Knop om in verduurzaamd appartementencomplex van Woningstichting Tubbergen

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

In Geesteren heeft Woningstichting Tubbergen twintig appartementen verduurzaamd. Bij de woningstichting prijkt verduurzaming bovenaan de agenda. Om de koers voor de toekomst te bepalen, werd het appartementencomplex De Veldstegge het pilotproject.

Erik Bakhuis, hoofd vastgoed van Woningstichting Tubbergen, blikt terug: ‘Nul-op-de-meter is voor een deel van ons huidige woningbezit nog een brug te ver. Dat vergt een te grote investering. Daarom hebben we onszelf als doel gesteld om een deel van ons woningbezit eerst NOM-ready te maken.’ De inspanningen in Geesteren zijn een mooie eerste stap en werden bekroond met het energielabel A++.

Verduurzaming
De Spaarpomp van Inventum bleek de ideale oplossing voor de woningstichting. Hij is compact en heeft geen buitenunit, waardoor hij gemakkelijk in de bestaande opstelling in te passen was. Met het systeem, gebaseerd op warmteterugwinning, kan een besparing van wel 50% op gas worden behaald.

Harold Hofhuis van Eppink Installatietechnieken was vanaf het begin bij het project betrokken. Hij volgt de ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming op de voet. “De warmtepomptechniek komt niet uit de lucht vallen. Toch kan ik niet ontkennen dat we echt in een stroomversnelling zijn geraakt. Vanuit de overheid, maar ook particulieren en andere partijen, merken we steeds meer interesse.”

Lifestyle aanpassing
Wat de woningstichting vooral van het project geleerd heeft, is het belang van een goede communicatie met de bewoners. Installateur Hofhuis: “Het is niet enkel een nieuwe installatie die er geplaatst wordt. Dit systeem brengt een heel nieuwe manier van verwarmen met zich mee. De routine om het badkamerraampje open te zetten na het douchen, moet eruit. De knop moet letterlijk én figuurlijk om.” En hoe die knop precies om moet en de uitleg van de overige techniek, daarin is een rol weggelegd voor zowel de installateur als de leverancier. Ook nu komen de partijen daarom nog samen om kennis uit te wisselen.  

Pionieren
De pilot bij De Veldstegge is een zeer geslaagde basis voor verdere samenwerking gebleken. Want ondanks het gemiddelde energielabel A over het gehele woningbezit, wil Woningstichting Tubbergen niet achteroverleunen. Bakhuis: ‘Dit energielabel is voor ons pas het begin. We vinden het leuk om te pionieren. Maar we zien ook de noodzaak in om te verduurzamen. Voor de portemonnee en voor volgende generaties.’

Bron: Inventum | Foto: Inventum