Internaliseer uw waarderingsproces voor betere financiële sturing

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De CorporatieGids 2014 biedt woningcorporaties het startpunt voor (her)oriëntatie op bedrijfsvoering en ICT- oplossingen en diensten. Naast een zo volledig mogelijk overzicht en bedrijfspresentaties van toeleveranciers en adviesbureaus, biedt de CorporatieGids ook redactionele houvast voor onze doelgroep. Vandaag aandacht voor “betere financiële sturing

De corporatiesector heeft te maken met een groot aantal ontwikkelingen. Vanuit de politiek wordt het toezicht verscherpt en is er druk om zich tot kerntaken te beperken. Tegelijkertijd worden woningcorporaties belast met extra heffingen. Dit alles in een uitdagend economisch klimaat, in de woningmarkt in het bijzonder.

Het verdienmodel van corporaties staat als gevolg van deze ontwikkelingen sterk onder druk. Men zal scherper moeten sturen op (in)directe fi nanciële rendementen om maatschappelijke doelstellingen te kunnen blijven verwezenlijken. Hoewel een corporatie duidelijk verschilt, zal men hierbij meer de bril van een commerciële belegger op moeten zetten. Naast een maatschappelijke rol zal het belang van de vastgoed-economische (asset management) rol toenemen. Inzicht in de marktwaarde van het bezit is hierbij van groot belang om de juiste (des)investeringsbeslissingen te kunnen nemen en verantwoorden.

In onze optiek moet elke vastgoedorganisatie, dus ook corporaties, deze waardesturing intern oplossen. Belangrijke beslissingen neem je niet op basis van vuistregels of onduidelijke aannames door externe partijen. Met gebruik van solide, gecertifi ceerde en bewezen software voer je regie over het waarderingsproces en vergroot je de kennis over het eigen bezit.

Gevolg: betere keuzes in het vastgoedbeleid. Data uitwisseling verloopt effi ciënt en eenduidigheid van waarderingen is gewaarborgd. Elke aanpassing in de waardering van het bezit wordt vastgelegd en is daarmee traceerbaar.

Door het internaliseren van het waarderingsproces zien wij bij veel corporaties een (afgedwongen) sterke verbetering van de kwaliteit van de brondata wat uiteindelijk in meerdere processen tot uiting komt. Inzicht in de onderliggende parameters van de marktwaarde van het bezit geeft tevens mogelijkheden tot zowel interne als externe benchmarking, met inzicht in verbeterpotentieel als uitkomst.

De komende jaren zullen meer corporaties asset management en het sturen op marktwaarde gaan invoeren. Ons advies is daarbij goed te kijken en luisteren naar corporaties die op dit vlak al enige tijd ervaring hebben opgedaan. Zij hebben de regie zelf in handen genomen, Real Estate in Control.

Bent u de volgende?

Auteur: Walter Wind is Business Consultant / Product Manager bij Reasult

Bron:CorporatieGids2014

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Reasult in de CorporatieGids 2014 te bekijken.