Niet-DAEB bezit corporaties: onzekere toekomst

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De toekomst van het niet-DAEB*) bezit van woningcorporaties is ongewis. De vele scholen, winkels, buurtcentra zullen vast en zeker blijven bestaan. Wel is het de vraag of corporaties in de toekomst nog eigenaar kunnen zijn. De trend is dat regels strikter worden. Dit blijkt ook uit de, bij de novelle behorende, concept AMvB**) die minister Blok eind juli naar de kamer heeft gestuurd. Op 4 september begint de Tweede Kamer met de behandeling van de novelle. Diverse corporaties zijn bezig om de consequenties scherp te krijgen en hun strategie daarop aan te passen.

Een belangrijke vraag is natuurlijk wie het niet-DAEB bezit van de corporaties wil overnemen. Beleggers staan niet in de rij en transacties vinden maar mondjesmaat plaats. Specifiek voor middeldure en dure huurwoningen (niet-DAEB) hebben corporaties een lastig dilemma. De trend is dat de corporaties deze niet meer mogen ontwikkelen en wellicht in de toekomst ook niet meer mogen hebben. Duidelijk is ook dat de beleggershuurmarkt maar mondjesmaat invulling geeft aan deze categorie woningen. Een toenemende groep woningzoekenden is niet in staat om een woning te kopen, maar kan ook geen aanspraak maken op een sociale huurwoning. Veel corporaties voelen zich in enige mate verantwoordelijk voor deze groep woningzoekenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen.

Los van de toekomstige opgave, hebben corporaties ook nu al een omvangrijke portefeuille middeldure en dure huurwoningen. Het gaat om enkele miljarden euro’s die in de nabije toekomst door de markt gefinancierd moeten gaan worden. Het afstoten van deze portefeuille is misschien wel één van de grootste opgaven die de Nederlandse kapitaalmarkt de afgelopen eeuw op zich af heeft zien komen. Vraag en aanbod weten elkaar nog niet goed te vinden. Brink Groep neemt het initiatief om in enkele co-creatiesessies over de opgave van gedachten te wisselen en oplossingsrichtingen uit te werken. Het uitdenken van een passende propositie voor de verkopende en kopende partijen is van grote meerwaarde voor de uitdaging inzake de niet-DAEB huurwoningen. Ook uw inbreng is daarbij van harte welkom.

*) DAEB: Diensten van Algemeen en Economisch Belang
**) AMvB: algemene maatregel van bestuur

Bron: Ernst van der Leij, Brink Groep