Jan-Peter Duijvestijn, voorzitter SWEMP: Vergroot de overeenkomsten, verklein de verschillen

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

SWEMP is een samenwerkingsverband van Staedion, Woonbron, Eigen Haard, Mitros en Portaal. “Een goed initiatief met concrete resultaten”, zegt Jan-Peter Duijvestijn, financieel directeur/bestuurder bij Staedion en voorzitter van SWEMP. Toch ziet hij de samenstelling in de toekomst veranderen. “De vijf zetels zijn heilig, wie ze bezet houdt niet.” Een gesprek over slagkracht, uniformiteit en wendbaarheid in de corporatiesector.

Download hier het originele artikel uit CorporatieGids Magazine editie SBI maart 2017

SWEMP is samen goed voor 235.000 huurwoningen. “We hebben elkaar in eerste instantie opgezocht om als klankbord te fungeren voor cegeka-dsa,” legt Jan-Peter uit. “Als gemeenschappelijke deler hebben we namelijk allemaal het ERP-systeem Dynamics Empire van deze leverancier in gebruik.” Al snel stelden de bestuurders nog meer grote overeenkomsten vast, maar ook verschillen.

Overeenkomsten
Jan-Peter begint bij de overeenkomsten. “We zijn allemaal grote corporaties, en het verhuren van een woning in Amsterdam is niet anders dan in Utrecht of Den Haag. Toeval of niet, we waren afzonderlijk ook allemaal bezig met het vormgeven van een nieuwe klantvisie en het verbeteren van ICT-functionaliteit. Als je als corporaties hetzelfde ERP-systeem in gebruik hebt en in grote lijnen dezelfde doelen nastreeft, is het zinvol om die reis samen te maken.”

ICT als middel
De verschillen zitten volgens de SWEMP-voorzitter in de inrichting van het ERP-systeem en werkwijzen van de corporaties. “Momenteel onderzoeken we of en hoe we binnen onze ERP-omgevingen meer afstemming kunnen realiseren met als doel tot één uniforme droominrichting van Dynamics Empire te komen. Zo kunnen alle huurcontract- en vastgoeddata op eenduidige wijze worden geregistreerd en uniform voor gestandaardiseerde basisprocessen worden ingezet. Komt er weer een wijziging in de Woningwet, dan wil je deze eigenlijk met een druk op de knop doorvoeren. Nu kan dat door de verschillende inrichting van de systemen soms maanden werk zijn. Dat willen wij niet, en cegeka-dsa evenmin. Daarnaast zijn wij gestart om ons applicatielandshap rondom ons ERP-systeem te harmoniseren. Dat levert ons in de toekomst verdere versnelling op door een betere systeeminrichting, de mogelijkheid om dit in de cloud te zetten en het delen van onze best practice.”

ESB-architectuur
Jan-Peter vervolgt zijn toelichting op de ICT-strategie: “Rondom de stabiele ERP-kern brengen we een ESB-schil aan - de Datarotonde van InfoSupport Real Estate - waarop we ‘plug and play’ wendbare apps zoals een verhuur-app en inspectie-app kunnen aansluiten.” De gegevensuitwisseling tussen Dynamics Empire en andere applicaties verloopt op gestandaardiseerde wijze via de Datarotonde en is gebaseerd op de VERA-standaarden. “De gedachte om gewenste functionaliteit niet bij voorbaat in de ERP-kern onder te brengen of applicaties rechtstreeks met de ERP-kern te laten communiceren, is om wendbaar te blijven”, legt Jan-Peter uit. “De levenscyclus van een app is kort. Mocht een applicatie door technologische vooruitgang worden achterhaald is vervanging eenvoudig, zonder dat het impact heeft op de ERP-kern. Dat geeft ons slagkracht om snel te anticiperen op de veranderende wereld.”

Slagkracht
Samenwerkende corporaties in corporatieland is geen nieuwfenomeen, maar de laatste jaren opvallend sterk in opkomst. Toch hebben niet alle samenwerkingsverbanden de tand des tijds doorstaan. Een belangrijke overlevingsfactor van SWEMP is volgens Jan-Peter de slagkracht die je met vijf corporaties kunt waarmaken. “We proberen telkens snel concrete resultaten te boeken. Wordt de groep te groot, dan wordt dat steeds moeilijker.” Een concreet resultaat noemt hij de aanschaf van software buiten de ERP kern. “Daarvoor maken we met zijn vijven een gezamenlijke business case, selecteren software en conformeren ons daaraan. Als een oplossing goed is voor Eigen Haard, waarom zou het dan niet goed zijn voor Staedion? Ook het gezamenlijk testen, implementeren en in gebruik nemen van de R16-release van Dynamics Empire hebben we met zijn vijven in één keer gedaan. Het resultaat: sneller, beter en goedkoper.”

Groeiende belangstelling
Het SWEMP-initiatief kan op groeiende belangstelling rekenen in de sector. Jan-Peter weet dat er meer corporaties zijn die graag willen aanhaken. “Om slagkracht te behouden willen we SWEMP vooral niet groter laten worden.” Binnen vijf jaar zijn Staedion, Woonbron, Eigen Haard, Mitros en Portaal volgens Jan-Peter niet meer de vijf corporaties die SWEMP vormen. “De vijf zetels zijn heilig, wie ze bezet houdt niet. Het is heel denkbaar dat we de vijf SWEMP-zetels in de toekomst laten variëren. Dat is goed voor het bestaansrecht van SWEMP en komt kennisdeling ten goede. Wij naar de volggroep en anderen in de kopgroep, bijvoorbeeld.”

