Jan Fock (Stichting VERA): ESB’s als versneller voor integratie

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

ERP-leveranciers lijken steeds vaker zelf een integratieplatform mee te leveren voor hun oplossing. Waar komt deze ontwikkeling vandaan, en hoe verhoudt dat zich tot de ‘ERP-onafhankelijke’ ESB leveranciers? CorporatieGids Magazine ging erover in gesprek met Jan Fock, voorzitter Stichting VERA en vroeg een aantal ERP- en ESB-leveranciers om een reactie.

Download hier het originele artikel uit CorporatieGids Magazine editie SBI maart 2017

Stichting VERA zet zich al jaren in voor uniformering van koppelingen tussen IT-systemen. Volgens Jan is het dan ook een goede ontwikkeling dat ERP-leveranciers over standaardisatie van de integratie nadenken. “ERP-systemen zullen daardoor beter ontsluitbaar worden. Traditioneel gezien is dit slechts matig het geval, waardoor de sector nog steeds veel geld uitgeeft aan koppelingen en integratie.”

Goed nadenken
“Als je een kleine organisatie hebt en een applicatiestrategie waarin het ERP-systeem dominant is of wanneer je geen tijd, geld of zin hebt om je in de materie te verdiepen, is het prima om voor het integratieplatform van de ERP-leverancier te kiezen,” zegt Jan. “Dat ‘ontzorgt’ de corporatie die daarnaast altijd nog de mogelijkheid houdt om voor een onafhankelijk systeem te kiezen om koppelingen te maken. Het scheelt al enorm als leveranciers conform VERA koppelen.” Hoe groter de corporatie, hoe groter de voordelen van een ‘onafhankelijke’ ESB zijn, zegt Jan. “Deze corporaties hebben de menskracht om goed na te denken over wat ze willen bereiken en hoe ze dit willen inrichten. Als een ERP-leverancier geen gebruik maakt van het sectorgenerieke VERA datamodel voor haar integratieplatform, kan de uitwisselbaarheid van gekoppelde applicaties beperkt zijn.”

Verantwoordelijkheden
Volgens Jan is het feit dat corporaties met integratie bezig zijn een goede ontwikkeling: “De meeste ‘bussen’ ondersteunen het VERA canonieke datamodel, waardoor de applicaties conform VERA koppelen. Dat geeft de corporatie meer keuzevrijheid en de verantwoordelijkheid ligt bij de leverancier. Het is niet goed als de ESB-leverancier het datamodel van de applicatieleverancier gaat vertalen, aangezien ze dan bij elke update of wijziging van de applicatie de koppelingen moeten aanpassen. Die verantwoordelijkheden moet je gescheiden houden. Daarnaast is door toepassing van ESB’s processturing (BPM) en hergebruik van bedrijfsregels (logica) over verschillende applicaties mogelijk. Dit bestaat al een tijdje in de ESB-wereld, en kan issues in de complexiteit van ketenprocessen oplossen.”

Jan merkt op dat corporaties niet blind voor een ESB moeten kiezen. “Het is niet per se noodzakelijk voor een woningcorporatie. Het geeft je de mogelijkheid - mits goed en integraal toegepast - veel geld te besparen. Een ESB kan in de cloud worden geplaatst en gefaseerd worden geïnstalleerd. Dit voegt wel extra complexiteit toe aan je IT-landschap. Er wordt een schakel toegevoegd en corporaties moeten daarbij goed letten op de performance.”

Evolutie
De komende jaren verwacht Jan een toename in het gebruik van laagdrempelig en goed gestandaardiseerde integratieplatformen en ESB’s. “De evolutie van ESB’s versnelt met elke nieuwe partij die met een ESB aan de slag gaat. Ze worden makkelijker te implementeren door best practices en door de groeiende kennis en ervaring kan meerwaarde uit processen worden gehaald. Ook kunnen ingebouwde patronen, door ervaring opgedaan, zorgen voor betere procesondersteuning in de keten. De waarde van een ESB is afhankelijk van de situatie. Denk goed na over wat je wil bereiken met de service bus of integratieplatform en ga dan pas de wedstrijd in. Beide aanvliegroutes zijn overigens goed en kunnen tijdens het gebruik naar elkaar toe groeien.”

Info Support Real Estate Services, leverancier van integratieplatvorm Datarotonde, vindt de toenemende aandacht van ERP-leveranciers voor de koppelbaarheid van hun eigen oplossingen een positieve ontwikkeling. “Het koppelen van het ERP-pakket in een digitaal proces wordt door deze nieuwe aandacht eenvoudiger. Het ERP wordt als kernregistratie van gegevens steviger. Een integratie-oplossing bij een ERP is vanuit de scope van de eigen oplossing geredeneerd. Het onderscheidend vermogen van Info Support Real Estate Services is dat we de Datarotonde vanuit de processen van corporaties aanbieden, mede vanuit CORA en VERA. Vanuit een onafhankelijke positie als man-in-the-middle zijn we in staat om de uitvoering van het digitale proces objectief te implementeren, monitoren en regie over de koppelingen te voeren. Daarbij is de Datarotonde het belangrijkste platform van Info Support Real Estate Services. Het beheer en de doorontwikkeling van het integratieplatform wordt dan ook op een daarbij horende manier behandeld.”

