De organisatie identificeert risico’s die impact kunnen hebben op de realisatie van de strategische doelstellingen. De organisatie identificeert de risico’s die impact kunnen hebben op het bereiken van haar strategie en bedrijfsdoelstellingen. Er worden regelmatig risico-inventarisaties uitgevoerd (een continu proces) en er wordt gemonitord of bestaande risico’s nog relevant zijn.
Er bestaat een integrale risico-identificatiestructuur en er is een integraal proces aanwezig om de verschillende decentrale risicomanagementpraktijken te integreren. Ook worden de kennis en het risicobewustzijn in de dagelijkse praktijk voortdurend vergroot.
Daarnaast is er een team present (second line) dat deze activiteiten van tijd tot tijd aanvult en challenged om de volledigheid van de risico-inventarisatie te bevestigen.
Dynamiek in een risicoprofiel ontstaat door:
Bij het inventariseren van risico’s wordt ook altijd naar de mogelijke kansen gekeken en er wordt rekening gehouden met de bias “angst voor verlies” en dat het benoemen van risico’s geen normale menselijke eigenschap is.
Risico- identificatiestructuur
Een risico-identificatiestructuur is een integrale structuur om de risico’s uit de organisatie te inventariseren. Men kan risico’s identificeren per doelstelling, afdeling, proces en project. Daarnaast kunnen met verschillende types risico’s (risicobrillen) oorzaak en gevolg worden benoemd. De identificatiestructuur dient aan te sluiten bij de organisatie en de fase waarin zij zich bevindt. Door een dergelijke structuur aan te leggen kunnen er dwarsverbanden en trends aan het licht komen. Ook kunnen risico’s opgerold/geconsolideerd worden naar organisatiebrede risico’s. Op diezelfde manier kunnen strategische risico’s geconcretiseerd worden naar de werkvloer (top-down-bottom-up).
Om aan te tonen dat een uitgebreide risico-identificatie is uitgevoerd, zal het management een integraal beeld schetsen van de risico’s en kansen identificeren vanuit alle functies en niveaus. Hierbij moeten we denken aan integrale risico’s en de risico’s die uniek zijn voor een bepaald product, dienstenaanbod, rechtsgebied of andere functie.
Benaderingen voor het identificeren van risico’s
Er zijn verschillende benaderingen om risico’s te identificeren. De organisatie kan risico’s identificeren als onderdeel van dagelijkse activiteiten zoals budgettering, bedrijfsplanning, prestatiebeoordelingen, goedkeuringsprocessen, reacties op klachten van klanten, of financiële verliezen.
Deze analyses kunnen worden aangevuld met gerichte activiteiten zoals eenvoudige workshops, vragenlijsten en interviews. Sommige benaderingen kunnen mogelijk worden gemaakt door technologie, zoals het bijhouden van gegevens en complexe analyses.
Afhankelijk van de grootte, geografische footprint en complexiteit van een organisatie, kan het management meer dan één techniek gebruiken. Een organisatie kan bijvoorbeeld interne gegevens over historische incidenten en verliezen verzamelen en deze analyseren om nieuwe, opkomende en veranderende risico’s te identificeren.
Bovendien kunnen de aard van en het type risico de geschikte techniek bepalen. Het management kan bijvoorbeeld geavanceerdere benaderingen gebruiken om risico’s verbonden aan een acquisitie te identificeren.
Sommige organisaties kunnen gebruik maken van informatie van andere organisaties in dezelfde sector of regio om hen te informeren over mogelijke risico’s.
Methoden risico-identificatie
Bij het identificeren van risico’s moet de organisatie streven naar een nauwkeurige beschrijving van het risico; de gebeurtenis, oorzaken en gevolgen.
Een goede risico-omschrijving:
Hoe concreter risico’s worden omschreven hoe beter. Organisaties worden daarom aangemoedigd risico’s te beschrijven met behulp van een standaardzin. Hier onder volgen een paar voorbeelden:
Bron: Naris | Foto: Naris
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.