I&A Samenwerking: vorm of functie?

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De CorporatieGids 2014 biedt woningcorporaties het startpunt voor (her)oriëntatie op bedrijfsvoering en ICT- oplossingen en diensten. Naast een zo volledig mogelijk overzicht en bedrijfspresentaties van toeleveranciers en adviesbureaus, biedt de CorporatieGids ook redactionele houvast voor onze doelgroep. Vandaag aandacht voor “I&A Samenwerking

Woningcorporaties moeten hun bedrijfslasten omlaag brengen. Door samen te werken op informatisering en automatisering (I&A) kunnen woningcorporaties er voor zorgen dat bedrijfsprocessen effectiever en efficiënter verlopen. In de corporatiesector is er echter nog weinig bekend over het opzetten van deze samenwerkingsverbanden. Daarom heeft VVA-informatisering, in samenwerking met Tilburg University, onderzoek gedaan naar hoe woningcorporaties slagen in het succesvol opzetten en managen van I&A samenwerkingsverbanden.

In het onderzoek zijn bestaande I&A samenwerkingsverbanden benaderd en geanalyseerd. Uit deze analyses is gebleken dat er drie niveaus van I&A samenwerking te onderscheiden zijn. Die niveaus verschillen van elkaar in intensiviteit van de samenwerking.

Het eerste niveau
Het eerste niveau van I&A samenwerking wordt bereikt wanneer corporaties met elkaar samenwerken op inkoop van I&A diensten en producten. Ook vindt onderling kennisdeling plaats. Met dit niveau van I&A samenwerking kan er bespaard worden op I&A kosten zonder dat corporaties in hoeven te leveren op de autonomie van I&A.

Het tweede niveau
Het volgende niveau van I&A samenwerking wordt bereikt wanneer ook het I&A beleid en de technische infrastructuur op elkaar afgestemd zijn. Samenwerkende corporaties weten hiermee de continuïteit en bedrijfszekerheid van de organisaties te verbeteren. Ook zijn corporaties hiermee in staat verder gaande kosten voordelen te realiseren. Dit komt omdat ze – naast gezamenlijke inkoop –ook kosten besparen op het gezamenlijk uitvoeren van I&A beheer- en ontwikkeltaken.

Het derde niveau
Het meest intensieve niveau van I&A samenwerking wordt bereikt wanneer ook de primaire processen en systemen op elkaar afgestemd worden. Deze vorm komt in de praktijk zelden voor omdat corporaties hiervoor gezamenlijke inrichtingskeuzes moeten maken voor processen en systemen. Dat was vooralsnog een brug te ver.

Conclusie
De conclusie van het onderzoek is dat woningcorporaties slagen in het succes vol opzetten en managen van een I&A samenwerkingsverband door vooraf de doelstellingen van de samenwerking te bepalen, een keuze te maken voor het bijbehorende niveau van I&A samenwerking en vervolgens de samenwerking organisatorisch in te richten volgens een aantal in het onderzoek opgestelde frameworks.

Auteur: drs. Mark Musters, business consultant bij VVA-informatisering

Bron: CorporatieGids2014