Woningcorporatie Weller uit Heerlen wil een dienstverlener zijn in hart en nieren. Maar hoe blijf je dat als door de coronacrisis processen plotseling moeten worden aangepast? CorporatieGids.nl ging daarover in gesprek met Martien Nillesen, Procesteammanager Wijken & Buurten bij de Limburgse corporatie: “Het is mooi om te zien wat er – ondanks deze bizarre en moeilijke tijd – aan saamhorigheid en creativiteit ontstaat.”
Nederland is – net als de rest van de wereld – in de ban van het coronavirus. Waar het virus het gewone leven tot stilstand brengt, gaan wonen, zorg en welzijn ‘gewoon’ door. Wat betekent de coronacrisis voor woningcorporaties? In deze serie volgen we ze op de voet.
“Vanaf 16 maart heeft Weller de nodige maatregelen getroffen om de veiligheid van medewerkers en klanten te kunnen waarborgen,” begint Martien. “Maar natuurlijk moet tegelijkertijd de dienstverlening kunnen doorgaan. We hebben daarom per proces bekeken wat nodig is om onze dienstverlening op peil te houden. Onze ketenpartners spelen hierin een belangrijke rol. Zij laten zich van hun beste kant zien en denken mee in creatieve en werkbare oplossingen om huurders zo optimaal mogelijk te blijven bedienen.”
Persoonlijk contact
Persoonlijk contact vormt volgens Martien nog steeds de kern van de dienstverlening, ook tijdens de coronacrisis. “Natuurlijk leven we de richtlijnen van het RIVM na wat betekent dat we klanten alleen ontvangen in ons klantportaal ‘Wellerij’ als dat strikt noodzakelijk is. We merken echter dat veel van onze contacten op dit moment telefonisch plaatsvinden. Om onze huurders optimaal te kunnen informeren en te woord te staan, zorgen we dat er genoeg bezetting is in ons KCC. Een trend die we op dit moment zien is dat klanten zelf heel voorzichtig zijn met contact en begrip hebben voor de situatie. En daardoor ook veel minder een beroep op ons doen. Daarnaast zien sommige mensen zelfs van een verhuizing af en stellen deze uit. Daar hebben wij begrip voor en gaan we coulant mee om.”
Financieel in het nauw
Die coulance strekt zich ook uit tot bijvoorbeeld huurachterstanden. “Dat is momenteel ook nodig. Als huurders door de crisis financieel in het nauw komen en problemen krijgen met de huurbetaling, hebben wij daar begrip voor. Er vinden uiteraard geen ontruimingen plaats, tenzij er sprake is van extreme overlast.”
Online vergaderen
Op de vraag hoe Weller intern de veranderingen heeft aangepakt, vertelt Martien: “Onze medewerkers werken momenteel zoveel mogelijk thuis. Iedereen heeft een eigen tablet waardoor ze werkzaamheden zoveel mogelijk thuis kunnen uitvoeren. Vergaderen doen we uitsluitend nog via Microsoft Teams en Skype, en dat gaat prima.”
Hart onder de riem
“We hebben daarnaast een initiatief ontplooid om de oudere huurders een hart onder de riem te steken,” gaat Martien verder. “Alle huurders die ouder dan zeventig jaar zijn kunnen op een telefoontje rekenen van een enthousiaste medewerker. Veel ouderen zijn in deze tijd een beetje angstig en hebben wellicht weinig hulp van familie, vrienden of kennissen. Mocht blijken dat er iemand behoefte heeft aan hulp bij het boodschappen doen, dan regelen wij een doorverwijzing naar het maatschappelijk werk in Heerlen, Brunssum en Beekdalen. Zij kunnen dan vrijwilligers inschakelen die onze oudere bewoners dan kunnen helpen. Een groot aantal medewerkers doet mee aan deze telefonische hulpdienst, we doen het immers samen!”
“Deze gesprekken resulteren in mooi en bijzonder contact met mensen, waarbij ook regelmatig hele verdrietige zaken worden gedeeld. Deze actie wordt erg op prijs gesteld. Regelmatig wordt ook door zangers opgetreden vanaf de parkeerplaats van een groot seniorencomplex. Het is prachtig om te zien hoe huurders meezingen en dansen op hun balkon. Ook heeft een fitnesstrainer met behulp van muziek een training gegeven nabij een hoogbouwflat. Mensen konden dan vanaf hun balkon meedoen, wat zorgt voor veel plezier en enthousiasme bij bewoners.”
Klavertje vier
“Het is mooi om te zien wat er – ondanks deze bizarre en moeilijke tijd – aan saamhorigheid en creativiteit ontstaat,” sluit Martien af. “Zowel bij medewerkers, maar zeker ook bij huurders. We willen in het volgende magazine van Weller deze bijzondere bewoners eren als een soort ‘Wellerhelden’. Zo maakt een huurster van tachtig jaar voor elke bewoner van haar complex een kaartje met een zelf gehaakt klavertje vier. Die ze dan vervolgens met rubberen handschoenen in de brievenbussen gooit. Hoe mooi is dat!”
Bron: CorporatieMedia, Foto: Weller
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine September 2024 - Digitale Transformatie Inhoud Madeleine Hamburg (Pré Wonen): De digitale transformatie is bij uitstek…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.