Janine Gerardts is sinds 1 oktober directeur-bestuurder van woningcorporatie De Veste in Ommen. Ze is de frisse wind die De Veste weer positief op de kaart moet zetten. Verbinding zoeken met de buitenwereld en de relatie met stakeholders versterken is de opdracht. ‘’We hebben elkaar over en weer veel te bieden’’
Download hier het originele artikel uit CorporatieGids Magazine editie november 2014
Janine Gerardts. Keurig in mantelpak, make-up verzorgd en kapsel perfect in orde. De Spartaans ogende werkkamer in het sobere kantoorpand van De Veste doet vreemd aan als decor voor de frisse nieuwe bestuurster uit Limburg. Een whiteboard met daarop handgeschreven de tekst ‘Kindness is a religion’ siert de muur. Janine’s handschrift.
Ghandi
‘’Ja, dat is een boodschap van Ghandi en staat er vooral voor mijzelf hoor’’, begint Janine het gesprek. ‘’Ik wil altijd graag veel dingen tegelijk en liefst snel regelen, terwijl ik het ook heel belangrijk vind relaties te waarborgen. Een relatie bewaak je met sympathie, waarbij duidelijkheid niet altijd direct als sympathiek wordt ervaren, terwijl dat wel degelijk zo is. Dat is soms een worsteling, zoals een religie dat ook kan zijn’’.
Wonen Limburg
Janine Gerardts studeerde bedrijfskunde in Maastricht en kwam via een adviesbureau in aanraking met de volkshuisvestelijke herstructureringsopgave. Ze volgde een MRE opleiding en ging aan de slag als beleidsmedewerker bij Woonpunt Maastricht, werd manager Wonen en vervolgens vestigingsmanager bij Wonen Limburg en beklom binnen deze organisatie de carrièreladder tot de functie van directeur Vastgoed. ‘’Binnen Wonen Limburg heb ik de afgelopen drie jaar in nauwe samenwerking met de andere directieleden aan de ontwikkeling van de organisatie gewerkt. Wonen Limburg is van een extreem gedecentraliseerde organisatie naar een behoorlijk centrale organisatie getransformeerd. We hebben echt een mooi bedrijf neergezet’’, zegt Janine trots.
Headhunter
Ze zou er waarschijnlijk nog steeds hebben gewerkt als de headhunter van De Veste haar niet in het vizier had gekregen. Of ze op gesprek wilde bij de RvC van De Veste als kandidaat directeur-bestuurder. ‘’En nu zit ik hier’’.
Bossen bloemen
Op de vraag hoe ze door personeel en stakeholders is ontvangen, zegt ze: ‘’Heel open. Het valt op dat men erg enthousiast is over mijn komst. Het voelt als een warm welkom’’. Ze kijkt rond in de lege werkkamer, eens het domein van waaruit haar voorganger Jan Sinke jarenlang de scepter zwaaide. ‘’Het stond hier vol met bossen bloemen, ook van collega-corporaties uit de buurt’’, zegt ze met een glimlach. Het uitzwaaien bij Wonen Limburg ging met evenveel warmte gepaard. ‘’Ik zit wat dat betreft in een rollercoaster van liefde en aandacht. Als ik kijk hoeveel mensen de moeite hebben genomen om van mijn afscheid een feest te maken, dan ben ik daar heel dankbaar voor’’.
Duidelijke opgave
Een warm onthaal, ook van de RvC, die allen unaniem voor Janine Gerardts kozen. ‘’Ik heb bij mijn aanstelling drie duidelijke opgaves meegekregen’’, zegt Janine: ‘’Het versterken van de relatie met stakeholders, het meer zichtbaar maken van onze maatschappelijke prestaties en dat op een manier te doen waarmee medewerkers meer in hun kracht worden gezet. Mensen moeten het ook gewoon leuk vinden om voor De Veste te werken’’.
Frisse wind
Janine wordt door de RvC op de website van De Veste aangekondigd als de frisse wind die de corporatie nodig heeft. Op de vraag of de organisatie dan zo muf is, zegt ze strijdlustig: ‘’Nee, dat vind ik zelfs een belediging. De frisse wind staat voor het meer naar buiten treden en laten zien wat we allemaal goed doen’’. Op de vraag hoe De Veste nu wordt gezien, zegt Janine: ‘’De Veste wordt gezien als een effiënte organisatie. We hebben lage bedrijfslasten, een lage onderhoudsnorm en onze werkprocessen goed in de greep. Maar we werden ook gezien als een partij waarmee het lastig was om samen te werken. Dat is dus een braakliggend terrein waar ik snel grote stappen wil maken. Partijen om De Veste heen staan ervoor open. We hebben elkaar over en weer veel te bieden’’.
