Als woningcorporatie wil je woningen realiseren van zo hoog mogelijke kwaliteit en zoveel mogelijk wooncomfort. Maar hoe neem je de juiste beslissingen om dat voor elkaar te krijgen? Stek – een woningcorporatie met ongeveer 11.000 vhe in Hillegom, Lisse, Noordwijk en Teylingen – doet mee aan de BIM-SPEED pilot van DEMO Consultants. Wat houdt deze pilot in en wat is het voordeel voor de huurders en de organisatie? CorporatieGids.nl ging daarover in gesprek met Ivo Schalkwijk, medewerker Kwaliteit en Innovatie.
Stek staat voor verschillende uitdagingen, waaronder het verduurzamen en verbeteren van haar bezit, begint Ivo. “We moeten keuzes maken over verduurzaming waarbij we nog niet weten wat de regels of technologieën van de toekomst zijn. Tegelijkertijd willen we het binnenklimaat verbeteren om zo comfortabel mogelijke woningen aan te bieden. Daarvoor willen we onderzoeken wat de switch van een traditionele naar datagestuurde aanpak bij woningrenovaties ons kan brengen. Om die werkwijze te onderzoeken hebben we deelgenomen aan de BIM-SPEED pilot.”
Meeste meerwaarde
Gebruikmaken van datagestuurde werkwijzen biedt Stek twee grote voordelen, gaat Ivo verder. “Aan de ene kant voor de organisatie zelf. We zijn een corporatie die graag onderzoek doet naar en aanhaakt bij nieuwe initiatieven, om te zien wat de voordelen zijn. Zo kunnen we bedrijfsprocessen verbeteren, maar ook continu de juiste keuzes maken die de meeste meerwaarde leveren aan onze huurders. DEMO is al vele jaren onze softwareleverancier en dankzij hen kunnen we nu ook via Europese onderzoeken nieuwe kennis opdoen.”
BIM
Bij de pilot wordt gekeken naar twee nieuwe technologieën. “Allereerst het gebruik van BIM. Deze technologie wordt al door verschillende collega-corporaties ingezet. Het stelt ons in staat bezit in een 3D-model te zetten. Zo hebben we overzicht van de bouwonderdelen en componenten, waarin we ook makkelijk scenario’s ter verbetering kunnen simuleren. Hierbij werken we nauw samen met DEMO, die voor Stek de gebouwen in 3D-modellen zet én een inhabitants feedback app ontwikkelt. Met de app hopen we het draagvlak digitaal te meten en te verhogen, in plaats van dat we fysiek bij iedereen langs moeten voor een gesprek. Beide ontwikkelingen kunnen het proces rondom renovaties versnellen, wat uiteindelijk bijdraagt aan huurdertevredenheid, verduurzaming en betaalbaarheid.”
Comfort-sensoren
Binnen de pilot maakt Stek ook kennis met een nieuwe technologie: sensoren. De corporatie gebruikt binnen BIM-SPEED drie verschillende apparaten. Ivo: “Zo maken we gebruik van de Comfort Air, een luchtsensor waar wij én de bewoner direct voordeel mee kunnen opdoen. De sensor kan met ‘stoplichtkleuren’ aangeven of de luchtkwaliteit goed, gemiddeld of slecht is. Dat geeft Stek inzicht in de kwaliteit van haar bezit, en geeft de huurder een seintje wanneer het goed is om bijvoorbeeld ramen open te zetten.”
“Een andere sensor is de Comfort Eye. Dit is een warmtecamera in de woning die de stralingstemperatuur van onder andere de muren, ramen en deuren meet. Zo weten we waar de warmte binnenkomt in de zomer en verdwijnt in de winter. Met deze informatie kunnen we gericht verduurzamen.”
Hinderlijk omgevingsgeluid
De laatste sensor is de Acoustic Comfort, gaat Ivo verder. “Deze sensor blijft niet in de woning, maar hebben we voor een korte periode geplaatst om te kijken hoeveel en waar omgevingsgeluid de woning binnenkomt. Dat geeft ook weer input om gericht het wooncomfort van onze huurders te verbeteren.”
Internationale samenwerking
Binnen BIM-SPEED – een Europees onderzoeksproject dat gefinancierd wordt door de EU – werkt Stek onder andere samen met een Universiteit uit Ancona in Italië. “Zij zijn gespecialiseerd in de sensoren en analyseren momenteel de data van de afgelopen maanden. Deze informatie gaan de renovatieplannen ondersteunen, bijvoorbeeld waar kunnen we het beste isoleren en komt er niet te veel omgevingsgeluid binnen. Daarnaast zijn we erg benieuwd of deze datagedreven plannen ook overeenkomen met onze ‘traditionele’ plannen, en willen we zien of het leidt tot nieuwe inzichten.”
Investeringen beter renderen
“Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat onze investeringen beter gaan renderen,” gaat Ivo verder. “Als je kijkt naar zaken als comfort van een woning, dan wil je een bepaalde kwaliteit behalen. Het verbeteren van die kwaliteit is vaak een flinke investering. Door te meten en te weten wat belangrijk is, wat het meeste effect teweeg brengt en waar de huurder waarde aan hecht, kunnen we het geld preciezer uitgeven aan wat nodig is. Dat betekent onderaan de streep dat we middelen overhouden, die we weer kunnen uitgeven aan bijvoorbeeld het verbeteren van betaalbaarheid of het realiseren van nieuwe woningen.”
Proactieve woningen
Hoewel Stek in afwachting is van de eerste resultaten, heeft de corporatie de smaak te pakken binnen de BIM-SPEED pilot. “We gaan binnenkort meedoen aan een tweede project: PRECEPT,” sluit Ivo af. “Hierin willen we van een reactieve naar een proactieve woning of complex gaan. Met data van sensoren en apparaten die de installaties aansturen en bijhouden, krijgen we real time inzicht in de status, kan energie bespaard worden en hebben bewoners hier minder omkijken naar. Zo willen we met behulp van data steeds meer woongenot realiseren en bijdragen aan een energiezuinige wereld.”
Bron: CorporatieMedia, Foto: Stek
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine September 2024 - Digitale Transformatie Inhoud Madeleine Hamburg (Pré Wonen): De digitale transformatie is bij uitstek…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.