Nieuwe strategieën en de klant centraal bij NRP Academie

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De NRP Academie is dé Nederlandse opleiding waarin professionals uit vastgoed, bouw en corporaties gedurende één jaar worden 'omgeschoold' van het 'oude, op nieuwbouw gerichte denken' naar creatief omgaan met bestaande voorraad. De nieuwe Woningwet en de enorme vluchtelingenstroom zijn daarbij een greep uit de nieuwe onderwerpen in het nieuwe curriculum. CorporatieGids.nl praatte bij met Erna van Holland, Programma Manager bij de NRP Academie, over het nieuwe seizoen van de opleiding.

Volgens Erna is de grootste verandering in de corporatiesector de komst van de nieuwe Woningwet. "Corporaties moeten terug naar hun kerntaken. Ze mogen dus minder doen, maar voelen nog wel de verantwoordelijkheid voor het huisvesten van hun primaire doelgroep en het voorkomen van ongemengde wijken. Doordat zij een bijzondere positie in buurten en wijken hebben, zijn ze vaak de eerste partij aan zet. De beperkte eigen ruimte, ook financieel, betekent dat er vaker moet worden samengewerkt. Twee partijen liggen daarbij voor de hand: beleggers voor huurwoningen uit het middensegment en projectontwikkelaars. Ook de gemeente blijft een belangrijke partij in verband met prestatieafspraken."

"Daarnaast zien we dat de aandacht voor de bestaande voorraad verder toeneemt. Corporaties vragen zich af hoe ze de voorraad op peil kunnen houden en hoe ze hun bezit kunnen verduurzamen onder de voorwaarde dat woningen betaalbaar blijven."

Ondernemerschap
Voor de opleiding betekent dit zaken aanreiken voor de nieuwe strategieën voor corporaties over ontwikkelen, renoveren en onderhouden. "Eén van de zaken waar het daarbij echt om gaat, is verandermanagement, wat terugkomt in onze module Veranderen," gaat Erna verder. "Want voor nieuwe strategieën moeten aanpassingen plaatsvinden in processen, organisaties en niet op de laatste plaats bij jezelf. Anders leren kijken, denken en handelen. Daarom hebben wij ook aandacht voor ondernemerschap. Niet om allemaal zelfstandig ondernemer te worden, maar om ondernemerschap een rol te laten spelen in je eigen werk."

Samen- en klantgericht werken
Ook beter samenwerken en klantgericht werken staan centraal in deze jaargang van de NRP Academie. De opleiding nodigt tijdens de module Verbinden verschillende gastsprekers uit om met workshops en praktijkvoorbeelden de materie te verduidelijken. "Wat is klantgericht werken precies?" gaat Erna verder. "Paul Terwisscha, adjunct directeur Woonbedrijf, verwoordt het als 'ketenpartners melden dat niet zij, maar de huurders de klanten zijn'. Ketenpartners moeten zich ook tot deze klanten richten."

Een andere gastspreker tijdens dit deel is professor Anke van Hal. "Zij toont met de reality game Home Mates aan dat het niet zo eenvoudig is je te verplaatsen in de belangen van anderen.  Of dat nu die van professionals, de gemeente of de bewoners zijn. Als kers op de taart hebben we ook professor Sandra Schruijer die reflecteert op de prestaties van de cursisten. Als je je niet realiseert dat samenwerken om emoties gaat, dan kom je nergens. Aan de cursisten de taak om dat in hun werk een plek te geven."

Eigen locaties
Erna legt uit dat hoewel de opbouw van de NRP Academie - met de modules Veranderen, Verbinden, Verdienen en Verbouwen - niet veranderd is, er toch verschillen zijn met de opleiding vorig jaar. "Eén van de belangrijkste zaken die is aangepast, is veel ruimte te laten voor cursisten om een locatie voor een onderwijsdag aan te dragen. Een voorbeeld hiervan is de wijkvernieuwing in de Van der Pek-buurt in Amsterdam op initiatief van Ymere. De cursist komt daarbij met zijn of haar collega's in de rol van docent naar voren. Door de reacties van medecursisten kun je toetsen of je op het goede pad bent met je project. Zo geven we echt vorm aan een opleiding voor én door cursisten."

"Ook was het vorig jaar mogelijk om in de module Veranderen - de eerste module van de opleiding - je leidinggevende kosteloos een aantal colleges te laten bijwonen. Dat is met de huidige leergang vervangen door de mogelijkheid een collega of ketenpartner uit te nodigen. Zo wordt de drempel verlaagd om opgedane kennis breder in je netwerk uit te zetten."

Nieuwe docenten
"Wat elke leergang wordt aangepast, zijn de docenten," vertelt Erna. "Die komen uit verschillende velden, waaronder wetenschap, onderwijs en de NRP partners. Elk jaar kijken wij hoe de actuele deskundigheid en innovaties van nieuwe en bestaande partners in het curriculum ingepast kunnen worden. Dit doen wij overigens in samenspraak met cursisten. Partners kunnen vervolgens een workshop of college geven, en nieuw is de mogelijkheid om reflectant te zijn bij de presentaties aan het eind van iedere module."

NRP Forum
Daarnaast kunnen alle NRP alumni en cursisten lid worden van het NRP Forum. "Dit is het netwerk van de medewerkers van NRP partners. NRP Forum organiseert bijeenkomsten door het land en een buitenlandse studiereis. Daarnaast worden lezingen of workshops aangeboden die bedoeld zijn voor de persoonlijke ontwikkeling van de corporatiemedewerker. NRP Forum biedt daarmee een cursist aan de NRP Academie direct een breed netwerk aan, breder dan alleen het netwerk van de alumni."

"Ook bieden wij sinds 2016 docenten en alumni meer ruimte aan om zichzelf op onze website te profileren," gaat Erna verder. "Ze zijn persoonlijk terug te vinden met hun mening over de opleiding en hun LinkedIn-gegevens. Als je daarnaast een project aandraagt, wordt deze apart op de website geplaatst."

Nieuwe uitdagingen
Net als de vier modules zijn ook de NRP Challenges dit jaar weer terug te vinden tijdens de opleiding. Deze 'uitdagingen' haken in op een actueel thema, waarbij de cursisten moeten aantonen wat ze geleerd hebben. "De eerste Challenge dit jaar vond plaats in Haarlem. De opgave betrof Knooppunt Oostpoort, het gebied rondom station Haarlem Spaarnwoude. Dit gebied ligt vol met infrastructuur, leegstaande kantoren en een woonwijk dat zich verschuilt achter kantoren. De gemeente wil graag en katalysator om het gebied op gang te brengen, en heeft deze vraag in november aan de cursisten voorgelegd. De volgende Challenge is in juli, en hoewel we nog niet alle details kunnen geven willen we inhaken op de actualiteit rondom de huisvesting van asielzoekers en statushouders door corporaties."

Schot in de roos
Met de actualisatie van de NRP Academie heeft de opleiding 'een schot in de roos'. "Dit blijkt uit het feit dat een viertal cursisten een locatie heeft aangedragen voor een onderwijsdag, een kwart van alle locaties," vertelt Erna. "Met de actualisatie willen wij verder bouwen op de positieve reacties die wij tijdens de vorige leergang kregen. Gemiddeld ontvingen wij toen een 8 als rapportcijfer van onze cursisten, iets waar wij bijzonder trots op zijn."

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia - 10 maart 2016