Loslaten
Met weinig historische bagage van De Veste is het voor Janine niet lastig om het verleden van De Veste achter zich te laten. ‘’Ik sta er vanuit mijn eigen open en toegankelijke persoonlijkheid in. Dat maakt het makkelijk om het verleden los te laten. We houden wel vast aan wat juist goed is, zoals de effiiency van De Veste. Daar kunnen veel corporaties een voorbeeld aan nemen. Als ik zie hoe de vastgoedafdeling gemanaged en gestructureerd is, dat is gewoon erg goed. Ook de projecten die De Veste heeft gedaan zijn prachtig, maar helaas hoor je daar nauwelijks iets over. Denk aan de betonnen bunkers op een voormalig defensieterrein die zijn omgebouwd tot een prettige woonomgeving voor gehandicapte jongeren. Het ging bij De Veste in de pers altijd om randverschijnselen. Wat mij betreft gaat nu de focus vol op onze maatschappelijke prestaties’’.
Kracht
Janine heeft bij Wonen Limburg de afgelopen drie jaar veel ervaring opgedaan op het gebied van organisatieverandering. Over de belangrijkste ervaring die ze heeft meegenomen, zegt ze: ‘’Het besef dat je mensen in hun kracht moet zetten en ruimte moet bieden om een eigen traject te doorlopen. Hoe je dat doet? Door ze vertrouwen en ruimte te geven. Als bestuurder zet je een stip op de horizon en bewaak je de beweging ernaartoe. Ieders inzet moet natuurlijk wel bijdragen aan het worden wat we willen zijn. Dat vereist duidelijkheid en eerlijkheid. Ik voel dat de RvC mij die ruimte ook geeft door de respectvolle manier waarop ze mijn ideeën en opvattingen omarmen’’.
Samenwerken
Janine zet ook vol in op samenwerken met stakeholders. ‘’Mijn visie op samenwerken is dat je je verplaatst in de belangen die elk van de samenwerkende partijen heeft. Samenwerken lukt alleen wanneer ieders belang volledig wordt gediend. Samenwerken is overigens geen doel op zich, maar een middel. Samenwerken betekent evenmin dat je een compromis sluit, want dat zou betekenen dat partijen toch een deel van hun belangen aan de kant zetten en toegeven. Dat leidt tot een suboptimaal resultaat. Het vraagt soms om het aannemen van een andere rol dan je traditioneel gewend bent in de samenwerking. Dingen los durven laten. Een goed voorbeeld zijn rigide pve’s en bestekken waarin tot op detailniveau wordt vastgelegd wat moet worden geleverd. Vaak met als argument ‘omdat we dat altijd zo doen’. Veel dingen waarvan je denkt dat ze belangrijk voor je zijn, zijn dat echter in essentie helemaal niet’’. Talent-gerelateerd Intern gaat het samenwerken al heel goed, zegt Janine: ‘’Het gaat misschien alleen nog niet altijd op de beste manier. Het is nog sterk functie- en opleiding gerelateerd. Dat zou meer talent-gerelateerd moeten zijn. Ik bedoel, wat je doet is niet wie je bent. Als je werkt vanuit wie je echt bent, volgt vanzelf de passie. Dat betekent dus dat je ook andere dingen kunt doen dan die traditioneel gezien bij je functie horen. Een projectmanager vastgoed zou maar zo een hele goede manager van een sociaal project kunnen zijn. In de zoektocht naar wie we willen zijn en het bepalen van de transitieopgave, gaan we medewerkers aanspreken op hun talenten. Het is geen doel op zich, maar als dat het beste is voor De Veste, dan moeten we dat inzetten. Daar liggen kansen’’.
Transitieopgave
Janine vervolgt: ‘’Op korte termijn ga ik samen met mijn collega’s aan de slag met een plan van aanpak voor onze transitieopgave. De uitkomsten daarvan bepalen de agenda voor de lange termijn. Rode draad voor de lange termijn is verbinding maken. Intern, maar vooral ook extern. Je kunt niet ineens besluiten ‘nu ga ik verbinding maken’. Het vraagt om open en binnen grenzen kwetsbaar kunnen opstellen en een hulpvraag op tafel durven leggen. Ik nodig partijen rondom De Veste van harte uit dat ook te doen. Dat is mijn manier van werken’’.
Leuker
Op de vraag wat huurders, medewerkers en stakeholders gaan merken van de transitie van De Veste, zegt Janine: ‘’De Veste gaat een duidelijkere identiteit krijgen, zodat iedereen in de breedte beter weet hoe wij de samenleving kunnen helpen en wat onze positie is in het maatschappelijk speelveld. Het wordt gewoon leuker’’.
Bron: CorporatieGids Magazine
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.