Jan Kerckhoffs (Thuis in Limburg): Standaardiseren van managementinformatie bij woonruimteverdeling

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Wat is de meerwaarde van managementinformatie bij woonruimteverdeling? CorporatieGids.nl legde die vraag voor aan Jan Kerckhoffs, manager bij de woonruimteverdeelregio Thuis in Limburg. Een gesprek over het inrichten van processen, standaardisatie en steeds sterkere samenwerking.

Waar Limburg vaak wordt neergezet als krimpregio, laten demografische cijfers een ander beeld zien. “De verwachte krimp gaat hier een stuk minder hard dan verwacht,” begint Jan. “CBS-cijfers over 2018 laten bijvoorbeeld zien dat in verschillende gemeenten er inwoners bijkomen. Daarnaast zien wij in ons werkgebied een verschuiving van één- en tweepersoonshuishoudens naar gezinnen met drie of meer personen. Deze ontwikkeling gaat in tegen de te verwachten effecten van gezinsverdunning.”

Monitoren
Om de druk op de woningmarkt te volgen, kijkt Thuis in Limburg onder andere naar de ontwikkeling van het aantal actief zoekenden, hun slaagkansen en de mate waarin zij reageren. “Wij registreerden in 2018 ruim 30.000 actief zoekenden. Dit zijn unieke woningzoekenden die tenminste één keer gereageerd hebben op een woningpublicatie. In 2018 zijn 4.000 woningen verhuurd via een publicatie op de website thuisinlimburg.nl. De verhouding actief zoekenden tegen het aantal verhuurde woningen geeft dus aan dat ook hier sprake is van druk op de woningmarkt: gemiddeld is 13,5 procent er afgelopen jaar in geslaagd een woning te vinden via een woningpublicatie. We zien daarbij wel regionale verschillen. Zo zijn de kansen het hoogst in de regio Parkstad, Weert en de Westelijke Mijnstreek.”

Verhuisstromen en passend toewijzen
“Bij woonruimteverdeling willen we vooral achterhalen waarop gestuurd moet worden,” legt Jan uit op de vraag hoe Thuis in Limburg stuurinformatie gebruikt. “Zo willen we in een samenwerkingsregio kunnen monitoren hoe verhuisbewegingen geografisch verlopen. Via rapportages kunnen we achterhalen dat ongeveer 80 procent van de verhuizingen plaatsvindt binnen dezelfde regio. Wijzigingen in deze verhuisstromen zouden bijvoorbeeld aanleiding kunnen zijn om extra doorstroommaatregelen te nemen.”

“Een ander voorbeeld is sturing op inkomen. Corporaties moeten bij verhuur rekening houden met regelgeving als passend toewijzen. Om dit doel te bereiken, wordt bij de woonruimtebemiddeling vaak gestuurd op inkomen. Uit de managementinformatie moet blijken of woningcorporaties voldoende sturen of dat aanpassingen nodig zijn in de gehanteerde inkomensnormen. Dit vraagt steeds om actueel inzicht in de mate waarin bijvoorbeeld passend wordt toegewezen via Thuis in Limburg.”

Prestaties vergelijken
Op de vraag hoe de deelnemende corporaties dit hebben ingericht, vertelt Jan: “De corporaties die zijn aangesloten bij Thuis in Limburg worden bij woonruimtebemiddeling ondersteund door één gezamenlijk systeem: het WBS van Zig. Om managementinformatie te kunnen genereren laadt CNS elke nacht de data hieruit in een datawarehouse. Deze data komen uiteindelijk terecht in een model waardoor gebruikers managementinformatie kunnen raadplegen met behulp van Power BI. Specifieke gebruikers bij de corporaties moeten zelf de benodigde managementinformatie kunnen raadplegen en – indien gewenst – ook eigen rapportages kunnen bouwen.”

Een groot voordeel hiervan is dat niet alleen inzicht wordt verkregen in het eigen bezit, maar ook de hele regio. “Daarnaast is het mogelijk om eigen prestaties af te zetten tegen de prestaties van de hele regio of andere corporaties die werkzaam zijn in Limburg. Het gebruik van deze managementinformatie is dan ook een belangrijk pluspunt voor de corporaties om te kiezen voor samenwerking via Thuis in Limburg.”

Gedeelde verantwoordelijkheid
Bij het sturen maken de corporaties gebruik van verschillende soorten data. “Denk aan de inschrijfgegevens van huurders, data over de reacties op woningen en informatie over daadwerkelijk verhuurde woningen. De kwaliteit van al deze data wordt geborgd door een gedeelde verantwoordelijkheid. Corporaties en woningzoekenden moeten kloppende gegevens aanleveren, en Thuis in Limburg en Zig moeten zorgen voor een goede procesinrichting wat bijdraagt aan de borging hiervan.”

Standaard
“Het is vervolgens de rol van CNS om alle verkregen procesdata zo goed mogelijk te organiseren zodat goede managementinformatie kan worden verkregen,” gaat Jan verder. Thuis in Limburg maakt daarbij onder andere gebruik van standaard rapportages. “CNS heeft hiervoor de eerste aanzet gemaakt, en samen willen wij nu werken aan een rapport waarbij het merendeel van de informatiebehoefte gedekt is.”

Strategische keuzes
Daarbij moet managementinformatie nog toegankelijker worden gemaakt. “Dit draagt in eerste instantie bij aan juiste besluitvorming bij de sturing op woonruimtebemiddeling. Daarnaast kan dit corporaties inzicht geven in de ontwikkelingen van de markt, en helpen bij het maken van strategische keuzes ten aanzien van de ontwikkeling van de woningvoorraad. De ratio tussen het aantal reacties en weigeringen kan bijvoorbeeld iets zeggen over de populariteit van bepaalde complexen.”

Samenwerken
Jan ziet hierbij kansen om samen te werken met andere woonruimteverdeelregio’s. “Het vergelijken van managementinformatie tussen regio’s leidt vaak tot het vergelijken van appels en peren, vanwege de grote verschillen qua beleid en processen. Toch willen wij waar mogelijk komen tot samenwerking en standaardisatie van definities. Op dit moment verkennen wij mogelijkheden om samen met Sociale Verhuurders Haaglanden te komen tot één standaardrapportage. Hiervoor zijn al diversie definities op elkaar afgestemd. Daarnaast willen wij ook meewerken aan de landelijke monitor van Aedes.”

Landelijke afstemming
Deze trend van samenwerking ziet Jan de komende jaren steeds sterker worden. “Er zal steeds meer gewerkt worden aan standaardisatie van managementinformatie en landelijke afstemming van definities. Hoewel een landelijke monitor nu nog toekomstmuziek is, zullen steeds meer samenwerkingsverbanden en corporaties hiervan de voordelen gaan inzien.”

Bron: CorporatieMedia | Foto: Thuis in Limburg