Naris: Verbonden partijen en het boemerang effect

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Verbonden Partijen, het blijft een onderwerp dat de gemoederen bezighoudt. Raadslid.nu presenteerde onlangs de uitkomst van een enquête over verbonden partijen. De ruim 1400 ondervraagde raadsleden deelden hun kritiek dat ze voor een voldongen feit staan als het beleid, voortvloeiend uit de afspraken uit de verbonden partijen, aan hen wordt gepresenteerd. Ze zouden meer mogelijkheden willen hebben om invloed uit te oefenen. Ook al staan de respondenten niet onwelwillend tegenover verbonden partijen, het laat wel zien dat er nog genoeg hordes te nemen zijn.

De respondenten uit het onderzoek hebben zeker een punt. Gemeenten worden steeds meer gedwongen om samen te werken in verbonden partijen. Dit komt omdat het vaak voor de individuele gemeente niet te behappen is om nieuwe wetgeving of ICT-ontwikkelingen in haar eentje te organiseren. Dit betekent dat er steeds meer beslissingen worden genomen die buiten de scope van de raad vallen.

Dat geldt ook voor het budget. Omdat de raadsleden steeds meer buitenspel staan, ontstaat het gevaar dat men onterecht denk dat de gemeente geen risico’s meer lopen. Het is immers uitbesteed. Dit is echter niet het geval als de verbonden partij in de problemen raakt. Dit komt als een boemerang terug bij de gemeente. Als crisis of als financieel debacle.

De raad in control
Dit wordt ook nog eens versterkt door de informatievoorziening die achterloopt. De jaarrekening is immers het gevolg van beslissingen van drie jaar ervoor. Op basis van deze oude informatie is het voor de raad onmogelijk een goed beeld te krijgen of de verbonden partijen ‘in control’ zijn, of dat men extra scherp moet zijn om dit te verdiepen.

Steeds meer raadsleden willen meer signalen hebben hoe het met de verschillende verbonden partijen gaat zodat ze op tijd de juiste vragen kunnen stellen. Alleen de jaarstukken zijn hiervoor onvoldoende. Door middel van risicomanagement op de verbonden partijen is dit mogelijk. Aan de hand van signalen als ‘veel wisselende controllers’ worden de meest risicovolle verbonden partijen benoemd. Deze verdienen meer aandacht van de Raad.

Grip op verbonden partijen
Er zijn inmiddels meerdere gemeenten en regio’s die werken met waarschuwingssignalen om te voorkomen dat de boemerang terugkomt. In oktober vorig jaar publiceerden wij een artikel van Eva de Ruiter, coördinator verbonden partijen bij de Gemeente Stichtse Vecht. Hierin geeft zij tips om grip te krijgen op de verbonden partijen. Lees het artikel hier.

Kortom: beste raad, laat je niet in slaap sussen, blijf scherpe vragen stellen naar het heden en hoe de bedrijfsvoering nu plaats vindt en zorg dat u de prioriteiten goed stelt voor wat betreft de meest risicovolle verbonden partijen.

Wil je meer weten en handvatten krijgen hoe je  in jouw gemeente grip kan krijgen op verbonden partijen? Schrijf je dan in voor de tweedaagse training.

Bron: Naris

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Naris te bekijken