One-stop-shopping of toch een keuze voor best-of-breed? Corporaties die voor het laatste kiezen, hebben vaak te maken met een ICT-landschap dat bestaat uit een ERP-systeem en diverse expertsystemen. Systemen die naadloos op elkaar aan moeten sluiten om processen goed te ondersteunen. Om niet steeds opnieuw het wiel te hoeven uitvinden, maakt woningcorporatie Lefier uit Groningen gebruik van ‘herbruikbare koppelingen’. CorporatieGids.nl ging daarover in gesprek met René Rademaker (foto links) en Arjen de Vries (foto rechts), beiden Adviseur Informatievoorziening: “Het implementeren van koppelingen is hiermee veel eenvoudiger geworden.”
Herbruikbare koppelingen werken net als ‘normale’ koppelingen, legt René uit. “Wanneer de koppeling is gebaseerd op de VERA standaard, kan hij echter ook direct bij een andere corporatie gebruikt worden. Daarbij is de gekozen inrichting binnen een applicatie ook van invloed. Wanneer deze niet standaard is, werkt de koppeling wel in technische zin maar niet in functionele zin. Dan is wat extra inrichting en finetuning nodig om ervoor te zorgen dat de gegevens juist worden uitgewisseld via de koppeling. Overeenstemming over gebruikte velddefinities en inzicht in processtappen die gebruikmaken van een koppeling is dus essentieel. De gedefinieerde processen uit CORA vormen daarbij een belangrijke leidraad.”
Centrale kern
Lefier maakt gebruik van een ‘2-speed-strategy’. In andere woorden: een centrale kern met daar omheen verschillende expertoplossingen. Arjen: “Wij hebben daarom gekozen voor de Datarotonde van ISRES, dat als centrale kern in verbinding staat met alle applicaties en de verbinding legt tussen systemen. Wanneer je geen centrale kern hebt, moet je ieder systeem apart aan elkaar koppelen. Als je bijvoorbeeld acht applicaties hebt, moet je 28 verschillende koppelingen installeren, onderhouden én updaten. Met een centrale kern heb je – in het voorbeeld van acht applicaties – maar acht koppelingen nodig. Een bijkomend voordeel is dat veel leveranciers ook standaard koppelvlakken hebben ontwikkeld voor de Datarotonde, wat koppelen nog makkelijker maakt. Deze leveranciers zijn al aangesloten op de Datarotonde.”
Niet vanaf de grond af aan
René beaamt dat het implementeren van koppelingen hierdoor een stuk makkelijker is geworden. “Het vertrekpunt is iets dat eerder is gedaan, waardoor we niet vanaf de grond af aan ontwikkelen. Zeker wanneer er sprake is van op de VERA standaard gebaseerde koppelingen komt dit optimaal tot zijn recht. Het is dan ook zaak dat corporaties VERA als randvoorwaarde stellen bij de aanschaf van software waarvoor koppelingen noodzakelijk zijn. Hiermee wordt het op de lange termijn eenvoudiger om van leverancier te wisselen, waardoor ‘Vendor lock-in’ kleiner wordt of verdwijnt.”
Volgens Arjen betekent het ook meer flexibiliteit bij het testen van software. “Omdat applicaties zijn losgeknipt via de Datarotonde, kun je ze afzonderlijk testen. Dit hoeft niet langer integraal gedaan te worden.”
Binnen één dag
“Recent is een koppeling gelegd tussen ons primaire systeem Dynamics Empire en onze inspectieapp Casix,” legt René het gebruik toe met een voorbeeld. “Dit hebben we gedaan via de Datarotonde. Technisch gezien betekende dit het inrichten van de Datarotonde en het communiceren van een ‘endpoint’ en beveiligingscertificaat naar Casix. Doordat deze koppeling al eerder is gerealiseerd bij andere corporaties, was het implementeren erg eenvoudig en binnen een dag gerealiseerd. Zeker vergeleken met vroeger, toen voor iedere koppeling aanpassingen op de firewall moesten worden gemaakt om communicatie tussen systemen mogelijk te maken.”
Hogere complexiteit
Lefier maakt gebruik van een ‘best-of-breed’ strategie. René: “De snelheid van ontwikkeling van de bedrijfsprocessen in het ERP-systeem is onvoldoende om aan de vraag van de business te voldoen. Dit dwingt ons om oplossingen te zoeken buiten het ERP-systeem en het voeren van een best-of-breed strategie. Hierdoor ontstaat complexiteit doordat deze expertsystemen aan ons primaire systeem gekoppeld moeten worden. De Datarotonde reduceert deze complexiteit en verbetert beheersbaarheid en informatiebeveiliging. Tevens kan hiermee master data management uitgevoerd worden zodat wijzigingen in systeem A direct worden doorgezet naar systeem B, C en D.”
Koppelen van applicaties
Op de vraag of herbruikbare koppelingen een ‘must’ zijn voor corporaties, zegt Arjen: “Dat is organisatie specifiek. De verwachting voor Lefier is dat wij de komende jaren steeds meer inzetten op SaaS-leveranciers. Hierdoor komt de crux te liggen op het koppelen van diverse applicaties. De herbruikbaarheid maakt het gebruik en de implementatie van koppelingen goedkoper. Daarbij hebben we als uitgangspunt dat we op de lange termijn alle applicaties vanuit de cloud willen afnemen, wat alleen lukt met een centraal koppelpunt. Een bijkomend voordeel is dat je hiermee data consistent houdt binnen de hele organisatie, en er geen informatie-eilandjes ontstaan.”
Heldere strategie en visie
Als tip voor andere corporaties raadt het duo een heldere ICT-strategie en -visie aan voor de toekomst. René: “Hoe verwacht je dat het applicatielandschap van de toekomst eruit ziet? Wanneer een one-stop-shopping oplossing voldoende is om aan de organisatiewens te voldoen, is de noodzaak van herbruikbare koppelingen wellicht minder groot dan bij Lefier. Bij ons is duidelijk dat de informatie uit de koppelvlakken aan meerdere afnemers wordt aangeboden. Een centraal koppelpunt in je ICT-landschap biedt in dat geval uitkomst, en zorgt ervoor dat je hier beter grip op kunt houden.”
Bron: CorporatieMedia | Foto: Lefier
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine September 2024 - Digitale Transformatie Inhoud Madeleine Hamburg (Pré Wonen): De digitale transformatie is bij uitstek…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.