Vrienden van SWEMP
Met de volggroep doelt Jan-Peter op de ‘Vrienden van SWEMP’. “Dit zijn woningcorporaties die zeggen, me too,” licht hij toe. Tot deze groep behoren per januari 2017 de corporaties Havensteder, Lefier, Woonplus Schiedam, van cegeka-dsa en in totaal goed voor circa 157.000 vhe. “Als vijf corporaties zorgvuldige keuzes maken en tevreden zijn, dan past die schoen mij vast ook’, is hun credo. Met onze Vrienden delen we in alle openheid welke behoeften we hebben en waar we mee bezig zijn, welke modules we hebben aangeschaft en hoe we ze hebben ingericht. Andersom delen de Vrienden ook hun kennis weer met SWEMP en doen soms voorstellen op operationeel/tactisch niveau waarin gezamenlijk kan worden opgetrokken.”

Marktsignaal
Op de vraag of SWEMP bedoeld of onbedoeld een marktsignaal afgeeft met de keuzes die ze maakt, zegt Jan-Peter: “Keuzes die we maken - dit geldt zowel voor de inrichting van ons ERP-systeem als voor applicaties die we aanschaffen - zijn objectief. Dat we met zijn vijven zijn is toeval, maar zouden we betere of objectievere keuzes maken als we met tien corporaties zouden zijn? Ik geloof dat niet. De kans is groter dat wij onze slagkracht verliezen omdat breed consensus moet worden gezocht.”

Two speed-gedachte
Dat door SWEMP gekozen ‘wendbare applicaties’ een voorsprong hebben op de concurrentie is volgens Jan-Peter maar hoe je het bekijkt. “Die voorsprong moeten ze ook wel zien te behouden. Binnen onze ESB-architectuur is alles straks eenvoudig uitwisselbaar, dat is de essentie van onze two speed-gedachte. Applicaties zitten niet vast geklonterd en kunnen eenvoudig worden vervangen als die behoefte ontstaat of als de technologie bijvoorbeeld weer een sprong heeft gemaakt.” Dat geldt overigens ook voor de ERP-kern, al is vervanging ervan volgens Jan-Peter veel minder aannemelijk. “Huurcontract- en vastgoeddata zijn veel minder aan verandering onderhevig. Daarnaast heeft SWEMP aangeboden om cegeka-dsa te ondersteunen in haar streven om het beste ERP voor het corporatielandschap te bieden. Voor dat doel haalt SWEMP bij haar leden en Vrienden input op voor verbetersuggesties voor nieuwe ERP releases. Dit wordt ook gedeeld met de gebruikersvereniging van cegeka-dsa,
WoonDynamics.”

Niet zonder hobbels
Ondanks de gezamenlijke missie van de SWEMP-corporaties is de weg er naartoe niet zonder hobbels. “Niets gaat vanzelf. Een jaar geleden kwamen we erachter dat onze slagkracht tegenviel. Zelfs bij een overleg van vijf corporaties ligt gevaar van stroperigheid op de loer. Iedere bestuurder heeft eigen belangen en een volle agenda; hoe breng je dat bij elkaar? We hebben toen zelfstandig adviseur Sjoerd van Tussenbroek als bestuurssecretaris aangesteld. Die houdt ons bij de les, zit ons achter de broek over openstaande actiepunten en vormt de schakel tussen de bestuurders en de IT-werkgroep binnen SWEMP. Dat heeft onze slagvaardigheid enorm vergroot.”

Concrete resultaten
Het SWEMP-initiatief is volgens Jan-Peter mooi en het idee goed, maar het succes wordt uiteindelijk bepaald door concrete resultaten. “Van klankborden naar strategisch partnerschap, de wendbaarheid, uniformering, gezamenlijk aanschaffen en inrichten van applicaties, een SWEMP Academy om medewerkers beter in staat stellen om met Dynamics Empire te werken, de R16-implementatie en het ontwikkelen van een klantvisie: dat zijn voorbeelden van resultaten waar we het uiteindelijk allemaal voor doen en waar ik trots op ben.”

Verschillen verkleinen
Op de vraag of de corporatiesector meer SWEMP-achtige initiatieven nodig heeft, zegt Jan-Peter: “Ik denk dat het goed is dat binnen ERP-omgevingen van eenzelfde leverancier de verschillen zoveel als mogelijk worden verkleind en dat de best practice met elkaar wordt gedeeld. Je ziet de toezichthouders een soortgelijke uniformeringsslag maken. BZK, Autoriteit woningcorporaties en WSW stemmen de gegevensuitvraag steeds beter op elkaar af. Maar er zijn talloze andere redenen waarom corporaties elkaar meer op zouden kunnen zoeken. Uiteindelijk zijn we allemaal relatief kleine entiteiten. Als je de krachten bundelt, ben je tot meer in staat. Het succes van samenwerken is mensenwerk.”

Bron: CorporatieGids Magazine