Fons Bisscheroux (Sqippa): Gebruikmaken van open IoT-standaard om doelstellingen te realiseren

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Internet of Things is al lang geen nieuw begrip meer in de corporatiesector. Steeds meer organisaties maken gebruik van sensoren of slimme, met elkaar communicerende apparaten. Maar hoe regel je het beheer hiervan op een goede manier in en zorg je ervoor dat het geen wirwar van systemen wordt? CorporatieGids.nl sprak daarover met Fons Bisscheroux, beheerder van Sqippa Online.

Het inzetten van Internet of Things (IoT) is essentieel om het beheer van corporatievastgoed goed te regelen, begint Fons het gesprek. “Met IoT-technologie is het mogelijk om draadloos data van apparaten te verzamelen en precies te vertellen hoe het met die apparatuur gesteld is. De fabrikant kan deze informatie gebruiken om zijn producten te verbeteren en de beheerder kan de juiste onderhoudsacties hierop afstemmen. Zonder daarbij fysiek op locatie te komen. Ook kunnen klachten van bewoners voorkomen worden, zijn kosten voorspelbaar en neemt de veiligheid en het comfort van een gebouw toe.”

Open IoT-standaard
Het gebruik van een open IoT-standaard is daarbij onmisbaar, gaat Fons verder. “Veel IoT-fabrikanten bieden tegenwoordig gesloten, draadloze oplossingen aan. De gebouweigenaren komen hiermee in een zogenaamde ‘vender lock-in’ terecht. Onze visie is helder en staat daar haaks op: één gebouw, één platform. In de wereld van morgen waarin alles en iedereen met elkaar is verbonden, is er geen plaats voor opgetrokken muurtjes en hindernissen. Het is niet efficiënt om te werken met verschillende systemen met eigen apps en registraties, maar juist gebruik te maken van één platform met een open IoT-standaard in de cloud.”

‘In control’ over vastgoed
“Met ons Sqippa Online-platform leveren wij woningcorporaties zo’n platform met open IoT-standaard,” licht Fons toe. “Beheerders kunnen hier de data afkomstig van apparaten en sensoren bekijken en analyseren. Hier kan men alerts instellen en ingrijpen als dat nodig is. De data kan eventueel doorgestuurd worden naar gebouwbeheersystemen, waar de facility manager de grote lijnen in de gaten houdt. Hiermee komt de gebouweigenaar volledig ‘in control’ over het vastgoed.”

Samenwerking
Het hogere doel van Sqippa is volgens Fons het creëren van gebouwen van het allerhoogste kwaliteitsniveau. “Om dat te realiseren, is samenwerking noodzakelijk. In de Sqippa Community werken fabrikanten, dienstverleners, beheerders en gebouweigenaren samen om betere oplossingen te bedenken voor duurzaam gebouwbeheer. De veelheid aan data die sensoren naar het platform sturen, komt terecht in een ‘data lake’ wat door de Community opgehaald, op een veilige manier gedeeld en verrijkt kan worden. De inzichten die dat oplevert, leiden in een datagedreven samenleving tot de verdere verbetering van processen.”

Asbestbescherming en noodverlichting
Op de vraag wat voor toepassingen gebruikt kunnen worden in een open IoT-platform, vertelt Fons: “Woningcorporatie Wonen Zuid heeft Sqippa al omarmd als integraal platform waar beheerders allerlei apparaten kunnen monitoren. Denk bijvoorbeeld aan de noodverlichting van HBI Bisscheroux. Bij het draadloos beheer van zulke verlichting snijdt het mes aan twee kanten: het levert een kostenbesparing op én verbetert de veiligheid in een gebouw. Bijvoorbeeld door het besparen van energie door het verlichtingsniveau te verminderen wanneer niemand aanwezig is.”

“Maar ook andere toepassingen zijn door Wonen Zuid aan het platform toegevoegd. Denk aan dakventilatoren die bij een recente, grote brand waarbij asbest vrijkwam op afstand konden worden uitgezet. Maar ook aan legionellabeheersensoren die waarschuwen als de temperatuur in een waterleiding te hoog is of het water lang heeft stilgestaan.”

Stem van woningcorporaties
De innovatiemogelijkheden voor woningcorporaties rondom het gebruik van IoT zijn volgens Fons dan ook eindeloos. “De sleutel daarbij is samenwerken zodat je stap voor stap samen die mogelijkheden kunt ontdekken. De Sqippa Community wil het platform zijn waar ketenpartners met elkaar in gesprek komen en door kennis te delen tot nieuwe oplossingen komt. De stem van woningcorporaties is daarbij uiteraard essentieel. We moeten ons realiseren dat door de komst van nieuwe technologieën als IoT, kunstmatige intelligentie, virtual reality, nanotechnologie en digitalisering, onze manier van samenwerken drastisch gaat veranderen. Bestaande businessmodellen gaan verdwijnen, maar er ontstaan ook weer nieuwe. Alleen samen komen we verder.”

Verdere digitalisering
De verdere digitalisering van woningcorporaties zal alleen maar doorzetten, sluit Fons het gesprek af. “Data zal meer en meer bepalen hoe wij onze processen inregelen. Directies van woningcorporaties zullen zich moeten realiseren dat draadloos beheer nodig is om hun doelstellingen te behalen. Draadloos beheer zal daarom een belangrijke pijler worden van hun digitaliseringsstrategie. En de techniek? Die is er helemaal klaar voor.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: Sqippa