GroenWest als eerste DAEB-ready met Tobias AX

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

GroenWest is de eerste Tobias AX-gebruiker die sinds begin van dit jaar klaar is voor de scheiding van DAEB/niet-DAEB. Wat betekent het om DAEB-ready te zijn? En wat was ervoor nodig? Een gesprek met Michel Bakker, manager Financiën en Bedrijfsvoering en Ingrid Zomer, teammanager Financiën.

“Primair kiezen wij voor DAEB, maar we verkopen ons niet-DAEB bezit niet omdat we vinden dat het een volkshuisvestelijk doel dient,” start Michel het gesprek. Veel niet-DAEB bezit heeft GroenWest overigens niet. Van de 12.000 vhe is circa 800 niet-DAEB, waarvan ruim de helft parkeergelegenheden. “De niet-DAEB woningen betreffen complexen die destijds voor de vrije sector zijn gebouwd. Daarnaast hebben we nog een aantal niet-DAEB woningen die deel uitmaken van DAEB-complexen,” licht Ingrid toe.

Stappenplan
De corporatie, actief in het groene hart, het noordwestelijk deel van de provincie Utrecht, heeft de afgelopen twee jaar intensief met Aareon opgetrokken op het DAEB-dossier. “In 2014 zijn we zelf gestart met het maken en uitvoeren van een stappenplan voor de implementatie van de Woningwet, waaronder de scheiding van DAEB/niet-DAEB. Ons doel was om 1 januari 2017 DAEB-ready te zijn. Aareon nodigde ons in het voorjaar van 2015 nadrukkelijk uit om met hen mee te denken over het DAEB-vraagstuk. Ze hadden al een klankbordgroep met andere Tobias AX-gebruikers opgericht en hebben ons benaderd om hieraan deel te nemen. Consultants van Aareon namen in de klankbordgroep het voortouw en legden ons hun zienswijze voor. Een goede werkwijze, want iedereen aan tafel kent Tobias AX, waardoor je al brainstormend snel en gericht tot oplossingen komt.”

Testen in Emmen
GroenWest ging nog een stap verder. Ingrid reisde samen met twee collega’s af naar Emmen om daar een aantal dagen de programmatuur te testen. “Het mooie is dat programmeurs van Aareon vooral testen wat er is veranderd en wij of we er ons dagelijks werk mee kunnen doen. Als je dat samenbrengt, zie je direct of een technische oplossing ook in de praktijk werkt. Hoe verdeel je bijvoorbeeld een factuur voor schilderwerk aan een complex, waar twee van de honderd woningen niet-DAEB zijn? En als je kosten voor een kwart wilt doorbelasten op een parkeerplaats? Voor sommige vraagstukken gebruiken we nu een simpele, werkende oplossing, maar het is leuk om te zien dat de programmeurs erop gebrand zijn het nog weer mooier op te lossen.”

Op de plank
Ingrid vindt niet dat Aareon gewoon een oplossing ‘op de plank’ had moeten hebben liggen. “Dat had niet gekund. Het zijn namelijk spelregels die door de wetgever aan woningcorporaties is opgelegd en niet aan softwareleveranciers. Bovendien is de situatie voor iedere corporatie anders en hebben we ook allemaal een scheidingsvoorstel moeten indienen bij de toezichthouder. Het is goed dat Aareon het initiatief heeft genomen om juist samen met klanten DAEB-ready te worden. De afspraken die binnen de klankbordgroep zijn gemaakt, hebben we allemaal volgens plan uitgevoerd.”

Administratieve splitsing
Die uitvoering voorzag voor GroenWest in een administratieve splitsing, die dankzij een soepelere interpretatie van de regelgeving eenvoudiger uitpakte dan eerst was voorzien. “We hebben nu op de achtergrond een tweede bedrijf ingericht. Feitelijk niet meer dan een journaalpostbedrijf om de fysieke kasstromen te kunnen scheiden,” licht Ingrid toe.

Signaal
Op de vraag wat de DAEB-implementatie voor GroenWest praktisch inhield, zegt Ingrid: “Elke woning die je hebt, voorzie je – conform het goedgekeurde scheidingsvoorstel - van een DAEB of niet-DAEB label. Op het moment dat de zittende huurder de huur opzegt, krijgt de verhuurmakelaar - indien relevant - automatisch een signaal of de woning DAEB of juist niet-DAEB moet worden. Feitelijk is dat het. Alleen op de afdeling Financiën is dan nog een aantal administratieve acties nodig, zoals het aanpassen van de huurprijs, het DAEB/niet DAEB label en daarnaast natuurlijk nog het regelen van de fysieke kasstroom tussen de DAEB/niet DAEB tak.”

Kort op de bal
En daarmee was GroenWest de eerste Tobias AX-gebruiker die DAEB-klaar is. "Als corporatie volg je de snel veranderende wet- en regelgeving zo goed mogelijk. We spelen kort op de bal”, zegt Michel. Ingrid vult aan: “Wat betreft het DAEB/niet-DAEB-vraagstuk heeft Aareon laten zien dat ze in relatief korte tijd met verschillende varianten konden komen. Omdat we als klanten zelf ook achter het stuur zaten, konden we snel schakelen. Dat heeft Aareon goed gedaan. Toch zijn we er nog niet, we lopen nu nog regelmatig tegen een DAEB/niet-DAEB vraagstuk aan. We schakelen dus nog steeds volop met Aareon.”

Best practise
De DAEB-ready inrichting van GroenWest bestempelen als best practise voor andere AX-gebruikers is volgens Michel prematuur. "Een eerste inrichting tot standaard verheffen kan mijns inziens niet, een best practise moet zich eerst een aantal keren hebben bewezen. Bovendien, de inrichting die wij nu hebben is voor ons optimaal, maar dat hoeft niet voor andere corporaties het geval te zijn.”

Financieel vraagstuk

Michel vervolgt: “Voor ons is de scheiding van DAEB/niet-DAEB niet meer dan een financieel vraagstuk dat in samenwerking met Aareon zorgvuldig is opgelost. Wil je meer in niet-DAEB doen, dan zou een juridische scheiding wellicht beter passen. Die ambitie hebben wij niet, wij kiezen primair voor DAEB.”

Prima kapstok
Ondanks dat de nieuwe Woningwet veel ‘gedoe’ met zich meebrengt, vindt Michel dat de Woningwet ook wel aan vernieuwing toe was. “Het is een prima kapstok om op te acteren. Het is goed om transparant over DAEB en niet-DAEB te kunnen rapporteren en dat staatssteun alleen kan worden aangewend voor DAEB-activiteiten. De scheiding geeft ons goed inzicht in de verschillende kasstromen. We hebben de administratie nu zo ingericht dat we kunnen stellen dat we aan de wet- en regelgeving voldoen.”

Bron: Aareon

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Aareon de CorporatieGids 2017 te bekijken