In september gaat de nieuwe leergang van de NRP Academie van start. Dit is een opleiding waarin professionals gedurende een jaar worden ‘omgeschoold’ van het ‘oude, op nieuwbouw gerichte denken’ naar creatief omgaan met de bestaande voorraad, waarbij begrippen als cocreatie, ketensamenwerking en het betrekken van de eindgebruikers centraal staan. De komende weken kijkt CorporatieGids.nl samen met oud-cursisten naar de vier verschillende modules van de opleiding. Vandaag: Verbouwen.
Als programmaleider bij Woonbedrijf ieder1 is Carin Hemeltjen verantwoordelijk voor de stedelijke vernieuwing Landsherenkwartier met sloop-, nieuwbouw- en renovatieprojecten. "Daarnaast begeleid ik ook het verkoopprogramma binnen Woonbedrijf ieder1, en vertaal ik samen met onze makelaars onze portefeuillestrategie naar verkoop- en transformatieplannen. Ik hoopte daardoor dat de NRP Academie mij nieuwe ideeën zou geven die ik direct naar mijn werk kon vertalen."
Checklist
"Wat echt waardevol was tijdens de module, was het technisch beter leren kennen van een gebouw," legt Carin uit op de vraag wat je volgens haar leert tijdens de vier weken. "Hiervoor hebben wij enkele handvatten meegekregen. Één van deze handvaten is een gebouwscan - een soort checklist - waarmee de kwaliteiten van een gebouw inzichtelijk kunnen worden gemaakt. Op die manier haal je de sterke en zwakke punten eruit."
"Op basis van die informatie kun je doelgerichter een team samenstellen voor een renovatietraject. De kunst is om voor de krachten, maar ook de zwakten van het gebouw, partijen om je heen te verzamelen die met je meedenken op zoek naar de beste oplossing. Out-of-the-box denkers zijn in een dergelijk proces van grote waarde om je even op een ander spoor te zetten."
Breder oplossingsperspectief
Eén van de punten die langskwam tijdens de module Verbouwen, was om 'techniek voor je te laten werken'. Volgens Carin is dit erg nuttig, omdat je hiermee makkelijker tot oplossingen kunt komen: "Wat je ziet zijn bijvoorbeeld nieuwe ontwikkelingen, zoals installatiekasten die buiten de woning staan. Deze elementen, maar ook vele andere, kwamen voorbij tijdens de module, en verbreden de hoeveelheid mogelijkheden die je kent. Het gebruik hiervan kun je vervolgens afwegen in je eigen projecten, waardoor je meer zicht hebt op een breder oplossingsperspectief."
Accent op bestaande bouw
"Het accent van woningcorporaties verschuift steeds meer richting de bestaande bouw," legt Carin uit op de vraag of haar instelling door de module is veranderd. "Wij hebben momenteel de uitdaging te anticiperen op de nieuwe Woningwet, en nieuwe inzichten vanuit het rijk maken dat bijvoorbeeld commercieel vastgoed afgebouwd dient te worden."
"De module leert mij door een nieuwe bril te kijken naar de mogelijkheden van panden. Denk hierbij aan nieuwe methoden om transformatie analyses uit te voeren, waar je mee kunt kijken of het pand wel of niet geschikt is voor zo'n transformatie. Hierdoor kom je sneller tot een oplossing. Deze inzichten in combinatie met de kennis die we hebben opgedaan in de NRP module Verdienen, en gebruik ik nog dagelijks in mijn werk."
Verborgen presentjes
Zoals bij elke module op de NRP Academie, werd ook de module Verbouwen afgesloten met een project: "Dit betrof een transformatie van een kantoorgebouw naar enkele woningen," legt Carin uit. Volgens de programmaleider kon ze tijdens het project direct de behandelde theorie toepassen: "Bijvoorbeeld de eerdergenoemde scan om te kijken waar de kwaliteit zit konden wij gebruiken."
"Tijdens een expert carrousel die georganiseerd werd tijdens een cursusdag, kregen wij als groep de beschikking over een constructeur, brandexpert en architect. Hierdoor werd het project in een korte tijd naar een hoger niveau getild. Hier bleek onder andere uit dat de dakvloer geschikt was voor een optopping, en de constructie van het gebouw super flexibel was. Bijzonder was het om te merken wat een half uurtje feedback van een expert kan doen met je project."
"Door extra goed naar een gebouw te kijken, ontdekten wij cadeautjes die wij voorheen niet hadden verwacht. Wat ik hier vooral van geleerd heb, is dat het bij elkaar zetten van de goede kennis essentieel is voor een goede scan van het gebouw. Dit hoeft geen weken te duren, maar een uurtje met een expert geeft je zoveel meer inzicht van de kwaliteiten en mogelijkheden van een gebouw."
Nieuwe inzichten
Carin ziet mogelijkheden de opgestoken informatie van de module ook in de toekomst te gebruiken bij Woonbedrijf ieder1: "Er zijn ons tools aangeboden om betere analyses te maken voordat je besluit vastgoed te verkopen, zowel op functioneel, financieel als technisch vlak. Ook zijn er verschillende voorbeelden langsgekomen om bewonersparticipatie- en informatie te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een bouwbedrijf die in de lift van een gebouw koffie en thee aanbiedt, om op die manier met de bewoners in gesprek te komen. Of met kinderen uit de buurt plannen te bedenken, in plaats van eerst naar de volwassenen."
Maar misschien wel het belangrijkste voor Carin was de hoeveelheid aanwezige sprekers tijdens de opleiding: "Naast alle informatie heb ik ook een mooi netwerk overgehouden aan de NRP Academie. Behalve de leuke en interessante medecursisten, zijn er ook verschillende spraakmakende sprekers geweest die in de toekomst vast nog eens mijn pad zullen kruisen."
Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia - 21 juli 2015
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.