Integratiespecialist Koolibri levert een integratieplatform op basis van Mulesoft. Het bedrijf ziet in de ontwikkeling ‘een erkenning van ERP-leveranciers dat een ERP systeem niet kan bestaan zonder een goede integratielaag’. “Er is echter een aantal kanttekeningen te plaatsen bij deze ontwikkeling. Enerzijds ontstaat er steeds vaker het alom bekende vendorlockin voor klanten. Voor de ERP-oplossing wordt dan een specifieke integratielaag ontwikkeld speciaal afgestemd op de onderdelen uit ERP-oplossing. Anderzijds begeven ze zich op een zeer specialistisch terrein, integratie is namelijk niet iets dat je er even bij doet. Uiteindelijk zal dit uitkomen op het aloude spreekwoord schoenmaker, blijf bij je leest. Als de ERP-leverancier of andere applicatieleverancier er voor zorgt dat de ERP-oplossing op een moderne manier ontsloten kan worden en de klant de mogelijkheid krijgt om een uitgekristalliseerde integratie-oplossing te kiezen dan is dit voor alle partijen de beste oplossing.”

Aareon levert met haar standaard suites “een complete oplossing voor corporaties, waarbij de integratie tussen de verschillende suites gebaseerd is op een standaard set webservices die het dataverkeer regelen. “Omdat Aareon vindt dat de corporaties zelf de keuze moeten hebben voor de toepassingen die zij gebruiken, kunnen deze webservices ook gebruikt worden voor de integratie met toepassingen van derden, al of niet via een ESB. Maximale vrijheid voor de corporatie en maximale openheid van de systemen is naar onze mening voorwaardelijk voor tevreden relaties.”

Cegeka-dsa levert met Dynamics Empire “een integrale en procesgerichte oplossing voor alle operationele bedrijfsprocessen. Om andere applicaties aan ons systeem te kunnen koppelen is de oplossing voorzien van een set aan standaard webservices. Wij laten de keuze aan onze klanten om te bepalen of applicaties van derden rechtstreeks aan onze ERP-oplossing worden gekoppeld of via een zogenaamde ESB. Een rechtstreekse koppeling is simpeler en goedkoper, maar bij complexe applicatielandschappen kan een ESB meerwaarde bieden door centralisatie en monitoring. Voor de werking van Dynamics Empire is het niet van belang: onze oplossing functioneert op beide manieren.”

Centric laat weten dat haar ERP systeem Key2Wocas over een uitgebreide integratielaag beschikt, bestaande uit (VERA) webservices. “Hier kunnen andere applicaties dan wel servicebussen gebruik van maken. Voor de integratie met zogenaamde WRV-systemen heeft Centric destijds een eigen servicebus ontwikkeld die door diverse klanten wordt gebruikt. De techniek is gebaseerd op Microsoft BizTalk Server. Echter een eventuele verdere doorontwikkeling van deze Servicebus staat niet op onze roadmap. Klanten die gebruik willen maken van een servicebus verwijzen wij dan ook graag door naar aanbieders die zich sec richten op het leveren van ESB’s.”

Bij Ctac maakt het integratieplatform onderdeel uit van de ERP+ cloudoplossing Ctac Fit4Woco. “Daarmee voorzien we in een aantal basis behoeftes: schaalbaarheid, wendbaarheid in functionaliteit en kosten, kosten efficiëntie in bouw en beheer en gebruik van state-of-the-art Cloud technologie. Ctac kan de woningcorporatie volledig ontzorgen op het vlak van de nieuwe wereld van integratie door middel van inzet van proceskennis (CORA), specifieke klantkennis en standaarden (VERA, KOVRA, S@les in de bouw) en een modern integratie platform (iPAAS).”

Itris laat weten dat haar geïntegreerde oplossing ViewPoint volledig open is. “Dat is een voorwaarde, omdat vanuit ViewPoint niet alleen de door de corporatie gebruikte portalen, apps, overige informatiesystemen en applicaties van derden (ten behoeve van de Ketenintegratie) moeten worden gevoed, maar ook verantwoording moet worden afgelegd. Daarom biedt Itris het ViewPoint Integratie Platform, dat volledige openheid biedt op basis van de nieuwste standaard technologieën. Dit platform biedt op een eenduidige manier de mogelijkheid alle gegevens uit ViewPoint dynamisch op te vragen. Doel is dit efficiënt, toekomstbestendig en veilig te doen. Het Integratie Platform kan optioneel worden aangesloten op ieder ESB indien de klant dat wenst.”

Een integratieplatform (ESB) maakt standaard onderdeel uit van Property Management, het nieuwe ERP-systeem van NCCW, waardoor het dus eenvoudig te koppelen is aan systemen van derden. “Daarnaast leveren we als leverancier van cloud-oplossingen ook een ESB en een Business Process Management-oplossing om het dataverkeer in goede banen te leiden. Voorbeelden hiervan zijn onze processen op het gebied van Dagelijks Onderhoud en Factuurverwerking. Veel processen lopen door meerdere afdelingen, organisaties en systemen. Met het Corporatie Cloud Integratieplatform kun je als corporatie componenten binnen je eigen ICT landschap met elkaar verbinden en je sluit ook aan op de wereld van huurders, co-makers en andere betrokkenen. Iedereen werkt zodoende in één en hetzelfde proces samen en maakt gebruik van de dezelfde, actuele gegevens.” 

Bron: CorporatieGids Magazine