Klein, groot, particulier, institutioneel, … elke grootte, altijd en overal zien we dat projecten voor vastgoedontwikkeling worden beheerd met spreadsheets. Niet zo vreemd, want vastgoedontwikkeling vereist veel rekenwerk. Beginnend met haalbaarheidsstudies in vele scenario’s en vervolgens het vaststellen van budgetten, het indexeren van allerlei soorten inkomsten en kosten, het berekenen van de verkoop enzovoort. Altijd weer in die goede oude spreadsheets, of niet?
In Nederland hebben we een enkele typische woorden voor het werken met spreadsheets, zoals fröbelen, houtje-touwtje, knutselen en noem maar op. In de afgelopen twintig jaar zagen we de meest complexe en indrukwekkende spreadsheets voor het beheren van vastgoedproject voorbijkomen. Sommige daarvan zeer geavanceerd en bestempelen we eigenlijk niet als ‘rommelig’. Maar toch, zelfs de meest geavanceerde spreadsheet heeft nogal wat beperkingen.
Maar wat zijn dan deze typische spreadsheet beperkingen?
Prognoses in spreadsheets?
En natuurlijk zijn spreadsheets geweldig in termen van vrijheid en we hebben geen enkele illusie (of intentie) om ze volledig te verbieden. Maar in uw primaire vastgoedprognose, besluitvormings-, monitoring- en rapportageprocessen moet u ze echt heroverwegen.
Bron: Reasult, Foto: Reasult
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine September 2024 - Digitale Transformatie Inhoud Madeleine Hamburg (Pré Wonen): De digitale transformatie is bij uitstek…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.