'Informatieveiligheid en datakwaliteit vormen ruggengraat van effectieve bedrijfsvoering'

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

"Wij zien twee thema's terugkomen die samen de ruggengraat van effectieve bedrijfsvoering vormen: informatieveiligheid en datakwaliteit." Dat stelt Piet Verdult van adviesbureau VVA-informatisering. Het bedrijf ondersteunt corporaties op dit gebied met haar actieplannen, en wil bezoekers van CorporatiePlein hier op 22 september meer over vertellen.

De thema's zullen volgens Piet de komende jaren alleen maar in belang toenemen. "Er is een trend gaande waarin data verder ontsluiten in de keten zich verder zal doorzetten. Wetgeving rondom informatiebeveiliging en geworstel met datakwaliteit lijken hier een remmende factor, maar niets is minder waar. Om ketensamenwerking verder te brengen is het besef dat je iets met informatieveiligheid en datakwaliteit moet doen een voorwaarde!"

Succesfactoren
"Wat betreft informatieveiligheid ondersteunen we corporaties met een informatiebeveiligingsbeleid (IBB) en een daaruit vloeiend actieplan (IBP)," vertelt Piet op de vraag hoe VVA-informatisering hierop inspeelt. "Het IBB vormt een kapstok voor allerlei uit te voeren acties om de informatieveiligheid op orde te brengen. De goede uitvoering hiervan leunt op drie peilers: Mens, Organisatie en Techniek. Datakwaliteit is nog zo'n onderwerp waarbij de Mens een succesfactor is. Het op orde brengen van data is niet in één project te gieten, maar is een samenspel van gedrag, allerlei acties en projecten. VVA-informatisering vliegt dit aan in een programmacanvas. Een overzichtelijke een beeldende vorm om samen tot de kern van het programma te komen."

VVA-innovatisering
Maar VVA gaat verder. "Wij zetten in op innovatie en willen onze kennis uitbreiden en delen. We willen informatisering dan ook samen met de klant verder uitbrengen en noemen dat VVA-innovatisering. In samenwerking met studenten van Tilburg University werken we aan klantcases en voeren we onderzoek uit. Niet gestuurd, maar met creatieve begeleiding zoals 'design thinking'. De creativiteit moet ongeremd vloeien. De uitkomsten willen wij door de studenten zelf laten presenteren en implementeren bij klanten. Tijdens CorporatiePlein  vertellen we er graag meer over op onze stand."

VVA-informatisering is op CorporatiePlein te vinden op stand 16.