Integere corporatie: selectie aan de poort

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De totale fraude in Nederland bedraagt minimaal 10 miljard euro per jaar. Het exacte bedrag is niet bekend, simpelweg omdat niet alles aan het licht komt. Als het gaat om de corporatiesector, dan is fraude vaak een dankbaar gespreksonderwerp. Recente nieuwsberichten ontkrachten het slechte imago dat de sector heeft opgelopen helaas niet.


Niet-integer individu
De praktijkvoorbeelden maken pijnlijk duidelijk hoe moeilijk de groei naar een integere corporatie is. Transparantie over en aandacht voor individuele kenmerken van medewerkers lijkt hierbij cruciaal. Immers, uiteindelijk handelt het individu niet integer. Bewust of onbewust. Het is alleen lastig vast te stellen wat iemand tot een niet-integer persoon maakt. Het advies is om in ieder geval bij het begin te beginnen. Een integere corporatie begint dan ook bij de selectie aan de poort: wat zijn de integriteitseisen en variëren deze voor verschillende functies?

Integriteitseisen
Met heldere eisen aan nieuw personeel kan een corporatie gericht op integriteit selecteren. Een betrouwbaar integriteitsassessment biedt hierbij uitkomst in de vorm van persoonlijkheidsonderzoeken, simulaties en een integriteitsinterview. Uit dit assessment komen relevante persoonlijkheidskernmerken naar voren en wordt zichtbaar hoe iemand omgaat met integriteitsdilemma’s. Het helpt u als corporatie om medewerkers te selecteren op integriteit. Dit speelt echter niet alleen bij nieuwe medewerkers. Integriteitseisen zijn net zo goed van belang bij promotie naar diverse sleutelposities.

Om het thema integriteit te borgen, is de inzet van een dilemmaworkshop zeer effectief. Hierin is het aan de medewerkers om aan te geven hoe zij met bepaalde integriteitsdilemma’s om zouden gaan. De corporatie erkent door deze aanpak dat integriteitsdilemma’s zich bij iedereen voordoen en dat deze bespreekbaar zijn. Door integriteit bovendien actief onder de aandacht te brengen in bijvoorbeeld beoordelingsgesprekken, wordt het integriteitsklimaat versterkt.

Geen garantie
Helaas heeft u nooit de garantie dat niet-integer gedrag zich nooit (meer) zal voordoen. Mocht het opgemerkt worden, dan is snel, transparant en consequent handelen noodzakelijk. In de communicatie hieromtrent is een protocol dan ook essentieel. Geregisseerde openheid blijkt namelijk langer houdbaar dan gesloten deuren.

Door: Drs. M. Snippe, HR Consultant bij BDO

Bron: BDO nieuwsmagazine woningcorporaties