoed waarderen tegen marktwaarde in plaats van bedrijfswaarde. Dit leidde tot een vermogensstijging met circa € 12 miljard. Het CFV corrigeerde het totale vermogen in 2012 echter met een ongeveer even groot bedrag, vooruitlopend op de verhuurderheffing, waardoor de stijging niet zichtbaar was. In 2013 is de verhuurderheffing door corporaties meegenomen bij het bepalen van de bedrijfswaarde. De bedrijfswaarde is ongeveer gelijk gebleven ten opzichte van 2012. Extra huurinkomsten en de lagere onderhouds- en beheeruitgaven vangen in 2013 de afdracht van de verhuurderheffing op. Kortom, de vermeende stijging van het vermogen in 2013 komt met name door een andere waardering van het commercieel vastgoed sinds 2012, niet zo zeer door hogere huurinkomsten en lagere onderhouds- en beheeruitgaven.

Andere opvallende zaken
De eerste resultaten van het ‘terug naar de kern’ beleid in de corporatiesector zijn zichtbaar. De corporatiesector stuurt op meer opbrengsten en minder uitgaven. De gemiddelde huur stijgt met 5% naar € 468 per maand en de bedrijfslasten dalen met 10%. Dit heeft een positief effect op de netto kasstroom, die stijgt ten opzichte van 2012 met 10% tot gemiddeld circa € 1.400 per verhuureenheid. Toch lopen sommige corporaties nog grote risico’s: zo bezitten 12 corporaties samen meer dan de helft van de grondposities van alle corporaties. Dat is 19 miljoen m² grond met een totale waardering van € 410 miljoen (€ 22 per m²). Hiervan heeft slechts 6% een bouwbestemming. Ook groeit het commercieel vastgoed in bezit van corporaties.

Rapportage
Brink Groep heeft, evenals voorgaande jaren, haar eigen perspectief op de corporatiesector gepubliceerd. Dit perspectief is gebaseerd op de rapportages Corporatie in Perspectief, dit jaar gepubliceerd door Aedes, voorheen door het CFV. Het rapport van Brink Groep geeft inzicht in de prestaties van corporaties, met aandacht voor haar volkshuisvestelijke taak, alsook haar financiële positie. Het rapport is te downloaden op www.brinkgroep.nl/corporaties

Bron: Brink Groep