Weerstand. Het is een woord dat vaak een negatieve bijklank heeft. We associëren het met obstakels, tegenwerking en moeilijkheden. Maar wat nou als weerstand eigenlijk een waardevolle bron van informatie is? Dat het een teken is van betrokkenheid en een essentieel onderdeel van verandering en groei? In deze blog gaan we dieper in op de rol van weerstand en ontdekken we hoe het ons kan helpen bij het begrijpen en sturen van verandering. En met wie doen we dat beter dan met team- en organisatiecoach Lisette Hospers?
Waarom is weerstand waardevol?
In de volksmond wordt weerstand vaak gezien als iets negatiefs. Maar eigenlijk is weerstand een vorm van betrokkenheid. We hebben dan ook liever mensen die zich uitspreken en weerstand tonen dan mensen die alles klakkeloos accepteren. Weerstand zorgt ervoor dat we vragen stellen, dat we de urgentie voelen en dat we nadenken over de waarde van de verandering. Het is een signaal dat mensen betrokken zijn en dat ze hun stem willen laten horen.
Vind de juiste knoppen
Als we een nieuw systeem willen implementeren, kan het zijn dat de weerstand en het geluid alleen maar toenemen. Het tempo en de druk van de verandering kunnen ervoor zorgen dat mensen zich nog meer verzetten. Het is dan belangrijk om de juiste knoppen in te drukken en te luisteren naar de informatie om de verandering voor iedereen makkelijker en begrijpelijker te maken.
Een van die knoppen is duidelijkheid. Communiceer helder wat er van anderen wordt verwacht wanneer ze naar de nieuwe situatie gaan. Laat zien hoe het werk makkelijker wordt en welke voordelen er zijn. Oftewel; de 'what's in it for me'. Soms is er geen directe winst en is het belangrijk om eerlijk te zijn over de consequenties. Wees transparant over de extra inspanning die van anderen wordt gevraagd, maar zorg er tegelijkertijd voor dat de urgentie begrepen wordt.
De verschillende fases van verandering
In het proces van verandering zijn er verschillende fases te herkennen. In de eerste fase kan het zijn dat jij als initiatiefnemer meer inspanning moet leveren om de weerstand te begrijpen. Het is essentieel om het grotere plaatje te zien en hier open en eerlijk over te communiceren. Begrijpen mensen de urgentie niet, dan hebben ze je boodschap niet gehoord. Je wilt een reactie uitlokken, en hoewel boosheid niet ideaal is, kan het wel waardevolle informatie opleveren en de betrokkenheid vergroten.
Na de implementatie volgt de adoptie, die minstens zo belangrijk is. Het loslaten van oude systemen kan moeilijk zijn, en het is belangrijk om deze moeilijkheid te erkennen. Mensen moeten de ruimte krijgen om afscheid te nemen en te wennen aan het nieuwe. Als we het oude hebben losgelaten het nieuwe hebben geaccepteerd, kunnen mensen die vroeger expert waren in het oude systeem zich onbekwaam voelen in het nieuwe systeem. Er ontstaan veel vragen en het wordt zichtbaar wat nog niet goed georganiseerd is om het tot een succes te maken. De weerstand is in deze fase van de verandering het heftigst. De wens om terug te keren naar de comfortzone komt hier het meest aan de oppervlakte. Het menselijke systeem wil nu eenmaal graag terug naar de status quo. Als we dit kunnen erkennen en met elkaar nieuwsgierig zijn om de vraagstukken op te lossen ontstaat er weer ruimte om met elkaar te gaan naar de fase van bouwen en bestendigen.
De waarde van zelfreflectie
Een belangrijk aspect van omgaan met weerstand is zelfreflectie. Vraag jezelf af waar je mogelijk niet duidelijk genoeg bent geweest. Onderzoek welke informatie en waarde er schuilt in de weerstand en bedenk wat je kunt doen om deze te adresseren. Waarom blijven mensen zo vasthouden aan het "waarom"? In projecten is het zelfs van waarde om actief op zoek te gaan naar weerstand, omdat dit betekent dat mensen betrokken zijn en het belangrijk vinden.
Dus laten we weerstand omarmen en erkennen als een waardevolle bron van informatie. Laten we luisteren naar de stemmen van anderen, zelfreflectie toepassen en de verandering samen vormgeven. Want gelukkig hebben we weerstand - het is een teken dat we groeien, leren en streven naar een betere toekomst en volkomen logisch dat je het tegenkomt bij verandering.
En natuurlijk, een andere manier van denken is jezelf of een ander lastig aan te leren. Wil je hier meer over weten? Download dan ons gratis whitepaper 'Klantdenken en het brein'.
Bron: Be Informed, Foto: Be Informed
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine September 2024 - Digitale Transformatie Inhoud Madeleine Hamburg (Pré Wonen): De digitale transformatie is bij uitstek…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.